Με επιτόκιο κάτω από 1% ο ΟΤΕ άντλησε 500 εκατ.

Με επιτόκιο κάτω από 1% ο ΟΤΕ άντλησε 500 εκατ.

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το χαμηλότερο ιστορικά κόστος δανεισμού εκτιμάται ότι πέτυχε χθες ο όμιλος ΟΤΕ. Η εταιρεία κατάφερε να «σηκώσει» κεφάλαια ύψους 500 εκατ. ευρώ με επιτόκιο δανεισμού κάτω από 1%.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, το επιτόκιο διάθεσης των ομολογιών διαμορφώθηκε σε 0,989% και το κουπόνι τους σε 0,875%. Είναι ίσως η πρώτη φορά που ελληνική επιχείρηση δανείζεται με τόσο χαμηλό κόστος, λιγότερο της μιας ποσοστιαίας μονάδας.

Το καλό κλίμα ωστόσο είχε φανεί από τις προηγούμενες ημέρες. Οι διερευνητικές συζητήσεις που είχαν προηγηθεί (premarketing) έδειξαν ότι ο ΟΤΕ θα μπορούσε πολύ εύκολα να αντλήσει 500 εκατ. ευρώ, με δεδομένο μάλιστα ότι η μητρική εταιρεία Deutsche Telekom ενδιαφερόταν για το 20% της έκδοσης.

Η αισιοδοξία επιβεβαιώθηκε ευθύς αμέσως μετά το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών. Μέσα σε λίγη ώρα, η προσφορά κάλυψε τη ζήτηση μία φορά, ενώ έπειτα από δύο ώρες είχε υπερκαλυφθεί τέσσερις φορές. Οι επενδυτές πρόσφεραν 2 δισ. ευρώ, ενώ συνεχώς έφταναν νέες προσφορές. Τελικά το βιβλίο προσφορών έκλεισε με σύνολο προσφερόμενων κεφαλαίων ύψους 2,7 δισ. ευρώ.

Είναι άγνωστο γιατί ο ΟΤΕ δεν θέλησε να διευρύνει την έκδοση, αυξάνοντας έτσι τα αντληθέντα κεφάλαια. Η κίνηση αυτή της διοίκησης του οργανισμού πιθανόν να προδίδει την προσδοκία της ότι οι αποδόσεις στις εκδόσεις θα υποχωρήσουν περισσότερο.

Σημειώνεται ότι με τα νέα κεφάλαια, ο ΟΤΕ θα αποπληρώσει επερχόμενες λήξεις ομολογιακών δανείων. Ειδικότερα, στο τέλος του έτους λήγει ομολογιακό δάνειο ύψους 350 εκατ. ευρώ, το οποίο εκτιμάται ότι θα αποπληρωθεί πλήρως με τα έσοδα της νέας έκδοσης. Επίσης, τα νέα κεφάλαια θα αξιοποιηθούν και στην αποπληρωμή του μεγάλου δανείου ύψους 700 εκατ. ευρώ που λήγει το καλοκαίρι του 2020.

Οι λεπτομέρειες της τιμολόγησης του νέου κοινού ομολογιακού δανείου του ΟΤΕ θα ανακοινωθούν σήμερα, καθώς οι λεπτομέρειες της έκδοσης αποσαφηνίστηκαν αργά χθες το βράδυ και αφού έκλεισε το Χρηματιστήριο Αθηνών. Η έκδοση σαφώς θεωρείται ψήφος εμπιστοσύνης προς την επιχείρηση τηλεπικοινωνιών, όσο και προς την ελληνική οικονομία. Εκτιμάται δε ότι τον δρόμο που άνοιξε, για άλλη μια φορά, ο ΟΤΕ θα ακολουθήσουν και άλλες μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή