«Αβαξ»: πράσινο φως για αύξηση κεφαλαίου ύψους 20 εκατ. ευρώ

«Αβαξ»: πράσινο φως για αύξηση κεφαλαίου ύψους 20 εκατ. ευρώ

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επειτα από προσπάθειες που ξεπέρασαν σε χρονική διάρκεια τον ένα χρόνο, εντέλει, χθες, οι μέτοχοι της επαναληπτικής έκτακτης γενικής συνέλευσης της «Αβαξ» άναψαν το πράσινο φως για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εισηγμένης κατά το ποσό των 20 εκατ. ευρώ, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η επιχειρηματική δραστηριότητα της εταιρείας, αλλά και να καλυφθούν υποχρεώσεις. Σύμφωνα με τη χθεσινή απόφαση, οριστικοποιείται η αύξηση κεφαλαίου μέχρι το ποσό των 20 εκατ., μέσω της έκδοσης 66.666.666 νέων κοινών ονομαστικών μετοχών, με τιμή έκδοσης 0,30 ευρώ εκάστη.

H καθυστέρηση αναφορικά με την προώθηση της διαδικασίας της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, η οποία χρονολογείται από το καλοκαίρι του 2018, οφείλεται στα προβλήματα που δημιούργησε η πτώχευση της πρώην μητρικής εταιρείας J&P Overseas, η οποία χρειάστηκε διαχείριση και από την πλευρά της «Αβαξ» και επηρέασε και τους βασικούς μετόχους αυτής. Στόχος ήταν η διασφάλιση της ολοκλήρωσης συμβάσεων έργων που είχαν αναληφθεί εκτός Ελλάδας και ταυτόχρονα η προσπάθεια της «Αβαξ» να διατηρήσει τις προσβάσεις της στις αγορές της Μ. Ανατολής, όπου πλέον θα επιχειρηθεί αυτόνομη παρουσία.

Σε κάθε περίπτωση, όπως έχουν διαβεβαιώσει προς όλες τις κατευθύνσεις οι μέτοχοι, η διαδικασία της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου θα κυλήσει ομαλά, καθώς έχουν ήδη δεσμευθεί για την κάλυψη της αύξησης, έχοντας μάλιστα καταθέσει και 16 εκατ. για τον σκοπό αυτό. Υπενθυμίζεται ότι από τα 20 εκατ. που αναμένεται να αντληθούν, 4,725 εκατ. θα καλύψουν υποχρεώσεις που απορρέουν από τα ομολογιακά δάνεια της εταιρείας, 5 εκατ. για τη μείωση των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων και 3,43 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση της κατά 100% θυγατρικής εταιρείας Volterra ως προς την αναγκαία εισφορά ιδίων κεφαλαίων στο αιολικό πάρκο στο Κουρομάντρι – Ριγανόλακα Ναυπακτίας. Επίσης, 3,487 εκατ. θα διατεθούν για τη βελτίωση της ταμειακής ρευστότητας, ενόψει και των πληρωμών (σε δόσεις) του προστίμου ύψους 18,3 εκατ. που επιβλήθηκε το 2017 στην εταιρεία από την Επιτροπή Ανταγωνισμού για διευθέτηση διαφοράς. Τέλος, ποσό τριών εκατ. θα διατεθεί για την εισφορά ιδίων κεφαλαίων και δανείου μειωμένης εξασφάλισης (sub-debt) στο έργο ΣΔΙΤ της διαχείρισης απορριμμάτων του νομού Ηλείας.

Εφόσον δεν προκύψει κάποιο απρόοπτο της τελευταίας στιγμής, η οικογένεια Ιωάννου αναμένεται να ενισχύσει τη συμμετοχή της στην «Αβαξ», από περίπου 3% που είναι σήμερα, σε πάνω από 30%. Αντίστοιχα, αυξημένα σε πάνω από 7% και περίπου 17% θα είναι και τα ποσοστά των κ. Κουβαρά και Μιτζάλη αντίστοιχα. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή