Στα 2,22 δισ. ευρώ τα έσοδα του ομίλου Viohalco το α΄ εξάμηνο

Στα 2,22 δισ. ευρώ τα έσοδα του ομίλου Viohalco το α΄ εξάμηνο

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Mικρή αύξηση εσόδων και κάμψη κερδών παρουσίασε στο α΄ εξάμηνο του 2019 ο όμιλος Viohalco. Ο όμιλος είχε ενοποιημένα έσοδα για τους πρώτους έξι μήνες του έτους ύψους 2,22 δισ. ευρώ έναντι 2,19 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2018. Σημειώθηκε έτσι αύξηση εσόδων 1,4%. Τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA), ωστόσο, υποχώρησαν κατά 18,3%, φτάνοντας τα 138,6 εκατ. ευρώ. H κάμψη αποδίδεται  κυρίως στην επίδραση της τιμής των μετάλλων, αφού χωρίς αυτή, τα προσαρμοσμένα λειτουργικά κέρδη (a-EBITDA) σημειώνουν αύξηση. Συγκεκριμένα, ο όμιλος ανακοίνωσε προσαρμοσμένα λειτουργικά κέρδη ύψους 157,2 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 9% σε σχέση με τα αντίστοιχα λειτουργικά κέρδη α΄ εξαμήνου 2018.

Η συνολική επίδραση της μεταβολής στην τιμή των μετάλλων, σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις του ομίλου Viohalco, ξεπέρασε τα 35 εκατ. ευρώ στις δύο εξεταζόμενες περιόδους. Η ανατίμηση της τιμής των μετάλλων μέσα στο 2018 πρόσθεσε (λογιστικά) κέρδη ύψους 17,7 εκατ. ευρώ στο α΄ εξάμηνο του 2018, ενώ αντίθετα η υποχώρηση της τιμής τους μέσα στη φετινή χρονιά, αφαίρεσε κέρδη ύψους 18,6 εκατ. ευρώ. Αν σε αυτά συμπεριληφθούν και οι λοιπές έκτακτες χρεώσεις/έσοδα, η συνολική προσαρμογή στη λειτουργική κερδοφορία του ομίλου Viohalco ανάμεσα στις δύο περιόδους ξεπέρασε τα 44 εκατ. ευρώ.

Κατά το ίδιο ποσό επηρεάστηκε και η καθαρή κερδοφορία του μεγάλου βιομηχανικού ομίλου. Τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας ανήλθαν μόλις σε 0,5 εκατ. ευρώ, έναντι 37,7 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2018. Ο όμιλος παρουσίασε χαμηλότερα χρηματοοικονομικά έξοδα φέτος, αλλά είχε υψηλότερη φορολογία. Ανά λειτουργικό τομέα, την καλύτερη πορεία είχε ο τομέας παραγωγής καλωδίων (+32% στα έσοδα) και  χαλκού (+1,8%). Ο τομέας αλουμινίου υποχώρησε οριακά, ενώ τη μεγαλύτερη κάμψη (-4,2%) παρουσίασε ο κλάδος χάλυβα. Ο επιμέρους τομέας των σωλήνων χάλυβα είχε ακόμη μεγαλύτερη κάμψη 11,2%.

Αναπόφευκτα, ο συγκεκριμένος τομέας, από καθαρά κέρδη 16,8 εκατ. ευρώ που είχε εμφανίσει στο α΄ εξάμηνο του έτους, γύρισε σε ζημίες φέτος ύψους 14 εκατ. ευρώ. Αντίστροφα, ο κλάδος καλωδίων, από ζημίες που είχε εμφανίσει πέρυσι ύψους 5,5 εκατ. ευρώ, φέτος παρουσίασε καθαρά κέρδη 4,2 εκατ. ευρώ.

Στελέχη της εταιρείας απέδωσαν την πορεία αυτή του τομέα Χάλυβα (Σιδενόρ, Σωληνουργεία Κορίνθου) κυρίως στην μείωση της ζήτησης  από την ευρωπαϊκή αγορά με έμφαση την αγορά Γερμανίας και ειδικότερα του κλάδου της αυτοκινητοβιομηχανίας. Επίσης, σημαντικό ρόλο διαδραματίζει και η άνοδος του ανταγωνισμού από την Τουρκία, λόγω ραγδαίας υποτίμησης του τοπικού νομίσματος. Από την άλλη πλευρά, η στροφή του πλανήτη σε λύσεις που προστατεύουν το περιβάλλον και οδηγούν σε αποτελεσματικότερη διαχείριση ενέργειας, δημιουργούν σημαντικές ευκαιρίες για τον όμιλο.

«Παρά τις ευμετάβλητες συνθήκες της αγοράς που οδήγησαν σε ανάμεικτες συνολικές επιδόσεις, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2019 επιτεύχθηκαν ορισμένες θετικές στρατηγικές εξελίξεις σε όλους τους κλάδους της Viohalco», σημειώνει η διοίκηση του ομίλου. Παράλληλα υπόσχεται ότι στο β΄ εξάμηνο του έτους, οι εταιρείες της Viohalco θα ενισχύσουν περαιτέρω την ανταγωνιστική θέση τους, καθώς θα βελτιώνουν τη λειτουργική αποδοτικότητα μέσω των υπό εκτέλεση επενδύσεων σε παραγωγικές εγκαταστάσεις και την ανάπτυξη νέων προϊόντων. «Οι δυσκολίες στο εξωτερικό περιβάλλον», αναφέρεται χαρακτηριστικά, «αναμένεται ότι θα διατηρηθούν εντός του β΄ εξαμήνου, εντούτοις η Viohalco έχει εμπιστοσύνη στην ικανότητα των εταιρειών της να αξιοποιήσουν το μεγάλης εμβέλειας γεωγραφικό αποτύπωμά τους και τη διαφοροποίηση των προϊόντων τους, ώστε να ενισχύσουν τις επιδόσεις σε όλους τους κλάδους».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή