Στεγαστικά δάνεια με σταθερό επιτόκιο προωθεί η Eurobank

Στεγαστικά δάνεια με σταθερό επιτόκιο προωθεί η Eurobank

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην επανεκκίνηση της αγοράς στεγαστικής πίστης προσβλέπει η Eurobank, προωθώντας στην αγορά δάνεια σταθερού επιτοκίου για όλη τη χρονική διάρκεια αποπληρωμής. Το μέσο σταθερό επιτόκιο που προωθεί η τράπεζα είναι συνάρτηση του προφίλ κάθε πελάτη, αλλά διαμορφώνεται ακόμα και κάτω από 4%, εξασφαλίζοντας σταθερή αλλά και χαμηλή δόση της τάξης κάτω των 500 ευρώ τον μήνα για ένα δάνειο 100.000 ευρώ με διάρκεια αποπληρωμής τα 25 χρόνια.

Η τράπεζα, όπως εξήγησε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου κ. Φωκίων Καραβίας, επιδιώκει να διαλύσει τον μύθο ότι οι τράπεζες δεν δίνουν δάνεια, αλλά και να  κινητοποιήσει το ενδιαφέρον των νοικοκυριών για την αγορά πρώτης ή δευτερεύουσας κατοικίας, αξιοποιώντας την ευνοϊκή συγκυρία των χαμηλών –ακόμη– τιμών στην αγορά ακινήτων σε συνδυασμό με το περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων. Η πολιτική της Eurobank, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ομίλου κ. Γιώργο Ζαννιά, συμβαδίζει με τη γενικότερη έξοδο της οικονομίας από την κρίση και στόχος της τράπεζας είναι να αναστρέψει τα δίδυμα ελλείμματα που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, δηλαδή το έλλειμμα αποταμίευσης και το έλλειμμα τραπεζικής χρηματοδότησης.

Η διοίκηση της Eurobank επανέλαβε τη δέσμευσή της ότι θα χρηματοδοτήσει κάθε υγιές επενδυτικό σχέδιο και επέμεινε ότι το πρόβλημα συνεχίζει να εντοπίζεται στο σκέλος της ζήτησης για δάνεια και όχι στο σκέλος της προσφοράς. Η τράπεζα διαθέτει επαρκή ρευστότητα και το εμπροσθοβαρές σχέδιο που υλοποιεί σε συνεργασία με την Pimco για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά τα δύο τρίτα έως τα τέλη του έτους, της επιτρέπει, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου, «να αναδειχθεί ως τράπεζα της ανάπτυξης σχεδιάζοντας σειρά αναπτυξιακών πρωτοβουλιών».

Εκτός από τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων «η στιγμή για την επανεκκίνηση της στεγαστικής πίστης έπειτα από πολυετή περίοδο χειμερίας», είναι σύμφωνα με τον κ. Καραβία «κατάλληλη, καθώς αφήνουμε πίσω τον κύκλο της αβεβαιότητας και τα νοικοκυριά μπορούν πλέον να σχεδιάσουν την κάλυψη των στεγαστικών τους αναγκών, αξιοποιώντας τα οφέλη της σταθερής δόσης για όλο το διάστημα αποπληρωμής του δανείου». Η αγορά της στεγαστικής πίστης διαμορφώθηκε το 2018 στα 400 εκατ. ευρώ και οι προοπτικές είναι ανοδικές. Η ανάκαμψη των τιμών στις κατοικίες που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα, σε επίπεδα ωστόσο που απέχουν ακόμη από τα προ κρίσης, τεκμηριώνει σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο της Eurobank κ. Τάσο Αναστασάτο, την αξιοποίηση της ευκαιρίας για την αγορά κατοικίας, τη στιγμή που η μεγέθυνση της οικονομίας και η πτώση της ανεργίας δημιουργούν τις συνθήκες για την περαιτέρω άνοδο των τιμών στα ακίνητα.

«Με δεδομένο ότι σε μακροχρόνιο ορίζοντα είναι πιο πιθανή η άνοδος των επιτοκίων, είναι ευκαιρία για κάποιον να γνωρίζει το ύψος της δόσης και να υπολογίσει εάν είναι πιο συμφέρον να πληρώνει ενοίκιο ή να αγοράσει ακίνητο έχοντας σταθερή δόση για όλη τη διάρκεια του δανείου», επισήμανε ο γενικός διευθυντής λιανικής τραπεζικής της Eurobank, κ. Ιάκωβος Γιαννακλής. Με δεδομένο ότι σε μακροχρόνιο ορίζοντα, π.χ. 20 ετών, ενός στεγαστικού δανείου, είναι πιο πιθανή η ανοδική πορεία των επιτοκίων, είναι ευκαιρία τώρα για τον δανειολήπτη να κλειδώσει το σημερινό χαμηλό επιτόκιο και να έχει συγκριτικό οικονομικό όφελος εάν αυτό αυξηθεί, εξήγησε ο κ. Γιαννακλής.

Να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα σταθερού επιτοκίου επιτρέπει τη δυνατότητα πρόωρης αποπληρωμής χωρίς επιβάρυνση και μπορούν να το επιλέξουν και οι σημερινοί πελάτες της τράπεζας που έχουν δάνειο με κυμαινόμενο επιτόκιο χωρίς πέναλτι.

​​​​​​Παράλληλα με τις νέες χρηματοδοτήσεις, η τράπεζα ενεργοποιεί από την 1η Οκτωβρίου πρόγραμμα επιβράβευσης των συνεπών δανειοληπτών, που περιλαμβάνει τη δυνατότητα χορήγησης νέου στεγαστικού δανείου στους ίδιους ή τα παιδιά τους με έκπτωση 0,50 της μονάδας στο επιτόκιο, έκπτωση έως 50% στο επιτόκιο της πιστωτικής τους κάρτας και δυνατότητα μεταφοράς της δόσης του Δεκεμβρίου του στεγαστικού τους δανείου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή