ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Σε τέλμα οι επαφές MIG με Farallon – Oak Hill

Σε τέλμα οι επαφές MIG με Farallon – Oak Hill

Πυκνώνουν τα σύννεφα όσον αφορά τη διαπραγμάτευση της Marfin Investment Group (MIG) με τα funds Farallon και Οak Hill Advisors για την αναχρηματοδότηση των δανείων της, γεγονός το οποίο, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, έχει οδηγήσει ήδη τους πιστωτές του ομίλου και τον όμιλο σε αναζήτηση εναλλακτικών προτάσεων από άλλα επενδυτικά σχήματα.

Αν και οι εμπλεκόμενες πλευρές δεν μιλούν ακόμη για οριστικό «ναυάγιο», επισημαίνουν χαρακτηριστικά ότι η συμφωνία μάλλον δεν προχωράει και μένει να δούμε εάν θα εξαντληθεί ο χρόνος της παράτασης που έχει δοθεί ή θα ανακοινωθεί νωρίτερα η παύση των συζητήσεων. Υπενθυμίζεται ότι το προηγούμενο Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2018, η MIG ανακοίνωσε ότι παρατείνονται έως τις 15 Νοεμβρίου 2019 οι αποκλειστικές συζητήσεις με τα funds Farallon και Oak Hill. Μια ημέρα νωρίτερα, είχε εκπνεύσει η προθεσμία υποβολής της προσφοράς από τα funds.

Ο βασικός λόγος για τον οποίο δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη η συμφωνία είναι το υψηλό κόστος δανεισμού με το οποίο θα επιβαρυνθεί η MIG, καθώς τα δύο funds εξακολουθούν να προσφέρουν επιτόκιο 11%. Μάλιστα, πηγές με γνώση των συζητήσεων επισημαίνουν ότι το επιτόκιο δεν αποκλείεται να διαμορφωθεί σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα ανάλογα με τις αποδόσεις που προκύπτουν μετά τη μετατροπή των ομολογιών.

Ενδεχόμενο «ναυάγιο» των διαπραγματεύσεων με Farallon και Oak Hill επαναφέρει στο προσκήνιο εναλλακτικές επιλογές, οι οποίες φαίνεται ότι είχαν μόνο πρόσκαιρα απορριφθεί και ποτέ δεν εγκαταλείφθηκαν εντελώς, τουλάχιστον όχι από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές. Οι επιλογές αυτές είναι η πώληση και άλλων περιουσιακών στοιχείων της MIG, η πώληση της Vivartia, για την οποία υπάρχει έντονο ενδιαφέρον, αλλά και η πώληση συνολικά της MIG. Από πέρυσι έως φέτος η MIG έχει πουλήσει το θεραπευτήριο «Υγεία», τη συμμετοχή που είχε στο Hilton Κύπρου, το εργοστάσιο τυροκομικών προϊόντων της ΔΕΛΤΑ στην Ελασσόνα, ενώ προχώρησε και στο κλείσιμο του εργοστασίου παραγωγής γάλακτος εβαπορέ στο Πλατύ Ημαθίας. Εξάλλου, η MIG βρίσκεται σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με τον ελβετικό όμιλο Liknoss, συμφερόντων του εφοπλιστή Θεόφιλου Πριόβολου, με σκοπό την πώληση της Singular Logic.

Σε ό,τι αφορά τη Vivartia είναι γνωστό το ενδιαφέρον –φιλολογικό και μη– που έχει εκδηλώσει εδώ και χρόνια για την εξαγορά της, ολόκληρης ή των θυγατρικών της. Στους επίδοξους «μνηστήρες» συγκαταλέγονται οι εταιρείες τροφίμων «Ολυμπος», FrieslandCampina, Optima, Chipita, ενώ πρόσφατα αποκαλύφθηκε ότι το επενδυτικό fund EMMA Capital υπέβαλε πρόταση εξαγοράς της Vivartia έναντι περίπου 600 εκατ. ευρώ, ποσό στο οποίο περιλαμβάνονται και τα δάνεια.

Ενδιαφέρον, πάντως, φέρεται να υπάρχει και για την εξαγορά του συνόλου της MIG. Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές του έτους είχαν κυκλοφορήσει σενάρια περί πιθανής εμπλοκής ασιατικού επενδυτικού fund.

Το πρώτο εξάμηνο του 2019 έκλεισε με αύξηση του κύκλου εργασιών της MIG κατά 9,6%, στα 476,8 εκατ. ευρώ. Οι ενοποιημένες ζημίες μετά από φόρους από συνεχιζόμενες δραστηριότητες διαμορφώθηκαν σε 40,6 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 32 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2018 μη λαμβάνοντας υπόψη το κέρδος 11,7 εκατ. ευρώ από την πώληση πλοίων του ομίλου ATTICA. Οι βραχυπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις της μητρικής στις 30 Ιουνίου 2019 ανέρχονταν σε 249,69 εκατ. ευρώ.