Στην ευνοϊκή συγκυρία ποντάρει η ΔΕΗ για έκδοση ομολόγου

Στην ευνοϊκή συγκυρία ποντάρει η ΔΕΗ για έκδοση ομολόγου

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη διερεύνηση της αγοράς για την έκδοση διεθνούς ομολόγου θα προχωρήσει η ΔΕΗ, δυνατότητα που «ξεκλείδωσε» μετά τα μέτρα διάσωσης που ελήφθησαν, όπως τόνισε χαρακτηριστικά στους αναλυτές, κατά την παρουσίαση χθες των οικονομικών αποτελεσμάτων α΄ εξαμήνου  2019, ο πρόεδρος και  διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Γιώργος Στάσσης. Οπως εξήγησε στους αναλυτές, ουσιαστικά θα «ξεπαγώσει» η διαδικασία για την έκδοση ομολόγου που είχε ξεκινήσει η προηγούμενη διοίκηση αλλά δεν προχώρησε λόγω της οικονομικής κατάστασης της εταιρείας.

Ο κ. Στάσσης δεν προσδιόρισε τον χρονικό ορίζοντα που θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την εκ νέου πρόσβαση της ΔΕΗ στις αγορές, εξέφρασε ωστόσο την εκτίμηση ότι η συγκυρία της αποκλιμάκωσης των επιτοκίων δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου σε συνδυασμό με τα μέτρα διάσωσης που ελήφθησαν ανοίγουν τον δρόμο για να βγει στις αγορές. Το ενδιαφέρον των επενδυτών επικεντρώθηκε συνολικότερα στο θέμα ρευστότητας της εταιρείας, διατυπώνοντας ερωτήσεις σχετικά με το πότε θα περάσουν οι αυξήσεις στα τιμολόγια αλλά και το πώς προχωράει το σχέδιο τιτλοποίησης ανεξόφλητων οφειλών. Ο κ. Στάσσης ενημέρωσε ότι ποσό 120 εκατ. ευρώ από την αύξηση των τιμολογίων θα φτάσει στα ταμεία της ΔΕΗ μέσα στο 2019 και ποσό 532 εκατ. ευρώ το 2020. Σε σχέση με την τιτλοποίηση είπε ότι υπάρχει ενδιαφέρον από επενδυτές που μελετούν τα στοιχεία για να υποβάλουν προσφορές. Ερωτήσεις δέχτηκε ο κ. Στάσσης από τους αναλυτές και για το σχέδιο απολιγνιτοποίησης, παρέπεμψε ωστόσο στην παρουσίαση του νέου μπίζνες πλαν με την ολοκλήρωσή του. Στις ερωτήσεις τέλος για τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ και τα μερίδια της ΔΕΗ ο κ. Στάσσης απάντησε ότι δεν πρόκειται να γίνει η προγραμματισμένη για τον Οκτώβριο δημοπρασία, ενώ για τα μερίδια είπε ότι η ΔΕΗ θα ενισχύσει τη θέση της εκσυγχρονίζοντας τα προϊόντα που διαθέτει στην αγορά, κατά τα πρότυπα των ιδιωτικών εταιρειών προμήθειας.

Οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ, τα μερίδια αγοράς της ΔΕΗ και οι συνολικότερες μεταρρυθμίσεις στην αγορά ηλεκτρισμού συζητήθηκαν εξάλλου χθες στη συνάντηση που είχε ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης και ο υφυπουργός Γεράσιμος Θωμάς με τους θεσμούς. Η  ελληνική πλευρά έκανε μία επισκόπηση της παρουσίασης που είχε κάνει στις Βρυξέλλες νωρίτερα ο κ. Θωμάς. Αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι η ουσιαστική διαπραγμάτευση για τα κρίσιμα αυτά θέματα θα ξεκινήσει μετά τις 15 Οκτωβρίου που η εκπροσώπηση των θεσμών στις συναντήσεις της Αθήνας θα αναβαθμιστεί, αφού θα έχουν ολοκληρωθεί οι αλλαγές που προέκυψαν μετά τις ευρωεκλογές. Το υπουργείο Ενέργειας ωστόσο είναι έτοιμο να καταθέσει στη Βουλή μέσα στην επόμενη εβδομάδα την τροπολογία για την κατάργηση της δημοπρασίας ΝΟΜΕ που είναι προγραμματισμένη για το δεύτερο δεκαήμερο του Οκτωβρίου.

Στο μεταξύ, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με ανακοίνωση που εξέδωσε χθες με αφορμή την παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ για τα αποτελέσματα της ΔΕΗ, επανέφερε το θέμα της δίωξης για την κατάσταση της εταιρείας κατά την περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. «Για το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας το πολιτικό πρόβλημα της ΔΕΗ είναι ανοικτό τόσο για τη Βουλή όσο και για τη Δικαιοσύνη», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση – απάντηση του ΥΠΕΝ στον ΣΥΡΙΖΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή