ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Την επιστροφή της στο Χρηματιστήριο σχεδιάζει η «Μηχανική»

xrimatistirio500

Τριετές πλάνο για την εκ νέου εισαγωγή των μετοχών της στο Χρηματιστήριο Αθηνών έχει εκπονήσει η διοίκηση της «Μηχανικής Α.Ε.», με αφορμή την επιστροφή της στην κερδοφορία. Ειδικότερα, η κατασκευαστική εταιρεία σχεδιάζει τη διανομή μερίσματος από τη χρήση του 2020 και μετά, ενώ επιδιώκεται η δημόσια εγγραφή μέχρι το 2022. Με βάση τις δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις για τη χρήση του 2018, η εταιρεία κατόρθωσε να επανέλθει στην κερδοφορία, εμφανίζοντας καθαρά κέρδη μετά από φόρους της τάξεως του 1,2 εκατ. ευρώ, έναντι ζημίας 2,2 εκατ. ευρώ κατά τη χρήση του 2017. Αντίστοιχα, ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 6,4 εκατ. ευρώ, από 0,8 εκατ. ευρώ, λόγω της ανάληψης και υλοποίησης νέων έργων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρεία, σε συνεργασία με την ιταλική τεχνική εταιρεία GD Infrastrutture, έχει αναλάβει την κατασκευή της νέας σιδηροδρομικής γραμμής υψηλών ταχυτήτων στο τμήμα Ψαθόπυργος-Ρίο. Πρόκειται για έργο συνολικού προϋπολογισμού 120 εκατ. ευρώ, το οποίο ήδη έχει ολοκληρωθεί σε ποσοστό 50%. Αντίστοιχα, η κατασκευαστική επίσης σε συνεργασία με την ιταλική εταιρεία, έχει υπογράψει συμβάσεις για τις εργολαβίες υπ’ αριθμόν έξι και οκτώ (Κάτω Αχαΐα – Σαγαίικα και Μιντιλόγλι – Α.Κ. ΒΙΠΕ Πάτρας) στον οδικό άξονα Πάτρα – Πύργος. Ο προϋπολογισμός των εν λόγω συμβάσεων ανέρχεται σε 70 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, οι μέχρι σήμερα χειρισμοί του υπ. Υποδομών έχουν αποτρέψει τη συνέχιση των εργασιών στα εν λόγω τμήματα, καθώς έχει ανασταλεί η καταβολή πιστώσεων από την πλευρά του Δημοσίου.

Με βάση, πάντως, τα όσα έχει αναφέρει δημόσια η ηγεσία του υπουργείου, επιδιώκεται η διαφοροποίηση του τρόπου υλοποίησης του έργου, μέσω μιας ενιαίας σύμβασης και όχι της κατάτμησης σε οκτώ τμήματα, που έχει γίνει σήμερα. Ωστόσο, όπως προκύπτει από τα μέχρι στιγμής δεδομένα, πρόκειται για μια ιδιαίτερα δύσκολη «εξίσωση». Παράλληλα, η «Μηχανική» συνεχίζει να εκτελεί το έργο του Φράγματος Πείρου-Παραπείρου, για την ύδρευση της Πάτρας και της ΒΙΠΕ Πάτρας, προϋπολογισμού 86 εκατ. ευρώ. Εκτός από τα παραπάνω έργα, η «Μηχανική» διεκδικεί δικαστικά και την ανάληψη της κατασκευής της εργολαβίας «σκούπας» του αυτοκινητόδρομου Ακτιο – Αμβρακία, με το ύψος της προσφοράς της να ανέρχεται σε 87 εκατ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι απαιτήσεις της εταιρείας από το Δημόσιο και ιδιώτες ανέρχονται σε 166 εκατ. ευρώ.