Μάχη για την επικράτηση στη Γ.Σ. της Creta Farms

Μάχη για την επικράτηση στη Γ.Σ. της Creta Farms

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η γενική συνέλευση μετόχων της 23ης Σεπτεμβρίου αναμένεται να αποτελέσει το νέο «πεδίο των μαχών» ανάμεσα στους αδερφούς Δομαζάκη, οι οποίοι μπορεί μεν να αποδέχθηκαν τους όρους των τραπεζών για ενεχυρίαση των μετοχών τους, δεν φαίνονται όμως διατεθειμένοι να αφήσουν ή να μη διεκδικήσουν εκ νέου τη διοίκηση της εταιρείας μέχρι τουλάχιστον την είσοδο νέου επενδυτή στην Creta Farms.

Σύμφωνα με χρηματιστηριακούς κύκλους, τόσο ο Κωνσταντίνος Δομαζάκης όσο και ο αδερφός του Μάνος έχουν αποδυθεί σε αναζήτηση των μετόχων μειοψηφίας, προκειμένου να διασφαλίσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ποσοστό και τις αντίστοιχες εξουσιοδοτήσεις και να τις παρουσιάσουν στη γενική συνέλευση. Υπενθυμίζεται ότι στην ημερήσια διάταξη της τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων έχει προστεθεί ως θέμα, ύστερα από σχετικό αίτημα που υπέβαλε ο Κ. Δομαζάκης, η ανάκληση του σημερινού διοικητικού συμβουλίου και η εκλογή νέου. Στην πραγματικότητα, ο Κ. Δομαζάκης θα επιδιώξει να πετύχει αυτή τη φορά ό,τι δεν κατάφερε στην έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της 26ης Ιουνίου και έμεινε τελικά εκτός διοικητικού συμβουλίου. Είχε προηγηθεί στις αρχές Μαΐου η απομάκρυνσή του από τη θέση του αντιπροέδρου και του ενός εκ των δύο διευθυνόντων συμβούλων της εταιρείας. Υπενθυμίζεται ότι οι Μάνος και Κωνσταντίνος Δομαζάκης κατέχουν από περίπου 44% έκαστος.

Ερώτημα παραμένει, βεβαίως, ποια στάση θα κρατήσουν οι τράπεζες, εάν δηλαδή θα ασκήσουν τα δικαιώματα ψήφου που απορρέουν από την ενεχυρίαση των μετοχών που κατέχουν οι αδερφοί Δομαζάκη. Κατ’ αρχάς υπάρχει ένα τυπικό μέρος, εάν μέχρι τις 23 Σεπτεμβρίου οι σχετικές συμφωνίες για την ενεχυρίαση των μετοχών, κίνηση η οποία θα «ξεκλειδώσει» την ενδιάμεση χρηματοδότηση –ύψους περίπου 4 εκατ. ευρώ– για τη συνέχιση της λειτουργίας της Creta Farms, θα έχουν υπογραφεί. Ακόμη όμως και αν έχουν συναφθεί οι σχετικές συμφωνίες, παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι οι τράπεζες θα αποφύγουν να λάβουν θέση υπέρ του ενός ή του άλλου μετόχου κατά την προσεχή γενική συνέλευση. Αλλωστε, έως τώρα δεν έχουν ασκήσει ούτε τα δικαιώματα που απορρέουν από το 19% των μετοχών που ήταν ήδη ενεχυριασμένο στο πλαίσιο της συμφωνίας αναδιάρθρωσης των δανείων της αλλαντοβιομηχανίας που υπεγράφη τον Μάρτιο του 2018.

Σημειώνεται εδώ ότι βάσει της νομοθεσίας για τις ανώνυμες εταιρείες σε περίπτωση ενεχύρου επί μετοχών το δικαίωμα ψήφου το ασκεί ο ενεχυραστής και όχι ο δανειστής, εκτός εάν έχει συμφωνηθεί κάτι άλλο.

Το άλλο κρίσιμο ερώτημα είναι εάν θα δοθεί παράταση στην καταληκτική προθεσμία για την υποβολή μη δεσμευτικών προσφορών για την απόκτηση της Creta Farms. Η προθεσμία κανονικά λήγει μεθαύριο Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, πριν δηλαδή από τη γενική συνέλευση των μετόχων. Για τον λόγο αυτό θεωρείται πολύ πιθανό κάποιος ή κάποιοι εκ των ενδιαφερόμενων επενδυτών να ζητήσουν παράταση τουλάχιστον μέχρι τις 24 Σεπτεμβρίου, προκειμένου να υπάρχει διαμορφωμένη εικόνα για το ποιος θα ασκεί τη διοίκηση της εταιρείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή