Η Alpha Bank «αγκαλιάζει» τις καινοτόμες ιδέες στην ψηφιακή τραπεζική

Η Alpha Bank «αγκαλιάζει» τις καινοτόμες ιδέες στην ψηφιακή τραπεζική

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περισσότεροι από 9 στους 10 καταναλωτές παγκοσμίως γνωρίζουν σήμερα τουλάχιστον μία υπηρεσία που ανήκει στο χώρο που αποκαλείται χρηματοοικονομική τεχνολογία (Financial Technology – Fintech). Είτε πρόκειται για τις πλατφόρμες πληρωμής μέσω κινητού τηλεφώνου, είτε για συστήματα πληρωμών peer-to-peer, οι πολίτες παγκοσμίως έχουν αρχίσει να εξοικειώνονται με τη λεγόμενη «ανοιχτή τραπεζική» και τις πολυάριθμες δυνατότητες που αυτή προσφέρει.

Δεν είναι τυχαίο ότι, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της ΕΥ, ο ρυθμός υιοθέτησης του Fintech, σε παγκόσμιο επίπεδο, φτάνει πλέον το 64%, σημαντικά αυξημένος σε σχέση με το παρελθόν. Για την ακρίβεια, ο κλάδος του Fintech εξαπλώθηκε, παγκοσμίως, με ρυθμούς πολύ ταχύτερους από τους αναμενόμενους. Ένας από τους βασικούς λόγους αυτής της ταχείας εξέλιξης είναι ότι και τα παραδοσιακά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αντέδρασαν θετικά στην καινούρια τάση και προσαρμόστηκαν στα νέα δεδομένα, σπεύδοντας να αξιοποιήσουν τις νέες ψηφιακές τεχνολογίες και να συνεργαστούν με τις επιχειρηματικές ομάδες που φέρνουν φρέσκες ιδέες στον κλάδο.

Η Alpha Bank, δεν θα μπορούσε παρά να βρίσκεται στην «καρδιά» των ψηφιακών εξελίξεων στον κλάδο της τραπεζικής. Έχοντας προχωρήσει έγκαιρα τον ψηφιακό μετασχηματισμό της, η Τράπεζα σήμερα όχι μόνο πρωτοπορεί, προσφέροντας ψηφιακές υπηρεσίες που βασίζονται σε προηγμένη τεχνολογία, αλλά δημιουργεί η ίδια τις εξελίξεις, με στόχο να αναδείξει το ψηφιακό μέλλον του χρηματοπιστωτικού τομέα, αγκαλιάζοντας τη νεοφυή επιχειρηματικότητα και το οικοσύστημα των εταιριών Fintech.

Αυτό ακριβώς κάνει μέσα από τον 1ο ετήσιο διαγωνισμό ψηφιακής καινοτομίας FinQuest by Alpha Bank, ο οποίος αναζητά καινοτόμες ιδέες και προτάσεις, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες της νέας εποχής, αξιοποιώντας τις δυνατότητες της ψηφιακής τεχνολογίας. Ο διαγωνισμός θα διαρκέσει συνολικά τρεις μήνες και πρακτικά ξεκίνησε με την πρόσκληση υποβολής συμμετοχής που απευθύνθηκε στις αρχές Σεπτεμβρίου. Βασίζεται δε σε μια πραγματική πρόκληση (Quest) του τραπεζικού τομέα, την οποία θα κληθούν να αντιμετωπίσουν ομάδες ή startup/Fintech εταιρείες που συνδυάζουν ευρύ φάσμα δεξιοτήτων και εμπειριών.

Επόμενη φάση, μετά το πέρας της περιόδου υποβολής συμμετοχής, είναι ο Επιταχυντής (Accelerator), διάρκειας έξι εβδομάδων. Στη διάρκεια του προγράμματος αυτού, οι ομάδες που προκρίθηκαν κατά την πρώτη φάση της αξιολόγησης θα έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε εξειδικευμένα σεμινάρια και να λάβουν καθοδήγηση (mentoring) από έμπειρα στελέχη της Τράπεζας και επαγγελματίες του χώρου της καινοτομίας.

Στόχος του προγράμματος «επιτάχυνσης» (Accelerator) είναι οι ομάδες να καταστήσουν τις ιδέες τους περισσότερο ώριμες και εφαρμόσιμες στα πραγματικά δεδομένα του τραπεζικού τομέα. Γι’ αυτόν ακριβώς το σκοπό, η Alpha Bank παρέχει στους διαγωνιζομένους πρόσβαση σε παραγωγικά APIs της Τράπεζας, ενώ θα εξετάσει και το ενδεχόμενο συνεργασιών με προτάσεις και λύσεις που θα ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες της.

Στο τέλος Νοεμβρίου 2019, οι τελικές προτάσεις των ομάδων θα παρουσιασθούν σε ανοιχτή εκδήλωση, στην οποία και θα αναδειχθούν οι τρεις καλύτερες. Η Επιτροπή Αξιολόγησης θα αποτελείται τόσο από στελέχη της Alpha Bank, όσο και από στελέχη επενδυτικών ή συμβουλευτικών εταιριών με αναγνωρισμένη εμπειρία σε θέματα καινοτομίας, τεχνολογίας και ανάπτυξης νέων επιχειρηματικών πρωτοβουλιών, εκπροσώπους ακαδημαϊκών ιδρυμάτων και διακεκριμένους επαγγελματίες στους τομείς των startup και του Fintech.

Όλες οι σχετικές πληροφορίες για το διαγωνισμό είναι διαθέσιμες στο Finquest.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή