Κ. Χατζηδάκης: Ο ορκωτός λογιστής δεν θα θέσει θέμα βιωσιμότητας της ΔΕΗ

Κ. Χατζηδάκης: Ο ορκωτός λογιστής δεν θα θέσει θέμα βιωσιμότητας της ΔΕΗ

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βέβαιος πως ο ορκωτός λογιστής δεν θα θέσει θέμα βιωσιμότητας της ΔΕΗ στις 24 Σεπτεμβρίου μετά τα μέτρα που έλαβαν η κυβέρνηση και η διοίκηση της εταιρείας, εμφανίστηκε ο υπουργός Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης μετά τη συνάντησή του με το προεδρείο της ΓΕΝΟΠ. «Για τη ΔEH έχουμε δύο κρίσιμους σταθμούς: Στις 24 Σεπτεμβρίου δημοσιοποιείται η έκθεση του ορκωτού λογιστή για τη βιωσιμότητα της εταιρείας και θεωρώ ότι αυτή θα είναι θετική. Ο δεύτερος σταθμός είναι οι διαπραγματεύσεις με την Κομισιόν μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου με μέσα Νοεμβρίου, σε σχέση με τις μεσομακροπρόθεσμες προοπτικές της ΔEH και της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας», είπε ο κ. Χατζηδάκης.

Οι βασικοί άξονες του μεσομακροπρόθεσμου αυτού σχεδίου είναι:

• Η κατάργηση των δημοπρασιών ισχύος (ΝΟΜΕ), που έχουν επιβαρύνει με 600 εκατ. ευρώ την Επιχείρηση από τη θεσμοθέτησή τους από την προηγούμενη κυβέρνηση. Το υπ. Ενέργειας έχει αποφασίσει να μην πραγματοποιηθεί η δημοπρασία του Οκτωβρίου.

• Η πώληση πλειοψηφικού πακέτου μετοχών του ΔΕΔΔΗΕ, στον οποίο θα μεταβιβαστεί το δίκτυο.

• Η ψήφιση νόμου με τον οποίο θα απαλλάσσεται η ΔΕΗ από τους περιορισμούς που έχουν οι ΔΕΚΟ σε ό,τι αφορά προμήθειες, προσλήψεις προσωπικού κ.ά. με στόχο να καταστεί η Επιχείρηση πιο ευέλικτη και κατά συνέπεια πιο αποτελεσματική έναντι των ανταγωνιστών της, ιδιωτών παρόχων.

• Το κλείσιμο λιγνιτικών μονάδων οι οποίες, όπως λέει χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης, κοστίζουν ακριβότερα όταν λειτουργούν παρά όταν είναι κλειστές. Οπως είπε, αυτές που θα κλείσουν άμεσα είναι οι μονάδες Αμύνταιο Ι και ΙΙ και η Μεγαλόπολη ΙΙΙ. Οπως έχει αποκαλύψει η «Κ», στο νέο business plan που καταρτίζει η διοίκηση, η απολιγνιτοποίηση θα είναι πολύ επιθετική, με στόχο να περιορίσει σε δύο τις μονάδες που «καίνε» λιγνίτη, από 14 σήμερα. «Αγκάθι» σε αυτή τη διαδικασία είναι η επόμενη μέρα για τις περιοχές στις οποίες η οικονομική δραστηριότητα στηρίζεται στις συγκεκριμένες μονάδες. Ο κ. Χατζηδάκης είπε πως θα επισκεφθεί τη Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη, προκειμένου να συζητήσει με τους τοπικούς φορείς τα σχέδια ανάπτυξης.

• Η επέκταση της παρουσίας της ΔΕΗ στις ΑΠΕ, σε μεγάλο βαθμό σε συνεργασία με ιδιώτες.

Η ΓΕΝΟΠ από την πλευρά της, σύμφωνα με όσα είπαν ο πρόεδρος Γιώργος Αδαμίδης και ο αντιπρόεδρος Αντώνης Καρράς, μετά το τέλος της συνάντησης, εμφανίζεται να συμφωνεί με την απεξάρτηση της ΔΕΗ από το Δημόσιο και την κατάργηση των ΝΟΜΕ. Ωστόσο, διαφωνεί με τη μεταφορά των παγίων (δικτύων) από τη ΔΕΗ στον ΔΕΔΔΗΕ, που θα πουληθεί, καθώς με και το επιθετικό κλείσιμο λιγνιτικών μονάδων. Η ΓΕΝΟΠ επιμένει στην αναβάθμιση των δύο μονάδων του Αμυνταίου, ώστε να λειτουργήσουν έως το 2030 και εκτιμά πως μέχρι το 2025 η ΔEH θα απομείνει με τις λιγνιτικές μονάδες Αγ. Δημήτριος V, Μελίτη, Πτολεμαΐδα V και Μεγαλόπολη IV.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή