Με περιορισμένη άνοδο έκλεισε το Χρηματιστήριο

Με περιορισμένη άνοδο έκλεισε το Χρηματιστήριο

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντίδραση χωρίς «νεύρο» σημείωσε, χθες, το ελληνικό Χρηματιστήριο, με τον τζίρο να μη δείχνει κάποια έντονη κινητοποίηση των αγοραστών και τον Γενικό Δείκτη να κλείνει χαμηλότερα των 870 μονάδων, μετά τις ισχυρές απώλειες της Δευτέρας. Το μεγαλύτερο μέρος των κερδών σημειώθηκε στο τελευταίο μισάωρο της συνεδρίασης, κατά το οποίο η κινητοποίηση κάποιων χαρτοφυλακίων οδήγησε το Χ.Α. στα υψηλά ημέρας, με τη στήριξη να δίνεται κυρίως από τον τραπεζικό κλάδο και τη σημαντική υπεραπόδοση των ΕΤΕ και Eurobank. Πιέσεις, ωστόσο, ασκήθηκαν σε αρκετά blue chips με τα Ελληνικά Πετρέλαια (-1,29%) και την Aegean (-2,44%) να δέχονται τις μεγαλύτερες. Οι αναλυτές επισημαίνουν πως ο τζίρος δείχνει ότι οι επενδυτές τηρούν στάση αναμονής, με το Χ.Α. να κινείται στο τέμπο των διεθνών αγορών, ενώ τονίζουν πως χρειάζεται μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα για να δούμε νέα υψηλά.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,63% στις 868,01 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 66,65 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,73% στις 2.149,05 μονάδες, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε οριακά κατά 0,18% στις 1.338,95 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε άνοδο 2,22% στις 822,92 μονάδες.

Η Εθνική και Eurobank υπεραπέδωσαν έναντι της αγοράς αλλά και του τραπεζικού κλάδου, σημειώνοντας άνοδο 3,24% και 2,94% αντίστοιχα, ενώ στο +1,54% έκλεισε η Πειραιώς και στο +1,19% η Alpha Bank. Αξίζει να σημειώσουμε πως την περασμένη εβδομάδα η JP Morgan είχε δηλώσει την προτίμησή της για την Εθνική και τη Eurobank, σημειώνοντας πως οι μετοχές τους αποτελούν την καλύτερη επένδυση για το στόρι της ανάκαμψης του κλάδου.

Η υπεραπόδοση της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank οφείλεται και στην υποχώρηση των αρνητικών καθαρών θέσεων των short funds επί των μετοχών τους. Συγκεκριμένα, τα βρετανικό Oceanwood Capital Management έχει αρχίσει αυτόν τον μήνα και αλλάζει τη στρατηγική του απέναντι στις ελληνικές τράπεζες. Επειτα από 19 συνεχείς αυξήσεις των short θέσεών του στην Εθνική το διάστημα Ιανουαρίου-Αυγούστου, τον Σεπτέμβριο έχει αρχίσει και προχωρά σε μειώσει των shorts του, από 2,1% στα τέλη του περασμένου μήνα στο 1,77% πλέον, σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ενώ και το Marshall Wace πριν από περίπου δέκα μέρες είχε επίσης υποχωρήσει ελαφρώς από τις θέσεις του στην ΕΤΕ. Παράλληλα, το Oceanwood μείωσε τις θέσεις του και στη Eurobank, στο 0,89%, από 0,99% που ήταν τον Ιούλιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή