Στο κόκκινο το Χρηματιστήριο για τρίτη συνεχή συνεδρίαση

Στο κόκκινο το Χρηματιστήριο για τρίτη συνεχή συνεδρίαση

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέες απώλειες άνω του 1% σημείωσε το Χρηματιστήριο Αθηνών, παραμένοντας σε όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης σε αρνητικό έδαφος, με τις πωλήσεις να εντείνονται μία ώρα πριν από τη λήξη της συνεδρίασης. Ωστόσο, στις τελικές δημοπρασίες οι αγοραστές έκαναν την εμφάνισή τους, περιορίζοντας τις απώλειες του Γενικού Δείκτη, αυξάνοντας τον τζίρο της αγοράς και στέλνοντας στα θετικά τον τραπεζικό δείκτη. Οπως σημειώνουν παράγοντες της αγοράς, πλέον επανέρχονται τα σενάρια που αναφέρουν πως τα επίπεδα στήριξης του Γ.Δ. στην περιοχή των 850 μονάδων έχουν κρίσιμη σημασία. Χαρακτηριστικό της χθεσινής συνεδρίασης ήταν οι ισχυρές πιέσεις σε πολλά δεικτοβαρή blue chips, όπως οι Lamda Development (-8,84), ΔΕΗ (-4,14%), Τέρνα Ενεργειακή (-4,99%), Ελλάκτωρ (-3,94%), ενώ όλοι οι τίτλοι του FTSE 25 έκλεισαν στο κόκκινο, με εξαίρεση την Alpha Bank (+1,37%) και τη «Σαράντης» (+1,23%).

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε για τρίτη συνεχή συνεδρίαση στο κόκκινο, σημειώνοντας απώλειες 1,05% στις 849,81 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά βρέθηκε έως και το -1,50%, και ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 60,11 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 1,08% και ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 1,03%. Ο τραπεζικός δείκτης, ο οποίος σημείωσε έντονες διακυμάνσεις, έκλεισε στο +0,10% και στις 768,77 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά κυμάνθηκε από το -1,64% έως και το +1,87%. Το θετικό γύρισμα της Alpha Bank ήταν αυτό που έσωσε την τελική εικόνα του δείκτη, καθώς η Eurobank υποχώρησε κατά 0,74%, η Εθνική κατά 0,39% και η Πειραιώς κατά 0,34%.

Παρά την εμφανή ύπαρξη θετικών εσωτερικών καταλυτών, το Χρηματιστήριο Αθηνών συνεχίζει να συσσωρεύει, με τις συναλλαγές να παραμένουν υποτονικές και τους αγοραστές να μην εμφανίζονται, σημειώνει ο Δημήτρης Τζάνας, υπεύθυνος επενδύσεων της «Κύκλος Χρηματιστηριακή». Αυτή η συμπεριφορά του ελληνικού Χρηματιστηρίου έχει εμφανή εξήγηση, που δεν είναι άλλη από τις εξελίξεις των διεθνών αγορών (Brexit, γεωπολιτικές αβεβαιότητες, εμπορικά ζητήματα ΗΠΑ – Κίνας), από την πορεία των οποίων, ιδιαίτερα των αναδυόμενων, έχει άμεση εξάρτηση και η ελληνική. H επενδυτική κοινότητα, έτσι, στρέφει το βλέμμα της προς τις κεντρικές τράπεζες. Τόσο η ΕΚΤ όσο και η Fed αναμένεται να προβούν σε δράσεις χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής. Ωστόσο, έχει γίνει φανερό ότι τα όρια της νομισματικής πολιτικής έχουν σχεδόν εξαντληθεί και είναι αναγκαίο να υπάρξουν «άλλες δράσεις» από τις κυβερνήσεις, ώστε να αποφευχθεί η απογοήτευση στις αγορές. Ευλόγως, οι διαχειριστές συνεχίζουν την πολιτική αποεπένδυσης από μετοχικούς τίτλους, προκρίνοντας την αυξημένη διατήρηση ρευστών διαθεσίμων και την επέκταση των τοποθετήσεων στα «ασφαλή καταφύγια».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή