Καταργούνται οι δημοπρασίες ισχύος της ΔΕΗ

Καταργούνται οι δημοπρασίες ισχύος της ΔΕΗ

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με πράξη νομοθετικού περιεχομένου που προωθήθηκε χθες προς υπογραφή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προχωράει η κυβέρνηση στην ακύρωση της προγραμματισμένης για τις 16 Οκτωβρίου δημοπρασίας ΝΟΜΕ, που αποτελεί ένα από τα βασικά μέτρα του πακέτου διάσωσης της ΔΕΗ. Το μέτρο των ΝΟΜΕ θεσπίστηκε το 2016 από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο της συμφωνίας με τους πιστωτές για τη μείωση των μεριδίων της ΔΕΗ. Μέσω των ΝΟΜΕ η ΔΕΗ διέθετε στους ανταγωνιστές της λιγνιτική και υδροηλεκτρική ισχύ κάτω του κόστους, με αποτέλεσμα να επιβαρυνθεί μέσα σε 3,5 χρόνια με ζημίες της τάξης των 600 εκατ. ευρώ. Η ακύρωση των ΝΟΜΕ ανατρέπει τα δεδομένα για τους ιδιώτες παρόχους, ενώ το συνολικότερο πακέτο διάσωσης της ΔΕΗ έχει προκαλέσει σοβαρές παρενέργειες στην αγορά ηλεκτρισμού, τις οποίες καλείται να διαχειριστεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας. Με αυτές τις παρενέργειες   συνδέεται και η καθησυχαστική αναφορά στην ανακοίνωση του υπουργείου για την ακύρωση των ΝΟΜΕ περί επίσπευσης των απαραίτητων ενεργειών για τη λειτουργία νωρίτερα από τον Ιούνιο του 2020 της Ενεργειακής Χρηματοπιστωτικής Αγοράς στην οποία, αρχικά, θα μπορούν να τελούν υπό διαπραγμάτευση συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης με χρηματικό διακανονισμό. Στην ίδια ανακοίνωση και με αποδέκτη τους ιδιώτες προμηθευτές που πλήττονται από την ακύρωση των ΝΟΜΕ, το υπουργείο αναφέρει ότι «επεξεργάζεται πρόσθετη δέσμη μέτρων με στόχο τη βελτίωση του πλαισίου της λιανικής αγοράς ηλεκτρισμού, την ενίσχυση του ανταγωνισμού και εντέλει την υιοθέτηση πιο αποδοτικών και αποτελεσματικών εμπορικών πολιτικών για τον καταναλωτή».

Στην ουσία, το υπουργείο Ενέργειας καλείται να βρει ένα νέο σημείο ισορροπίας των ελλειμμάτων της αγοράς, τα οποία ελλείψει των αναγκαίων διαρθρωτικών αλλαγών δεν εξαλείφονται, απλώς μετατοπίζονται με ρυθμιστικά κάθε φορά μέτρα από τον ένα πόλο στον άλλο.

Οι ΑΠΕ

Το 2016 για παράδειγμα, όταν η χώρα έπρεπε να ανταποκριθεί στη μνημονιακή δέσμευση εξυγίανσης της αγοράς των AΠΕ, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αντί να εξετάσει διαρθρωτικά μέτρα επέλεξε να λύσει το θέμα ταμειακά, μεταφέροντας ουσιαστικά το μεγαλύτερο βάρος του ελλείμματος στη ΔΕΗ μέσω της θέσπισης τέλους προμηθευτή. Η ΔΕΗ από το 2016 μέχρι και το τέλος του 2018 πλήρωσε σωρευτικά για τον μηδενισμό του ελλείμματος των ΑΠΕ περί τα 400 εκατ. Το ίδιο διάστημα διασφαλίστηκαν και πρόσθετες πηγές εσόδων για τον λογαριασμό ΑΠΕ τα οποία οδήγησαν σε πλεόνασμα, εξέλιξη που επέτρεψε την κατάργηση του τέλους προμηθευτή, υπό την προϋπόθεση ότι σε ετήσια βάση ο λογαριασμός θα παραμένει πλεονασματικός κατά 70 εκατ., ποσό που θα λειτουργεί ως «μαξιλάρι» για να διασφαλίζει μακροπρόθεσμα τις ομαλές πληρωμές των παραγωγών ΑΠΕ.

Τα ρυθμιστικά μέτρα για την κάλυψη του ελλείμματος των ΑΠΕ χτύπησαν στη ΔΕΗ διευρύνοντας τις ζημίες από τα ΝΟΜΕ και το υψηλό κόστος των CO2, με αποτέλεσμα η επιχείρηση να φτάσει στα πρόθυρα χρεοκοπίας. Για να διασωθεί η ΔΕΗ, ελλείψει πίστωσης χρόνου για διαρθρωτικά μέτρα, το υπουργείο Ενέργειας μεταξύ άλλων μεταφέρει 180 εκατ. από τον λογαριασμό ΑΠΕ στη μείωση του ΕΤΜΕΑΡ (τέλος ΑΠΕ) προκειμένου να αντισταθμίσει για τους καταναλωτές την επιβάρυνση από τις αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος. Η αγωνία που εξέφραζε το 2016 η ΔΕΗ για την επίπτωση στη βιωσιμότητά της από τα μέτρα μηδενισμού του ελλείμματος των ΑΠΕ, εκφράζεται σήμερα από το «πράσινο» στρατόπεδο. Οι φορείς των ΑΠΕ, με κοινή επιστολή τους προς το ΥΠΕΝ, επισημαίνουν ότι το φαινομενικά υφιστάμενο λογιστικό πλεόνασμα συνυπάρχει με ένα ταμειακό έλλειμμα, με αποτέλεσμα οι πληρωμές να γίνονται με καθυστέρηση τριών και πλέον μηνών και υπογραμμίζει «τον κίνδυνο το έλλειμμα αυτό να μεγαλώσει και να τεθεί εκτός ελέγχου, όπως έχει κατ’ επανάληψη συμβεί στο παρελθόν, με ιδιαίτερα αρνητικές συνέπειες όχι μόνο για τους παραγωγούς ΑΠΕ, αλλά για όλους τους συμμετέχοντες στην αγορά ενέργειας…».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή