ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Κοντά σε συμφωνία η MIG για σύναψη δανείου 228 εκατ.

konta-se-symfonia-i-mig-gia-synapsi-daneioy-228-ekat-2336842

Κοντά στην ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για την αναχρηματοδότηση υφιστάμενων δανείων της Marfin Investment Group (MIG) βρίσκονται τα επενδυτικά κεφάλαια Farallon Capital Europe και Oak Hill Advisors, τα οποία λειτουργούν από κοινού συμμετέχοντας με 66,6% και 33,3% αντιστοίχως στο χρηματοδοτικό σχήμα.

Στα τέλη Σεπτεμβρίου, τα δύο funds θα έχουν, σύμφωνα με πληροφορίες, τελειώσει το due dilligence και θα έχουν οριστικοποιηθεί οι όροι και το ύψος του δανεισμού. Παράλληλα, η MIG προχωράει την αναδιοργάνωση των θυγατρικών της στα τρόφιμα και στην εστίαση, αναμένοντας σημαντική βελτίωση των λειτουργικών της κερδών κατά την επόμενη χρήση, ενώ εκτιμάται πως θα ανακοινώσει βελτίωση του κύκλου εργασιών στις συγκεκριμένες δραστηριότητες και για το 2019 με καταλύτη την καλύτερη τοποθέτησή της σε τουριστικές περιοχές.

Οσον αφορά την αναχρηματοδότηση του δανεισμού, αν και παραμένουν ακόμα υπό συζήτηση το ακριβές ύψος του δανεισμού και το κόστος χρηματοδότησης, το νέο ομολογιακό αναμένεται να καλύψει το σύνολο των υποχρεώσεών της προς τη Fortress, που ωριμάζουν στις 24 Οκτωβρίου και το ανεξόφλητο υπόλοιπο των οποίων ανέρχεται περίπου στα 142 εκατ. ευρώ, αλλά και σημαντικό μέρος του δανεισμού από την Τράπεζα Πειραιώς. Ειδικότερα η Πειραιώς έχει χορηγήσει ομολογιακό δάνειο με ανεξόφλητο υπόλοιπο ύψους 86 εκατ. ευρώ, που επίσης ωριμάζει βραχυπρόθεσμα, αλλά και επιπλέον δάνεια.

Τόσο το ομολογιακό της Fortress όσο και αυτό της Πειραιώς –η οποία επιπροσθέτως είναι και ο βασικός μέτοχος της MIG με ποσοστό 28,5%– έχουν ως εξασφαλίσεις μετοχές θυγατρικών της MIG και συγκεκριμένα της ακτοπλοϊκής «Αττικα Συμμετοχών» και της Vivartia. H μεν Fortress για το δικό της δάνειο έχει ως εξασφάλιση το 51% της Attica Group και το 42% της Vivartia, η δε Πειραιώς τα υπόλοιπα ποσοστά των δύο θυγατρικών της MIG. Ετσι υπολογίζεται πως το νέο δάνειο που θα χορηγηθεί από την κοινοπραξία Farallon και Oak Hill θα είναι ύψους τουλάχιστον 228 εκατ. και ενδεχομένως υψηλότερο, προκειμένου να μειωθεί περαιτέρω ο δανεισμός της MIG από την Πειραιώς. Τα δύο funds θα λάβουν, σύμφωνα με τις σχετικές πληροφορίες, τις ίδιες εξασφαλίσεις με τη Fortress, ενώ συζητείται ακόμα το ζήτημα των εξασφαλίσεων για το τμήμα που αφορά τη χρηματοδότηση από την Πειραιώς.

Σε κάθε περίπτωση, η συμφωνία με τις Farallon και Oak Hill βάζει τέλος, τουλάχιστον προσώρας, και στα σενάρια πώλησης της ακτοπλοϊκής, ενώ είναι θετική και για την Πειραιώς, η οποία θα περιορίσει τα δάνειά της προς την MIG και η τελευταία θα διατηρήσει τις σημαντικές θυγατρικές της.

Ενα επιπλέον κρίσιμο για την MIG ζήτημα, πάντως, είναι το κόστος της χρηματοδότησης, δηλαδή το επιτόκιο του δανεισμού, καθώς το κομμάτι της Fortress έφερε ήδη σχετικά ανταγωνιστικό επιτόκιο, μιας και ήταν παλαιό και συγκεκριμένα δάνειο που η Fortress είχε αγοράσει από την Eurobank, η οποία με τη σειρά της είχε χορηγήσει την MIG ακόμα πιο παλιά. Τούτο, δηλαδή το ύψος του επιτοκίου, είναι ένα από τα ζητήματα που εξακολουθεί να αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης.

Στο επιχειρησιακό κομμάτι, η MIG καταγράφει ήδη συνέργειες από την αναδιοργάνωση των εργοστασίων της ΔΕΛΤΑ, αλλά και άλλες κινήσεις περιορισμού του κόστους της, ενώ ωφελείται και από την ορθολογικότερη τοποθέτηση του βραχίονα της εστίασης αναφορικά με περιοχές με ισχυρό τουριστική κίνηση. Τα οφέλη στον κύκλο εργασιών θα είναι ορατά από φέτος, αναφέρουν σχετικά στην «Κ» κύκλοι της διοίκησης της MIG, ενώ τα οφέλη από τη μείωση του κόστους θα είναι εμφανέστερα στην επόμενη χρήση, συμπληρώνουν.