Χρηματοδότηση 15,5 εκατ. εξασφάλισε η Netdata

Χρηματοδότηση 15,5 εκατ. εξασφάλισε η Netdata

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντικό βήμα για την περαιτέρω ανάπτυξή της έκανε η νεοφυής εταιρεία Netdata, μετά τη χρηματοδότηση ύψους 15,5 εκατ. ευρώ που εξασφάλισε από την αμερικανική Bain Capital Ventures και το εγχώριο επενδυτικό κεφάλαιο Marathon Venture Capital.

Ο νέος αυτός γύρος χρηματοδότησης έρχεται σε συνέχεια της επένδυσης ύψους 3,4 εκατ. ευρώ που πραγματοποιήθηκε λίγους μήνες νωρίτερα από τους ίδιους επενδυτές, ανεβάζοντας το συνολικό ποσό κεφαλαίων που έχει αντλήσει η εταιρεία περίπου στα 19 εκατ. ευρώ. Ο πρώτος γύρος χρηματοδότησης (seed) από τη Marathon Venture Capital πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2018, ενώ λίγους μήνες μετά συμμετείχε στον γύρο χρηματοδότησης και η Bain Capital Ventures, η οποία έχει επενδύσει σε εταιρείες με κεφαλαιοποίηση άνω του 1 δισ. δολ. Στο «ιστορικό» της εμφανίζονται οι Lime, LinkedIn, SurveyMonkey κ.ά.

Μέσω της πρόσφατης αυτής επένδυσης, η Netdata θεωρείται, από αρκετούς παράγοντες της αγοράς, η εταιρεία με τη γρηγορότερη ανάπτυξη στην Ελλάδα σε σχέση με τα χρόνια λειτουργίας της. Ο ιδρυτής της Κώστας Τσαούσης είχε ξεκινήσει να χτίζει τεχνολογικά το προϊόν του περίπου από το 2016, όμως η σύσταση της εταιρείας πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2018. Το προϊόν που έχει αναπτύξει απευθύνεται κυρίως σε προγραμματιστές, δεδομένου ότι εντάσσεται στον κλάδο του server monitoring και αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο στα χέρια όσων ασχολούνται με IT (Information Technology).

Πριν από τρία χρόνια, ο κ. Τσαούσης ξεκίνησε τη δημιουργία ενός λογισμικού ανοικτού κώδικα με σκοπό να παρακολουθεί την απόδοση των διαφόρων υπολογιστικών συστημάτων στην εταιρεία που εργαζόταν, χωρίς να χρειάζεται αφενός να δαπανά η ομάδα πόρους σε εμπορικές άδειες και αφετέρου να αφιερώνει πολύ χρόνο για την εγκατάσταση υφιστάμενων λύσεων. Ο ίδιος άλλωστε διαθέτει πολυετή εμπειρία στον κλάδο του IT και υπήρξε COO σε γνωστές ελληνικές εταιρείες όπως η Viva αλλά και η Hellas Online. To λογισμικό λοιπόν που ανέπτυξε κατόρθωσε να γίνει ένα από τα δημοφιλέστερα λογισμικά ανοικτού κώδικα στον ιστοχώρο Github, το παγκόσμιο κοινωνικό δίκτυο για προγραμματιστές, το οποίο πρόσφατα εξαγόρασε η Microsoft έναντι 7,5 δισ. δολ. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το λογισμικό της νεοφυούς εταιρείας χρησιμοποιείται ήδη από τουλάχιστον 1,5 εκατ. επαγγελματίες προγραμματιστές και μη, ενώ έχει διαπιστωθεί ότι χρήση του κάνουν εταιρείες όπως οι Amazon, Atos, Cisco, Microsoft, Google, Facebook, Slack, Baidu κ.ά. Aξίζει να σημειωθεί ότι η λύση που προτείνει η Netdata μπορεί να «συνοδεύσει» τεχνολογίες όπως το Internet Οf Things, ενώ αυτό που τη διακρίνει από άλλες λύσεις είναι ο αποτελεσματικός και αποκεντρωμένος τρόπος με τον οποίο συλλέγει και διανέμει τα δεδομένα. Αυτό την καθιστά γρηγορότερη και λιγότερο κοστοβόρα σε σχέση με τον ανταγωνισμό.

Σύμφωνα με τον κ. Τσαούση, «με αυτή την επένδυση σκοπεύουμε να καταστήσουμε τη Netdata παγκόσμιο ηγέτη στον τομέα της και να προσελκύσουμε τους καλύτερους μηχανικούς λογισμικού στην εταιρεία. Ηδη έχουμε προσλάβει Ελληνες μηχανικούς από εταιρείες όπως η Amazon και αυξάνουμε τις θέσεις εργασίας συνεχώς». Η Netdata μέχρι σήμερα απασχολεί 23 εργαζομένους στα γραφεία της στην Αθήνα και στο Πάλο Αλτο στην Καλιφόρνια, ενώ, με τη συγκεκριμένη επένδυση, αναμένεται να υπερδιπλασιάσει το προσωπικό της τους προσεχείς μήνες. Παράλληλα, σχεδιάζει να εμπλουτίσει το λογισμικό της και να αναπτύξει εμπορικές λύσεις που θα επιτρέψουν στους διαχειριστές ΙΤ συστημάτων την παρακολούθηση εφαρμογών, servers και συσκευών, διευκολύνοντας ακόμη περισσότερο το έργο τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή