Επιστροφή των αγοραστών με κέρδη 0,88% στο Χρηματιστήριο

Επιστροφή των αγοραστών με κέρδη 0,88% στο Χρηματιστήριο

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντονες διακυμάνσεις και αρκετή… νευρικότητα χαρακτήρισαν για ακόμη μία φορά τη συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, το οποίο, ωστόσο, μετά τρεις συνεχείς ημέρες στο κόκκινο, κατάφερε να κλείσει στα θετικά. Αν και η αγορά κινήθηκε με ανοδικές διαθέσεις, κυρίως μετά το δεύτερο μισό της συνεδρίασης, οι αγοραστές επιτάχυναν τις κινήσεις τους προς το τέλος και ειδικά στις δημοπρασίες, «κρατώντας» έτσι τον Γενικό Δείκτη πάνω από το κρίσιμο επίπεδο στήριξης των 850 μονάδων. Σημαντική ώθηση στο Χ.Α. δόθηκε από τον τραπεζικό κλάδο, καθώς και επιλεγμένα blue chips όπως οι Fourlis (+4,05%), Jumbo (+3,78%) και Aegean (+2,32%), αντισταθμίζοντας έτσι τις πιέσεις σε Ελληνικά Πετρέλαια (+4,02%) και «Ελλάκτωρ» (+2,42%).

Η εγχώρια αγορά ακολούθησε τα βήματα των ευρωπαϊκών αγορών όπου το κλίμα ήταν αρκετά θετικό λόγω του περιορισμού των ανησυχιών γύρω από τις εμπορικές διαμάχες Κίνας – ΗΠΑ, με τους επενδυτές να έχουν στραμμένα τα βλέμματα στις σημερινές ανακοινώσεις του Μάριο Ντράγκι. Αντίθετα, ανοδικά κινήθηκαν οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων, με το ελληνικό 10ετές να κλείνει στο 1,659%. Παρ’ όλα αυτά, η απόδοση των εντόκων γραμματίων 52 εβδομάδων σημείωσε «βουτιά» στη δημοπρασία του ΟΔΔΗΧ, φτάνοντας στα ιστορικά χαμηλά του 0,29% από 0,47% που ήταν στην προηγούμενη αντίστοιχη έκδοση του Ιουνίου.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στα υψηλά ημέρας με κέρδη 0,88% στις 857,30 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά κινήθηκε μεταξύ του -0,67% και του +0,91%, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 59,59 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο της τάξης του 1,14% ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης σημείωσε κέρδη 1,12%. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στα υψηλά ημέρας, με άνοδο 2,69% και στις 789,42 μονάδες, ενώ οι μετοχές και των τεσσάρων συστημικών τραπεζών έκλεισαν στα ενδοσυνεδριακά υψηλά. Η Τράπεζα Πειραιώς σημείωσε κέρδη 3,74%, η Εθνική Τράπεζα έκλεισε στο +2,77%, η Eurobank στο +2,50% και η Alpha Bank στο +2,39%.

Ο Σεπτέμβριος, μέχρι στιγμής, αποδεικνύεται για το Χ.Α. ένας μήνας με αρκετά σκαμπανεβάσματα, όπως ήταν και ο Αύγουστος, με χαμηλούς όγκους συναλλαγών και τους αγοραστές να μην έχουν ιδιαίτερα έντονη παρουσία, παρόλο που τα μηνύματα σχετικά με τις προοπτικές της Ελλάδας και των ελληνικών assets είναι θετικά το τελευταίο διάστημα, ειδικά μετά την πλήρη άρση των capital controls καθώς και τις γρήγορες κινήσεις στις οποίες έχει προχωρήσει η ελληνική κυβέρνηση στο μέτωπο των επενδύσεων. Το προσεχές roadshow της ΕΧΑΕ (18-19 Σεπτεμβρίου) στο Λονδίνο, στο οποίο θα συμμετάσχουν 31 ελληνικές εισηγμένες, αναμένεται έτσι με μεγάλο ενδιαφέρον ως προς τις προθέσεις που έχουν τα μεγάλα μακροπρόθεσμα χαρτοφυλάκια σε ό,τι αφορά τις ελληνικές μετοχές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή