Διαπραγματεύσεις για νέα επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση στον ΟΤΕ

Διαπραγματεύσεις για νέα επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση στον ΟΤΕ

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε συζητήσεις για την κατάρτιση της νέας επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης εργασίας (ΕΣΣΕ), που θα ισχύσει από το 2020, εισέρχονται διοίκηση και εργαζόμενοι στον ΟΤΕ. Η υφιστάμενη ΕΣΣΕ λήγει στο τέλος του έτους και η διοίκηση της Ομοσπονδίας Εργαζομένων – ΟΤΕ (ΟΜΕ-ΟΤΕ) ζητεί νέα ΕΣΣΕ τριετούς διάρκειας. Επίσης, ζητεί επέκταση της ισχύος του 35ώρου σε όλους τους εργαζομένους και τη δημιουργία μιας «δι-εταιρικής» ΕΣΣΕ που θα ισχύει σε όλες τις επιχειρήσεις του ομίλου ΟΤΕ.

Η διοίκηση του ΟΤΕ, σύμφωνα με συνδικαλιστικές πηγές, επικαλούμενη τον μετασχηματισμό της επιχείρησης απορρίπτει το ενδεχόμενο τριετούς συμβάσεως. Συζητά για μια νέα σύμβαση που θα ισχύσει μόνο για ένα έτος. Ο μετασχηματισμός του ΟΤΕ, σύμφωνα με πληροφορίες, αφορά τη δημιουργία νέων θυγατρικών εταιρειών που θα αναλάβουν τομείς δραστηριότητας του ομίλου (π.χ. τηλεφωνικές υπηρεσίες, υπηρεσίες συντήρησης δικτύων κ.ά.).

Μείωση προσωπικού

Βασική επιδίωξη του ομίλου ΟΤΕ είναι η περαιτέρω μείωση του προσωπικού και, σύμφωνα με συνδικαλιστικούς παράγοντες, ο οργανισμός είναι ανοικτός να συζητήσει το ενδεχόμενο νέας εθελουσίας εξόδου στις αρχές του έτους. Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι ο σχεδιασμός προβλέπει ακόμη και τη μεταστέγαση στο Μέγαρο του ΟΤΕ στο Μαρούσι μέχρι το 2022 όλου του προσωπικού που σήμερα εργάζεται στο μεγάλο ακίνητο της Prodea που βρίσκεται στην Παιανία.

Ο ΟΤΕ, φυσικά, δεν συζητά για αυξήσεις μισθών, πλην ορισμένων εξαιρέσεων στους νεοπροσληφθέντες μετά το 2015. Επίσης φαίνεται να παραμένει προσηλωμένος στη θέση της ισχύος του 35ώρου για τους «παλιούς» εργαζομένους και του 40ώρου για τους νεοπροσληφθέντες. Τέλος, η διοίκηση του τηλεπικοινωνιακού ομίλου αποδέχεται τη διαπραγμάτευση από την πλευρά της ΟΜΕ-ΟΤΕ αναφορικά με την ΕΣΣΕ που θα ισχύσει στη θυγατρική Cosmote, αλλά δεν αποδέχεται να ισχύσει η ίδια ΕΣΣΕ μεταξύ των δύο επιχειρήσεων. Επιπλέον, δεν αποδέχεται την πρόταση της ΟΜΕ-ΟΤΕ για την ισχύ ενιαίας ΕΣΣΕ για όλες τις επιχειρήσεις του ομίλου.

Τα σχέδια εταιρικού μετασχηματισμού του ΟΤΕ, σύμφωνα με πληροφορίες, προβλέπουν τη δημιουργία τουλάχιστον δύο νέων (spin-off) θυγατρικών που θα στεγάσουν όλους τους τεχνικούς και το προσωπικό των καταστημάτων. Η πρώτη εταιρεία θα περιλάβει περίπου 2.000 τεχνικούς και η δεύτερη περίπου 1.000 εργαζομένους στα καταστήματα. Επιδίωξη ακόμη είναι επιπλέον 700 εργαζόμενοι που απασχολούνται σε τηλεφωνικά κέντρα (call centers) της μητρικής εταιρείας να μεταφερθούν στη θυγατρική εταιρεία Cosmote e-value.

Απώτερος στόχος είναι η μητρική εταιρεία να παραμείνει με προσωπικό 2.000 έως 2.500 εργαζομένων που θα απασχολείται μόνο στα τμήματα marketing, πωλήσεων, λογιστηρίου, νομικών υπηρεσιών κ.λπ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή