Μεγάλη νευρικότητα, μικρά κέρδη, χαμηλός τζίρος στο Χρηματιστήριο

Μεγάλη νευρικότητα, μικρά κέρδη, χαμηλός τζίρος στο Χρηματιστήριο

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί να κυριάρχησαν η νευρικότητα και οι διακυμάνσεις στη χθεσινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, ωστόσο ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα σε θετικό έδαφος κλείνοντας λίγο χαμηλότερα των 870 μονάδων, με περιορισμένο ωστόσο τζίρο. Το τελικό πρόσημο του Σεπτεμβρίου για την αγορά θα καθοριστεί από τις δύο συνεδριάσεις που παραμένουν για το κλείσιμο του μήνα, αν και με βάση την Ιστορία, ο Σεπτέμβριος τείνει να είναι δύσκολος μήνας για το Χ.Α.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,47%, στις 866,18 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 46,48 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,70%, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε οριακά κατά 0,18% και ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε κέρδη 0,77% στις 820,32 μονάδες. Από τα μη τραπεζικά blue chips τα μεγαλύτερα κέρδη σημείωσαν οι ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ( +2,36%) και ΔΕΗ (+2,09%), ενώ στις τράπεζες πτωτικά έκλεισε μόνο η Πειραιώς (-0,33%), με την Alpha Bank στο +0,60%, τη Eurobank στο +1,38% και την Εθνική στο +0,80%.

Οπως σχολιάζει ο Λουκάς Παπαϊωάννου, οικονομολόγος της Fast Finance, ο Γενικός Δείκτης δεν δείχνει διάθεση να διασπάσει με ορμή τις 880 μονάδες, ενώ τα επόμενα σημεία αντίστασης σε περίπτωση διάσπασης με αύξηση του όγκου συναλλαγών οριοθετούνται στις 891 και 902 μονάδες. Οπως επισημαίνει, η πτώχευση της Thomas Cook και οι επιπτώσεις στην ελληνική τουριστική βιομηχανία, και κατ’ επέκταση και στον τραπεζικό κλάδο που αποτελεί τον βασικό χρηματοδότη της, δεν έχουν γίνει πλήρως κατανοητές ακόμα. Σε συνδυασμό και με το πρέσινγκ των θεσμών για το κλείσιμο του προϋπολογισμού του 2020, τη διεθνή συνεχιζόμενη αστάθεια σε διάφορα μέτωπα αλλά και τα μακροοικονομικά υφεσιακά στοιχεία σε μεγάλες οικονομίες του πλανήτη, αποτελούν την τέλεια δικαιολογία για στάση αναμονής από τους επενδυτές.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι επενδυτές περιμένουν κάποιον ισχυρό θετικό καταλύτη για να ξεκλειδώσουν τις διαθέσεις τους. Αυτός ο καταλύτης ίσως έλθει από την έγκριση του σχέδιου APS για τα κόκκινα δάνεια των ελληνικών τραπεζών. Οπως σημείωσε και η Citigroup σε νέα έκθεσή της, όπου προχώρησε σε αναβάθμιση των εκτιμήσεών της για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας (στο 1,8% το 2019 και στο 1,9% το 2020, έναντι 1,4% και 1,5% αντίστοιχα πριν), τα σχέδια των ΤΧΣ και ΤτΕ για τα κόκκινα δάνεια, εάν εφαρμοστούν, θα ενισχύσουν σημαντικά την εγχώρια ρευστότητα η οποία παραμένει «σφιχτή». Αξίζει να σημειώσουμε πως οι τραπεζικές μετοχές συνεχίζουν να αντιπροσωπεύουν περίπου το 40% της συνολικής αξίας συναλλαγών στο Χ.Α., καθιστώντας τον κλάδο, όπως χαρακτηριστικά σημειώνουν οι αναλυτές, σηματωρό για τη μετέπειτα πορεία της αγοράς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή