Στάση αναμονής και οριακές απώλειες στο Χρηματιστήριο

Στάση αναμονής και οριακές απώλειες στο Χρηματιστήριο

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η τελευταία συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου ήταν αυτή που έκρινε το πρόσημο για το σύνολο του μήνα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, όπως είχαν άλλωστε προβλέψει και οι αναλυτές. Ετσι, μετά τις οριακές απώλειες χθες, ο ένατος μήνας του έτους έκλεισε οριακά στα θετικά για το Χ.Α. Οι επενδυτές συνεχίζουν να τηρούν στάση αναμονής μέχρι την εμφάνιση ισχυρών εγχώριων καταλυτών, κρατώντας ωστόσο τον Γενικό Δείκτη γύρω από τις 870 μονάδες και σε κοντινή απόσταση από το πρόσφατο υψηλό των 900 μονάδων, εν μέσω μεικτών τάσεων στις διεθνείς αγορές και ήπιων κινήσεων στην αγορά ομολόγων.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,22% στις 868,42 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά έφτασε να σημειώνει απώλειες έως και 0,88% στις 862,71 μονάδες, και ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 74,39 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,28% στις 2.157,03 μονάδες, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης σημείωσε απώλειες της τάξης του 3,56% και έκλεισε στις 1.273,52 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,17% στις 830,19 μονάδες, παρά τις πιέσεις που σημειώθηκαν σε μεγάλο μέρος της συνεδρίασης και στις τέσσερις συστημικές τράπεζες.

Η Τράπεζα Πειραιώς έκλεισε στο +0,98%, η Alpha Bank στο +0,18%, η Εθνική Τράπεζα στο +0,18% επίσης και η Eurobank στο -0,11%.

Σε επίπεδο μήνα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη της τάξης του 0,036%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε κέρδη 6,16%.

Ακόμα και να υπερβεί ο Γενικός Δείκτης τις 900 μονάδες, η άμεση ανοδική διαφυγή δεν συγκεντρώνει μεγάλες πιθανότητες πραγματοποίησης στην παρούσα φάση, εκτός και αν στηριχθεί από μια αντίστοιχη κίνηση στις διεθνείς αγορές, σχολιάζει ο Νίκος Καυκάς, υπεύθυνος Τμήματος Ανάλυσης της Λέων Δεπόλας ΑΧΕΠΕΥ. Στο εξής, όπως επισημαίνει, ιδιαίτερα αυξημένη βαρύτητα θα δίνεται στην πορεία των οικονομικών μεγεθών της χώρας. Στο εξωτερικό, μαίνεται ο εμπορικός πόλεμος, ενώ διέρρευσαν και νέα σενάρια περί ενδεχόμενων περιορισμών σε επενδυτικά κεφάλαια που κατευθύνονται προς την Κίνα, το χρηματιστήριο της οποίας θα είναι κλειστό από 1 μέχρι 7 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με την Beta Securities, μετά την ολοκλήρωση των ανακοινώσεων των αποτελεσμάτων εξαμήνου των εισηγμένων, η εστίαση της αγοράς στρέφεται στην κατάθεση του προσχέδιου του προϋπολογισμού του 2020 (7 Οκτωβρίου) όπου αναμένονται οι μειώσεις των φορολογικών συντελεστών σε εταιρικά κέρδη και μερίσματα. Μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο Οκτωβρίου αναμένεται και η ολοκλήρωση του νομοθετικού πλαισίου για τη δημιουργία του ταμείου των προβληματικών δανείων των συστημικών τραπεζών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή