Επέστρεψε στην κερδοφορία η Ελλάκτωρ το πρώτο εξάμηνο

Επέστρεψε στην κερδοφορία η Ελλάκτωρ το πρώτο εξάμηνο

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα λιγότερα έργα μεταφράστηκαν σε αυξημένα λειτουργικά κέρδη για τον όμιλο Ελλάκτωρ, ο οποίος επέστρεψε στην κερδοφορία κατά τη διάρκεια του φετινού πρώτου εξαμήνου. Συγκεκριμένα, παρά την αναμενόμενη μείωση του κύκλου εργασιών, λόγω της ένδειας νέων έργων, καταγράφηκαν κέρδη μετά από φόρους ύψους 5,7 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 31 εκατ. ευρώ κατά την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, καθώς το μικρότερο μερίδιο του κλάδου των κατασκευών στο σύνολο των εσόδων, επέτρεψε την ενίσχυση του περιθωρίου κέρδους του ομίλου, μέσω της μεγαλύτερης συνεισφοράς των υπόλοιπων, πιο κερδοφόρων δραστηριοτήτων, όπως οι παραχωρήσεις και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ειδικότερα, ο κύκλος εργασιών υποχώρησε κατά 24% σε 705 εκατ. ευρώ, από 922,3 εκατ. ευρώ κατά το περυσινό πρώτο εξάμηνο, ενώ τα ενοποιημένα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) ανήλθαν σε 112,2 εκατ. ευρώ, από 82,4 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 36,2%. Η εν λόγω αύξηση οφείλεται στην εκτίναξη του περιθωρίου λειτουργικών κερδών από το 8,9% πέρυσι στο 15,9% φέτος.

Σύμφωνα με τη διοίκηση, ο κλάδος των κατασκευών σημείωσε πτώση του κύκλου εργασιών, καθώς δημοπρατήθηκαν ελάχιστα έργα, ενώ παράλληλα καθυστερεί η υπογραφή μιας σειράς νέων συμβάσεων, όπου η Ακτωρ έχει μειοδοτήσει. Συγκεκριμένα, ο τζίρος των κατασκευών υποχώρησε σε 509,4 εκατ. ευρώ, από 727,3 εκατ. ευρώ, με τις λειτουργικές ζημίες να περιορίζονται πάντως σε 4,6 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 32,7 εκατ. ευρώ.

Μετά από φόρους, οι ζημίες διαμορφώθηκαν σε 13,3 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 49 εκατ. ευρώ, κατά το αντίστοιχο διάστημα του 2018. Μάλιστα, οι φετινές επιδόσεις θα μπορούσαν να ήταν πολύ καλύτερες αν δεν είχε σημαντική αρνητική επίδραση ύψους 39,2 εκατ. ευρώ από την κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων στην Αυστραλία.

Εκεί, ο όμιλος έχει αναλάβει τέσσερις συμβάσεις ύψους άνω των 300 εκατ. ευρώ, ωστόσο σημειώθηκαν προβλήματα με ελαττωματικό εξοπλισμό, που προκάλεσε τις εν λόγω ζημίες, με τη διαδικασία αποζημίωσης για την Ελλάκτωρ να χαρακτηρίζεται από τον διευθύνοντα σύμβουλο κ. Αν. Καλλιτσάντση «πολύπλοκη». Από την άλλη πλευρά, η επαναδιαπραγμάτευση συμβάσεων στη Ρουμανία οδήγησε σε κέρδη 14,5 εκατ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ανεκτέλεστο υπόλοιπο του ομίλου ανέρχεται σήμερα σε 1,2 δισ. ευρώ, ωστόσο εκκρεμεί η υπογραφή νέων συμβάσεων ύψους άνω του 1 δισ. ευρώ.

Ιδιαίτερα θετικά κινήθηκε ο τομέας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπου ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 12,7% σε 33,1 εκατ. ευρώ, από 29,4 εκατ. ευρώ και τα κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε 12,1 εκατ. ευρώ από 7,4 εκατ. ευρώ. Ο τομέας των παραχωρήσεων σημείωσε οριακή υποχώρηση των εσόδων σε 118 εκατ. ευρώ, από 118,5 εκατ. ευρώ, λόγω τη μη ενσωμάτωσης των αποτελεσμάτων της μέχρι πρότινος θυγατρικής ΕΠΑΔΥΜ, λόγω της πώλησής της πέρυσι στην Ηλέκτωρ. Στον αντίποδα, η αύξηση της κυκλοφορίας στην Αττική Οδό (3,45%) και άλλα ώριμα έργα συνεχίστηκαν και κατά το φετινό πρώτο εξάμηνο, οδηγώντας σε κέρδη μετά από φόρους 19,5 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 72,6% σε ετήσια βάση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο καθαρός δανεισμός του ομίλου αυξήθηκε σημαντικά φέτος σε 789 εκατ. ευρώ, έναντι 584 εκατ. ευρώ που ήταν στο τέλος του 2018. Σύμφωνα με τη διοίκηση, αυτό οφείλεται στην αυξημένη επενδυτική δραστηριότητα του τρέχοντος έτους, μεταξύ άλλων στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στα ακίνητα (REDS). Στο πλαίσιο αυτό, έχουν ήδη συμφωνηθεί οι όροι για την αναχρηματοδότηση των δανείων του ομίλου, συνολικού ύψους 582,6 εκατ. ευρώ, με την ολοκλήρωση των σχετικών συμφωνιών να αναμένεται μέχρι το τέλος του 2019.

Στο πλαίσιο αυτό προβλέπεται, μεταξύ άλλων, και η μείωση του κόστους δανεισμού κατά μισή ποσοστιαία μονάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή