Νέο κύμα ρευστοποιήσεων έφερε πτώση 1,55% στο Χ.Α.

Νέο κύμα ρευστοποιήσεων έφερε πτώση 1,55% στο Χ.Α.

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μνήμες Αυγούστου «ξυπνούν» στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους πωλητές να οδηγούνται σε σημαντικές ρευστοποιήσεις λόγω του αρνητικού διεθνούς κλίματος, το οποίο ωθεί τους επενδυτές να μειώσουν το ρίσκο στα χαρτοφυλάκιά τους. Σημαντικό σημείο ανησυχίας είναι η ενίσχυση του τζίρου τις τελευταίες αυτές ημέρες που η αγορά διορθώνει, με αποτέλεσμα οι αναλυτές να θεωρούν πλέον ότι η ανάκτηση των πρόσφατων υψηλών (900 μονάδες) είναι εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα.

Οι βολές των πωλητών στράφηκαν κυρίως στα blue chips, και ιδιαίτερα στον τραπεζικό κλάδο, ο οποίος τις τελευταίες τρεις συνεδριάσεις –από την αρχή του Οκτωβρίου δηλαδή– σημειώνει σωρευτικές απώλειες της τάξης του 9,8%. Για τον Γενικό Δείκτη η πτωτική κίνηση ξεκίνησε νωρίτερα, με τη συνολική πτώση του τετραημέρου να φθάνει το 5,5%.

Οι φόβοι γύρω από την παγκόσμια οικονομία μετά και τα απογοητευτικά στοιχεία για τη μεταποίηση στις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, σε συνδυασμό με την ενίσχυση των εμπορικών εντάσεων, ασκούν ισχυρές πιέσεις στις μετοχές διεθνώς, με τις αναδυόμενες αγορές –όπως είναι και το Χ.Α.– να αποτελούν τις πιο ευάλωτες στην αλλαγή του σκηνικού, καθώς θεωρούνται ότι ενέχουν υψηλότερο ρίσκο.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,53%, στις 822,80 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 83,64 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 1,63%, στις 2040,69 μονάδες, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 1,24%, στις 1205,39 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε «βουτιά» 3,42%, στις 748,50 μονάδες. Τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχθηκε η Εθνική Τράπεζα, κλείνοντας στο -5,23%, και ακολούθησαν η Alpha Bank με πτώση 3,80%, η Πειραιώς με πτώση 3,43% και η Eurobank στο -1,89%. Από τα υπόλοιπα blue chips, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσε η ΔΕΗ (-3,44%), η Τέρνα Ενεργειακή (-3,43%) και ο Ελλάκτωρ (-2,68%).

Σε αυτό το δύσκολο διεθνές σκηνικό, το Ελληνικό Χρηματιστήριο, τη στιγμή που πάνω από το 60% της κεφαλαιοποίησής του βρίσκεται στα «χέρια» ξένων χαρτοφυλακίων, δεν είναι δυνατόν να αυτονομηθεί, με τους ξένους επενδυτές να… γυρίζουν την πλάτη και στις ελληνικές μετοχές.

Το γεγονός ότι η ελληνική αγορά παραμένει ρηχή και άρα εγκλωβισμένη σε ακραίες διακυμάνσεις, οι οποίες μπορεί να προκληθούν από μικρές επενδυτικές κινήσεις, οδηγεί τώρα, όπως και τον Αύγουστο, τον Γενικό Δείκτη στην απώλεια σημαντικών στηρίξεων, υποχωρώντας χθες κάτω από τις 825 μονάδες. Σύμφωνα με τον Λουκά Παπαϊωάννου, οικονομολόγο της Fast Finance, το επόμενο σημείο στήριξης εντοπίζεται στη ζώνη των 810-820 μονάδων. Καθοδική διάσπαση της ζώνης 820-810 οδηγεί στην επόμενη στήριξη των 790 μονάδων, ενώ πιθανή αντίδραση θα βρει αντίσταση στα επίπεδα των 840 και 852 μονάδων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή