Υψηλές επιδόσεις για την Αegean το δεύτερο τρίμηνο του 2019

Υψηλές επιδόσεις για την Αegean το δεύτερο τρίμηνο του 2019

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Aύξηση εσόδων και καθαρών κερδών παρουσίασε στο β΄ τρίμηνο του 2019 η Αegean (Αεροπορία Αιγαίου). Παράλληλα, η αεροπορική εταιρεία αύξησε επιβάτες και πληρότητα πτήσεων, ξεπερνώντας τον μέσον όρο ανάπτυξης της αγοράς.

Συγκεκριμένα, ο όμιλος Aegean παρουσίασε για το β΄ τρίμηνο του έτους έσοδα 347,4 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 20% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018. Προς την κατεύθυνση αυτή, σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε η ενίσχυση της επιβατικής κίνησης όπως επίσης και η αύξηση της πληρότητας των πτήσεων.

Ειδικότερα, η επιβατική κίνηση στο β΄ τρίμηνο 2019 ανήλθε σε 3,92 εκατ. επιβάτες και ήταν αυξημένη κατά 10%. Παράλληλα, η εταιρεία ανέφερε αύξηση 0,2 ποσοστιαίων μονάδων στην πληρότητα πτήσεων, αφού από 81,9% που ήταν στο β΄ τρίμηνο του 2018, φέτος ανήλθε σε 82,1%.

Οι προαναφερόμενες αυξήσεις οδήγησαν στη βελτίωση του δείκτη απόδοσης ανά επιβάτη (passenger yield) όπως επίσης και στην αύξηση του μεριδίου αγοράς της εταιρείας. Ειδικότερα, ο δείκτης passenger yield που αξιοποιεί η αεροπορική βιομηχανία στις μετρήσεις της το α΄ εξάμηνο του 2019 ανήλθε σε 7,92 λεπτά του ευρώ ανά χιλιόμετρο πτήσης, έναντι 7,65 λεπτά του ευρώ που ήταν την αντίστοιχη περίοδο του 2018. Επίσης, το μερίδιο της εταιρείας παρουσίασε αύξηση, καθώς η ενίσχυση της επιβατικής κίνησης ανήλθε σε 7,8% στο εξάμηνο, έναντι 5% που ήταν στο σύνολο των αεροδρομίων της χώρας.

Aπό την άλλη πλευρά, απογειώθηκε και η λειτουργική κερδοφορία ως αποτέλεσμα της αύξησης των εσόδων. Τα λειτουργικά κέρδη ΕΒΙΤDA ανήλθαν σε 71,3 εκατ. ευρώ έναντι λειτουργικών κερδών ύψους 20,7 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2018. Τα μεγέθη δεν είναι συγκρίσιμα, καθώς η υιοθέτηση από την πλευρά της επιχείρησης του νέου λογιστικού προτύπου ΔΠΧΑ 16 από τις αρχές του 2019, ορίζει διαφορετικό λογιστικό χειρισμό στις μισθώσεις αεροσκαφών. Ετσι, σημειώθηκε η θεαματική μεταβολή της λειτουργικής κερδοφορίας κατά 244%. Πλέον, τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) της αεροπορικής επιχείρησης θα υπολογίζονται προ των μισθώσεων και θα ταυτιστούν με τα προσαρμοσμένα λειτουργικά κέρδη που παρουσίαζε επί σειράν ετών η διοίκηση της εταιρείας.

Σε αυτή τη βάση, δηλαδή των προσαρμοσμένων κερδών EBITDA, ο όμιλος εμφάνισε αύξηση λειτουργικής κερδοφορίας ύψους 36%, φτάνοντας τα 72 εκατ. ευρώ από 53 εκατ. ευρώ που ήταν στο β΄ τρίμηνο του 2018.

Τέλος, τα καθαρά αποτελέσματα μετά από φόρους διαμορφώθηκαν σε κέρδη ύψους 22,2 εκατ. ευρώ, έναντι 17,0 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, σημειώνοντας αύξηση 30%. Τα μεγέθη β΄ τριμήνου σαφώς βελτίωσαν τα αποτελέσματα α΄ εξαμήνου 2019. Επίσης τα αποτελέσματα γ΄ τριμήνου, που διαμορφώνουν σε μεγάλο βαθμό τα ετήσια αποτελέσματα του ομίλου Aegean, εκτιμάται ότι θα είναι ακόμη καλύτερα.

«Συνεχίσαμε με συνέπεια την αναπτυξιακή μας πορεία, προσθέτοντας σημαντική επιπλέον χωρητικότητα στις γραμμές εξωτερικού», σχολίασε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Aegean, Δημήτρης Γερογιάννης. «Η προσπάθειά μας», πρόσθεσε, «για επέκταση της τουριστικής περιόδου κυρίως το διάστημα Απριλίου – Μαΐου και η καλύτερη αξιοποίηση του στόλου μας συνέβαλαν σε θετικά αποτελέσματα, παρά τη συγκρατημένη δυναμική του εισερχόμενου τουρισμού. Αλλωστε», κατέληξε, «η άμβλυνση της εποχικότητας θεωρείται μείζων στόχος τόσο για τον ελληνικό τουρισμό όσο και για την Aegean».

Aναφορικά με την πορεία της επιχείρησης στο β΄ εξάμηνο του έτους, η διοίκηση της Aegean αναφέρει ότι παραμένουν θετικές οι προοπτικές. «Σε ό,τι αφορά το περιβάλλον ζήτησης για το β΄ εξάμηνο του 2019, οι προοπτικές για την καλοκαιρινή περίοδο παραμένουν θετικές», αναφέρει η έκθεση του Δ.Σ. της επιχείρησης. «Η αγορά όμως», προστίθεται, «εξακολουθεί να παρουσιάζει έντονη εποχικότητα, με τον όμιλο να παραμένει σημαντικά εξαρτημένος από την πορεία των αφίξεων κατά το β΄ και γ΄ τρίμηνο του έτους και το α΄ και τελευταίο δ΄ τρίμηνο του έτους να παραμένουν τα πιο αδύναμα διαστήματα». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή