ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Καθαρά κέρδη 4,67 εκατ. για τη Sunlight το α΄ εξάμηνο του 2019

kathara-kerdi-4-67-ekat-gia-ti-sunlight-to-a-examino-toy-2019-2337213

Αύξηση εσόδων και κερδών παρουσίασε ο όμιλος Συστήματα Sunlight το α΄ εξάμηνο του 2019. Ο όμιλος ανακοίνωσε χθες για τους πρώτους έξι μήνες του έτους έσοδα 78,03 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 2,7% σε σύγκριση με το α΄ εξάμηνο του 2018, λειτουργικά κέρδη EBITDA ύψους 11,3 εκατ. ευρώ έναντι ζημίας ύψους 27,2 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2018 και καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας ύψους 4,67 εκατ. ευρώ, αντί ζημίας 23,1 εκατ. ευρώ.

Τα αποτελέσματα δεν είναι συγκρίσιμα μεταξύ τους, δεδομένου ότι τον Μάιο του 2018 υπήρξε η μερική καταστροφή της παραγωγικής μονάδας στο Ολβιο της Ξάνθης. Ετσι, για δύο μήνες μέσα στο α΄ εξάμηνο του 2018 η εταιρεία σταμάτησε να παράγει προϊόντα. Επίσης το α΄ εξάμηνο του έτους που διανύουμε, η παραγωγική ικανότητα του εργοστασίου δεν είχε αποκατασταθεί πλήρως. Η εταιρεία αναφέρει ότι η δυναμικότητα παραγωγής αυξήθηκε από 40% τον περασμένο Ιανουάριο στο 90% τον Ιούνιο, ενώ σημειώνει ότι μέχρι τον επόμενο μήνα θα ανέλθει στο 125% εκείνης που υφίστατο πριν από την καταστροφή του εργοστασίου τον Μάιο του 2018.

Για τον σκοπό αυτό η εταιρεία έδωσε στοιχεία προσαρμοσμένων κερδών EBITDA, τα οποία για το α΄ εξάμηνο της χρονιάς διαμορφώθηκαν στα 4,14 εκατ. ευρώ, έναντι 6,8 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο εξάμηνο της περασμένης χρήσης. Η εταιρεία αναγνώρισε δηλαδή ως λειτουργικό κέρδος από την ασφαλιστική αποζημίωση ύψους 7,8 εκατ. ευρώ στο α΄ εξάμηνο του 2019 και ζημία σχετιζόμενη με την πυρκαγιά στο εργοστάσιό της ύψους 34 εκατ. ευρώ στο α΄ εξάμηνο του 2018. 

Παράλληλα, η διοίκηση της Sunlight σημειώνει ότι η εταιρεία έλαβε ασφαλιστική αποζημίωση ύψους 48 εκατ. ευρώ στο α΄ εξάμηνο του 2019, από το σύνολο 66 εκατ. ευρώ που αναγνώρισε το αντασφαλιστικό σχήμα ως αποζημίωση για την καταστροφή που υπέστη. Υπενθυμίζεται πως 18 εκατ. ευρώ είχαν προκαταβληθεί στην εταιρεία το β΄ εξάμηνο του 2018. Με την αποζημίωση που έλαβε η εταιρεία, χρηματοδότησε κυρίως το έργο ανακατασκευής του τμήματος του εργοστασίου που είχε πληγεί.

Αναφερόμενη στις προοπτικές για το β΄ εξάμηνο του 2019, η διοίκηση της Sunlight τονίζει ότι εντός του Οκτωβρίου θα ολοκληρώσει το νέο επενδυτικό πρόγραμμα, που θα αυξήσει την παραγωγική της ικανότητα κατά 25%. Επιπλέον, η εταιρεία σκοπεύει να επεκταθεί σε νέα τμήματα της διεθνούς αγοράς, όπου έως σήμερα έχει σχετικά μικρή παρουσία (OEMs, αγορές εκτός Ευρώπης).

Επίσης, το προσεχές διάστημα η διοίκηση του ομίλου Sunlight θα εστιάσει το ενδιαφέρον αφενός στην εντατικοποίηση των προσπαθειών για διεύρυνση της γκάμας των προσφερόμενων λύσεων, βασιζόμενων στην τεχνολογία λιθίου, αφετέρου στον ψηφιακό μετασχηματισμό της επιχείρησης.

Αναφορικά με τις προσπάθειες για τη διεύρυνση της γκάμας των προσφερόμενων λύσεων, η εστίαση θα γίνει τόσο στην ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων προϊόντων που θα είναι προσαρμοσμένα στο να καλύπτουν τις εκάστοτε ανάγκες κίνησης των βιομηχανικών οχημάτων (EIVs), όσο και στην κάλυψη άλλων εφαρμογών, με πρώτη τις μπαταρίες εφεδρικής χρήσης (Energy Storage Systems – ESS), κυρίως για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ).