Προμήθεια 200 εκατ. ετησίως θα πληρώνουν στο Δημόσιο οι τράπεζες

Προμήθεια 200 εκατ. ετησίως θα πληρώνουν στο Δημόσιο οι τράπεζες

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα 200 εκατ. ευρώ θα ανέλθει η προμήθεια που θα πληρώνουν ετησίως οι τράπεζες στο Δημόσιο για τις εγγυήσεις που θα δώσει στο πλαίσιο του Asset Protection Scheme, σύμφωνα με τον υφυπουργό Οικονομικών Γ. Ζαββό. Οπως είπε σε συνέντευξή του στη γερμανική FAZ, θα διατεθούν εγγυήσεις ύψους 9 δισ. ευρώ. Η επιστροφή των ελληνικών τραπεζών στο ραντάρ των μεγάλων funds που παρατηρήθηκε κατά το roadshow της ΕΧΑΕ την προηγούμενη εβδομάδα, επιβεβαιώθηκε και κατά το τριήμερο τραπεζικό συνέδριο της Bank of America Merrill Lynch (24th Annual Financial CEO Conference), το οποίο ολοκληρώθηκε χθες στο Λονδίνο. Τα υψηλόβαθμα στελέχη των τεσσάρων ελληνικών συστημικών τραπεζών, οι οποίες βρέθηκαν στη βρετανική πρωτεύουσα στις 24-26 Σεπτεμβρίου για ραντεβού με επενδυτές, ήρθαν αντιμέτωπα και αυτή τη φορά με ένα πολύ θετικό κλίμα και με το ενδιαφέρον των funds για την Ελλάδα να είναι έντονο.

«Μερικούς από τους επενδυτές που είδαμε στις συναντήσεις, είχαμε να τους δούμε 10 χρόνια», σημειώνει χαρακτηριστικά στην «Κ» κορυφαίο τραπεζικό στέλεχος που συμμετείχε στο συνέδριο, περιγράφοντας έτσι τη ριζική αλλαγή που έχει σημειωθεί στις διαθέσεις των διεθνών διαχειριστών κεφαλαίων απέναντι στην Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα funds δήλωσαν εντυπωσιασμένα από τις γρήγορες κινήσεις στις οποίες έχει προχωρήσει η ελληνική κυβέρνηση στο μέτωπο της ενίσχυσης της ανάπτυξης και των επενδύσεων και θέλουν να δουν τα αποτελέσματα αυτά στα μεγέθη της οικονομίας. Μεταξύ των επενδυτών με τους οποίους είχαν κλειστές συναντήσεις οι ελληνικές τράπεζες ήταν οι Fidelity, Αmundi, Wellington, Barings και T Rowe. Η παρουσία μεγάλων ονομάτων της επενδυτικής κοινότητας, σε συνέχεια του roadshow της ΕΧΑΕ, δείχνει ότι η Ελλάδα κερδίζει το στοίχημα της διεύρυνσης της επενδυτικής της βάσης με καλής ποιότητας, μακροπρόθεσμους επενδυτές.

Αξίζει να σημειώσουμε πως η συμμετοχή στo roadshow της BofA ήταν πολύ μεγάλη, αφού θεωρείται πολύ σημαντικό γεγονός για τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο, με πολλές μεγάλες τράπεζες να δίνουν το «παρών»,  όπως οι UBS, Unicredit, Banco Santander, ING, Deutsche Bank, Erste Bank, BBVA, Bankia και Natixis.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», στο επίκεντρο των ραντεβού που είχαν με τα funds βρέθηκε το σχέδιο για τα κόκκινα δάνεια (APS), το οποίο χαρακτηρίστηκε «καταλύτης» για τον κλάδο. Επίσης, πολλές ήταν οι ερωτήσεις των επενδυτών για την πρόοδο στη μείωση των NPEs μετά τα θετικά στοιχεία του α΄ εξαμήνου, καθώς και για την παροχή νέων δανείων από τις τράπεζες προς τις ελληνικές επιχειρήσεις. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή