Βαρύ πλήγμα σε Ελλάδα, Κύπρο, Ισπανία από Τhomas Cook

Βαρύ πλήγμα σε Ελλάδα, Κύπρο, Ισπανία από Τhomas Cook

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από την Κρήτη μέχρι τα Κανάρια Νησιά η τουριστική βιομηχανία κλονίζεται από τους κραδασμούς που εξακολουθεί να προκαλεί και μάλλον θα προκαλεί για πολύ καιρό ακόμη η πτώχευση της Thomas Cook. Η πτώχευση ενδέχεται να έχει, άλλωστε, παρενέργειες στα επεκτατικά σχέδια της κινεζικής Fosun, μεγαλύτερου μετόχου της Thomas Cook.

Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ του Bloomberg, ο αντίκτυπος είναι ισχυρότατος στην Κρήτη, που κάθε χρόνο προσελκύει περισσότερα από 5 εκατ. τουρίστες και περίπου το 16% των 630.000 κατοίκων του νησιού απασχολούνται στον τουρισμό. Το 80% των ξενοδοχείων της πρωτεύουσας του νησιού, του Ηρακλείου, είχε συμβόλαια με την Thomas Cook, η κατάρρευση της οποίας ενδέχεται τώρα να έχει δυσανάλογα μεγάλο αντίκτυπο στην οικονομία της Κρήτης.  Συνολικά το 70% της τουριστικής βιομηχανίας της Κρήτης, μιας βιομηχανίας αξίας 3,13 δισ. ευρώ, διατηρούσε δεσμούς με την Thomas Cook. Ο πάλαι ποτέ πανίσχυρος και καινοτόμος τουριστικός κολοσσός είχε υπογράψει περίπου 400.000 συμβόλαια με τοπικές επιχειρήσεις του νησιού για το 2020. Τώρα όλα αυτά τα συμβόλαια βρίσκονται στον αέρα. Σε ό,τι αφορά ζημίες που θα επιφέρει η κατάρρευση της Thomas Cook συνολικά στην οικονομία της Ελλάδας, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) εκτιμά πως θα υπερβεί τα 500 εκατ. ευρώ.

Μιλώντας στο Bloomberg, ο Μιχάλης Βαλτάκης, πρόεδρος της Ενωσης Ταξιδιωτικών Πρακτορείων και Κρητικού Τουρισμού, τόνισε πως «ήταν σεισμός και μάλιστα 7 Ρίχτερ, αλλά αυτό που μας ανησυχεί περισσότερο είναι το τσουνάμι που θα ακολουθήσει». Ειδικότερα στην Κρήτη επικρατεί έντονη ανησυχία πως θα ακυρώσουν τις διακοπές τους όσοι τουρίστες αναμένονταν για τον Νοέμβριο. Ενδέχεται, άλλωστε, να ακυρωθούν όσα συμβόλαια έχουν υπογραφεί από τον Μάιο για την τουριστική σεζόν του 2020.  Ανάλογος είναι, όμως, ο αντίκτυπος και σε άλλους τουριστικούς προορισμούς εντός Ευρώπης όπου η κατάρρευση της Thomas Cook απειλεί να συμπαρασύρει σημαντική μερίδα της τοπικής τουριστικής βιομηχανίας στην άβυσσο.

Στην Κύπρο, ο κλάδος των ξενοδοχείων προβλέπει ζημίες ύψους 175 εκατ. ευρώ. Η Thomas Cook  έφερνε κάθε χρόνο στη Μεγαλόνησο  230.000 τουρίστες που δαπανούσαν περί τα 700 ευρώ ο καθένας κατά μέσον όρο.  Στην Τουρκία, άλλωστε, η Thomas Cook έφερε 700.000 τουρίστες από τη Βρετανία από τον Ιανουάριο μέχρι τον Ιούλιο. Στα τουριστικά παράλια της Τουρκίας οι ζημίες από την πτώχευση της εταιρείας αναμένεται να φτάσουν περίπου στα 113 εκατ. ευρώ. «Ηταν ο σημαντικότερος προμηθευτής τουριστών για την περιοχή μας», δηλώνει στο Bloomberg o Μπουλέντ Μπουλμπούλογλου, επικεφαλής της ένωσης ξενοδόχων στα τουρκικά παράλια, στο Αιγαίο. Ο ίδιος εκτιμά πως οι ζημίες θα γίνουν αισθητές μέσα στα επόμενα τέσσερα με πέντε χρόνια.

Στην Ισπανία, άλλωστε, η Ενωση Τουριστικών Επιχειρήσεων υπολογίζει πως ανέρχονται σε 200 εκατ. ευρώ οι λογαριασμοί που έχει αφήσει απλήρωτους η Thomas Cook. Ενας από τους πλέον δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της χώρας της Ιβηρικής, τα Κανάρια Νησιά, ενδέχεται να πληγεί δυσανάλογα. Ο τουρισμός αντιπροσωπεύει το 40% της απασχόλησης στο ισπανικό αρχιπέλαγος και το 35% της οικονομίας του, που ανέρχεται σε 46 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τον Χοσέ Μαρία Μαναρίκουα, πρόεδρο της Ενωσης Ξενοδόχων και Τουριστικών Επιχειρήσεων στη Λας Πάλμας, η Thomas Cook έφερνε περίπου το 25% των τουριστών που κατέφθαναν κάθε χρόνο στα Κανάρια Νησιά. Ως εκ τούτου, υπάρχει κίνδυνος μαζικών ακυρώσεων των κρατήσεων σε πολλά από τα ξενοδοχεία της περιοχής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή