Στην τελική ευθεία η έκδοση πενταετούς ομολόγου από τα ΕΛΠΕ

Στην τελική ευθεία η έκδοση πενταετούς ομολόγου από τα ΕΛΠΕ

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το άκρως ευνοϊκό κλίμα που επικρατεί στις αγορές κρατικών και εταιρικών ομολόγων, και ειδικά σε ό,τι αφορά τους ελληνικούς τίτλους, σπεύδουν να «εκμεταλλευτούν» και τα Ελληνικά Πετρέλαια, ξεκινώντας τις διαδικασίες για την έκδοση ομολόγου 5ετούς διάρκειας και λήξης 2024, με στόχο την άντληση 300-500 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, το επιτόκιο μπορεί να διαμορφωθεί στην περιοχή του 2,3% με 2,5%, χωρίς να αποκλείεται και ένα επιτόκιο κάτω από το 2% καθώς υπάρχουν ενδείξεις για υψηλή ζήτηση από ξένους θεσμικούς. Από σήμερα ξεκινούν παρουσιάσεις (roadshow) στελεχών του ομίλου σε Λονδίνο, Παρίσι, Ζυρίχη και άλλα μεγάλα χρηματοπιστωτικά κέντρα και ολοκληρώνονται την Τετάρτη με τις παρουσιάσεις στην εγχώρια επενδυτική κοινότητα στην Αθήνα. Τις επαφές με τους επενδυτές έχουν αναλάβει να «τρέξουν» οι τράπεζες Credit Suisse Securities (Europe) Limited, Goldman Sachs International ως βασικοί διοργανωτές, ενώ συνδιοργανωτές της έκδοσης και διάθεσης των ομολογιών έχουν αναλάβει οι Citigroup Global Markets Limited, Eurobank, Nomura International plc, Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος και Τράπεζα Πειραιώς.

Τα ΕΛΠΕ θα διαθέσουν το ποσό που θα αντληθεί από την έκδοση για την εξαγορά μέρους ή του συνόλου του ομολόγου λήξης 2021, το οποίο φέρει επιτόκιο 4,875%, καθώς και για την αποπληρωμή υφιστάμενων δανειακών υποχρεώσεων των ΕΛΠΕ και άλλους εταιρικούς σκοπούς.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, εάν το ποσό της άντλησης διαμορφωθεί στα 400 εκατ. ευρώ, για παράδειγμα, 157 εκατ. ευρώ ή το 39,3% της έκδοσης μπορεί να διατεθεί για την πρόταση εξαγοράς, και τα υπόλοιπα 243 εκατ. ευρώ ή το 60,7% για την αποπληρωμή τραπεζικών δανείων κ.ά.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο καθαρός δανεισμός των ΕΛΠΕ στο τέλος του πρώτου εξαμήνου διαμορφώθηκε στο 1,4 δισ. ευρώ, μειωμένος κατά περίπου 500 εκατ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι. Στις αρχές Ιουλίου, ο όμιλος προχώρησε σε αποπληρωμή διεθνούς ομολόγου 325 εκατ. ευρώ, έκδοσης 2014 με επιτόκιο 5,25%, αξιοποιώντας τα ταμειακά διαθέσιμα, γεγονός που μείωσε κατά περίπου 200 εκατ. ευρώ περαιτέρω τις δανειακές υποχρεώσεις προς τις τέσσερις συστημικές τράπεζες. Με την έκδοση του νέου 5ετούς τα ΕΛΠΕ θα μπορέσουν να βελτιώσουν το προφίλ ωρίμανσης χρέους τους, μειώνοντας ακόμη περισσότερο τα χρηματοοικονομικά κόστη, καθώς και τη θέση ρευστότητας.

Ο όμιλος, μέσω της εξ ολοκλήρου θυγατρικής του εταιρείας Hellenic Petroleum Finance Plc, απηύθυνε μάλιστα χθες –σε ανακοίνωση στο Χρηματιστήριο του Λουξεμβούργου– πρόταση στους κατόχους των ομολόγων λήξης 14 Οκτωβρίου 2021 ύψους 449,53 εκατ. ευρώ για την εξαγορά των τίτλων που κατέχουν στο 109,25% της ονομαστικής τους αξίας (principal). Πιο αναλυτικά, η πρόταση εξαγοράς –της οποίας τη διοικητική διαχείριση έχει αναλάβει η εταιρεία Lucid Issuer Services Limited– προβλέπει την καταβολή από τα ΕΛΠΕ στους κατόχους των υφιστάμενων ομολογιών, σε μετρητά, ποσού 1.092,5 ευρώ ανά 1.000 ευρώ ονομαστικής αξίας, πλέον δεδουλευμένων τόκων μέχρι και την προηγούμενη μέρα της ημερομηνίας καταβολής, η οποία θα ορισθεί περί την 3η Οκτωβρίου 2019.

Θετικό κλίμα

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, οι ελληνικές εισηγμένες συνολικά διανύουν ίσως την πιο ευνοϊκή περίοδο για αναδιάρθρωση του δανεισμού τους και για νέες χρηματοδοτήσεις από τις αγορές, με τους επενδυτές να δείχνουν μία πρωτοφανή… «μανία» για τα εταιρικά ομόλογα με θετικές αποδόσεις.

Η πρόσφατη επιτυχής έκδοση 7ετούς ομολόγου του ΟΤΕ συζητήθηκε έντονα στο Λονδίνο, στο roadshow της ΕΧΑΕ με τα funds να δείχνουν το ενδιαφέρον τους για εκδόσεις που θα ακολουθήσουν και με τα ΕΛΠΕ να βρίσκονται έντονα στο ραντάρ τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή