Κέρδη για το Χ.Α. στην εκπνοή της συνεδρίασης

Κέρδη για το Χ.Α. στην εκπνοή της συνεδρίασης

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με κέρδη κατάφερε να κλείσει την Παρασκευή το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο ανέτρεψε το αρνητικό ενδοσυνεδριακό του πρόσημο στις δημοπρασίες, με τη βοήθεια κυρίως της μεγάλης ανόδου της Εθνικής Τράπεζας. O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 876,17 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 0,26%.

Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 132,4 εκατ. ευρώ, ενώ διακινήθηκαν 55,7 εκατ. μετοχές. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο σε ποσοστό 0,15%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 0,31%. Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της Εθνικής (+3,25%) και του «Ελλάκτωρ» (+2,79%). Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Lamda (-2,71%) και της Πειραιώς (-2,59%). Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι δείκτες πρώτων υλών (+4,55%) και τραπεζών (+1,14%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι δείκτες εμπορίου (-1,55%) και χημικών (-1,26%).

Τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσίασαν η Eurobank (22,6 εκατ.) και η Εθνική (9,7 εκατ.). Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημείωσαν η Εθνική (26,7 εκατ. ευρώ) και η Eurobank (19,4 εκατ.).

Ανοδικά κινήθηκαν 48 μετοχές, 55 πτωτικά και 124 παρέμειναν σταθερές. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές: CPI (+14,50%), Interwood (+11%), Φιερατέξ (+10,24%). Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές: Μινέρβα (-10,57%), Επίλεκτος (-7,38%), Κεπενού (-6,06%). Οπως σχολιάζει ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Securities, τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται πλέον σε απόσταση βολής από τα φετινά υψηλά των 900 μονάδων (8 και 31 Ιουλίου). Η αντίσταση των 900 μονάδων αποτελεί το βασικό εμπόδιο υπέρβασης της αγοράς προς τις 1.000 μονάδες και παρά το γεγονός ότι οι συναλλαγές δεν ευνοούν το σενάριο της διαφυγής προς σημαντικά υψηλότερα επίπεδα, η αργή και συστηματική δομή της ανόδου από τις 792 μονάδες έχει πολύ πιο συνεκτική μορφή από τις δύο πρόσφατες απόπειρες του Γενικού Δείκτη. Μετά  την υπέρβαση των 850 μονάδων ο Γενικός Δείκτης έχει πλέον όλες τις τεχνικές προδιαγραφές και προϋποθέσεις να κινηθεί υψηλότερα. Ετσι, το ραντεβού με το επίπεδο των 900 μονάδων θα πρέπει να αναμένεται σύντομα, καθώς είναι φανερή η διάθεση των αγοραστών ακόμα και σε συνεδριάσεις όπου υπάρχει προσφορά να μετριάσουν προς το θετικότερο την τελική εικόνα του κλεισίματος της αγοράς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή