Ξεκινάει η λειτουργία της Ελληνικής Ακαδημίας Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας

Ξεκινάει η λειτουργία της Ελληνικής Ακαδημίας Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από τις αρχές του 2020 αναμένεται να είναι έτοιμη να δεχθεί τους πρώτους «σπουδαστές» η Ελληνική Ακαδημία Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΕΑΒΙ), η λειτουργία της οποίας εγκαινιάστηκε χθες με ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Πλέον διάφοροι επιστήμονες των θετικών – τεχνολογικών επιστημών, αλλά και νομικοί θα αποκτούν μέσα από τη φοίτησή τους στην Ακαδημία τα απαιτούμενα εφόδια, ώστε να είναι πιστοποιημένοι σύμβουλοι ευρεσιτεχνίας. Η αλλαγή αυτή θα έχει ως συνέπεια τη βελτίωση της ποιότητας των ευρεσιτεχνιών που κατατίθενται, αλλά θα μειώσει και το κόστος, διότι ανοίγει τον ανταγωνισμό.

Η ΕΑΒΙ θεσμοθετήθηκε πέρυσι με τον νόμο 4512/2018, ενώ το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο καθορίζονται οι λεπτομέρειες της λειτουργίας της δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 5 Απριλίου 2019. Στην πραγματικότητα, η Ελλάδα με καθυστέρηση πολλών ετών εφαρμόζει ό,τι ισχύει στον υπόλοιπο κόσμο, θεσμοθετώντας ταυτόχρονα κάτι που αποτελούσε και σύσταση στο πλαίσιο της τρίτης εργαλειοθήκης ανταγωνισμού του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). Εως σήμερα το επάγγελμα του συμβούλου ευρεσιτεχνίας ήταν στην πραγματικότητα «κλειστό», καθώς τις σχετικές αιτήσεις είχαν το δικαίωμα να χειριστούν είτε οι ίδιοι οι εφευρέτες είτε πληρεξούσιοι δικηγόροι.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε χθες ο πρόεδρος του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ) και της ΕΑΒΙ, Πρόδρομος Τσιαβός, για τη φοίτηση στην ΕΑΒΙ, που θα είναι διετής, θα καταβάλλονται δίδακτρα, αλλά θα υπάρξει πρόβλεψη και για τη χορήγηση κάποιων υποτροφιών. Η ΕΑΒΙ πρόκειται να λειτουργεί σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας (ΕΟΔΕ), με ομόλογες ακαδημίες άλλων κρατών και με το Ευρωπαϊκό Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας (ΕΓΔΕ), με ανώτατα εκπαιδευτικά και ακαδημαϊκά ιδρύματα της Ελλάδας και του εξωτερικού, καθώς και με διεθνείς οργανισμούς. Ηδη έχει υπογραφεί προγραμματική συμφωνία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Ευρεσιτεχνιών (Εuropean Patent Organisation – EPO), ενώ τον Οκτώβριο αναμένεται να υπογραφούν δύο συμφωνίες με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Διανοητικής Ιδιοκτησίας (World Intellectual Property Organisation – WIPO).

Μάλιστα, στους στόχους της ΕΑΒΙ είναι σε δύο χρόνια να λειτουργήσει μεταπτυχιακό πρόγραμμα σε συνεργασία με τον WIPO, το οποίο θα είναι ένα από τα μόλις τρία αντίστοιχα προγράμματα που υπάρχουν στην Ευρώπη. Σε προχωρημένες συζητήσεις βρίσκεται εξάλλου ο ΟΒΙ και με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας.

Για να αντιληφθεί κάποιος καλύτερα τη σημασία των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, αρκεί να πούμε ότι η συμβολή του κλάδου που έχει άμεση σχέση με την παραγωγή, εμπορία διάθεση προϊόντων με πατέντα συμβάλλει κατά 42% στο ΑΕΠ της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενώ το 38% των άμεσων και έμμεσων θέσεων εργασίας σχετίζεται επίσης με αυτές τις δραστηριότητες. Οι αμοιβές στις επιχειρήσεις εντάσεως ευρεσιτεχνίας είναι 46% υψηλότερες από τις αμοιβές στις άλλες επιχειρήσεις.

Την εκδήλωση χαιρέτισε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος δεν παρέλειψε να συγχαρεί τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας Στέργιο Πιτσιόρλα, ο οποίος είχε θεσμοθετήσει την ΕΑΒΙ. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή