Ο ΔΗΚΤΗΣ (05/10/19)

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ΓΕΝΟΠ βάζει τέλος στον λιγνίτη

Πώς ξεκίνησε η απολιγνιτοποίηση στην Ελλάδα; Μα με πρωτοβουλία αυτής που υπερασπίστηκε με πάθος τον λιγνίτη, της ΓΕΝΟΠ. Οταν επρόκειτο να πωληθούν οι μονάδες, όπως είχε συμφωνήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με την Κομισιόν, η ΓΕΝΟΠ προσέφυγε στο ΣτΕ ζητώντας να σταματήσει η διαδικασία, επειδή οι άδειες έγκρισης περιβαλλοντικών όρων (ΑΕΠΟ) των μονάδων της Μεγαλόπολης και της Μελίτης προέβλεπαν όριο εκπομπών διοξειδίου του θείου και οξειδίων του αζώτου υψηλότερα από τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία της Ε.Ε., ενώ και η ανανέωσή τους έγινε επτά χρόνια αφότου είχαν λήξει οι προηγούμενες. Η διαδικασία πώλησης σταμάτησε, αλλά η διαδικασία της προσφυγής συνεχίστηκε. Το ΣτΕ δικαίωσε τη ΓΕΝΟΠ και διέταξε να κλείσουν οι μονάδες 3 και 4 της Μεγαλόπολης. Η πρώτη έσβησε χθες και αναμένεται και η δεύτερη. Στη συνέχεια, η Μελίτη. Μέχρι να εκδοθούν νέες ΑΕΠΟ. Και η ΓΕΝΟΠ, δικαιωμένη, εκφράζει την ανησυχία της για αύξηση της τιμής του ρεύματος.

Αντεξε η αγορά εργασίας εντός του Σεπτεμβρίου

Θετικό πρόσημο παρουσίασε τον Σεπτέμβριο το ισοζύγιο απασχόλησης, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν 2.651 νέες θέσεις εργασίας. «Θετική εξέλιξη» χαρακτήρισε το γεγονός ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης, καθώς ιστορικά ο Σεπτέμβριος παρουσιάζει αρνητικές ή οριακά θετικές ροές απασχόλησης. Επιβεβαιώνεται μάλιστα και η ανθεκτικότητα της αγοράς εργασίας μετά το ισχυρό χτύπημα από το ναυάγιο της Thomas Cook. Εντούτοις, το βελτιωμένο μεν, μικρό δε, μερίδιο των συμβάσεων πλήρους απασχόλησης σε σχέση με το 2018 (41,74% έναντι 40,89%) προβληματίζει…

Μέρος του Amoeba πωλεί το Bain Capital​​​​​​

Ενα νέο πακέτο ακινήτων εισοδήματος ετοιμάζει να προωθήσει προς πώληση στην αγορά το επόμενο διάστημα το επενδυτικό fund Bain Capital. Ηδη οι σχετικές διαδικασίες ολοκληρώνονται και αναμένονται με ενδιαφέρον οι προσφορές, καθώς, όπως αποδείχθηκε και από τις πρόσφατες πωλήσεις, η επενδυτική ζήτηση κινείται σε υψηλό επίπεδο. Τα εν λόγω ακίνητα περιλαμβάνονταν ως εγγυήσεις στο χαρτοφυλάκιο κόκκινων δανείων που εξαγόρασε το 2018 το Bain Capital από την Τράπεζα Πειραιώς. Ο λόγος για το Project Amoeba, το οποίο αποκτήθηκε αντί 432 εκατ. ευρώ.

Τρεις Γερμανίδες υποψήφιες για ΕΚΤ

Στο Eurogroup της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να ανοίξει η διαδικασία των υποψηφιοτήτων για τη θέση της Γερμανίδας Ζαμπίνε Λαουτενσλέγκερ στο εκτελεστικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), μετά την αιφνίδια παραίτησή της στα τέλη Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με τη Citigroup, με δεδομένο –όπως εκτιμά– ότι η γερμανική κυβέρνηση σκοπεύει να επιλέξει και πάλι γυναίκα για τη συγκεκριμένη θέση, πιο πιθανές υποψηφιότητες είναι αυτές της αντιπροέδρου της Bundesbank, Κλάουντια Μπουχ, της Ιζαμπέλ Σνάμπελ, μέλους του Γερμανικού Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, και της Ελγκα Μπαρτς, επικεφαλής Οικονομικών και Ερευνας του BlackRock Investment Institute.

Χαρτοφυλάκιο ακινήτων αξίας 800 εκατ.

Πριν από λίγα χρόνια, ο Εντ Γούντγουορντ, επικεφαλής της διοίκησης ενός από τα εμπορικότερα ποδοσφαιρικά κλαμπ του πλανήτη, της αγγλικής Μάντσεστερ Γιουνάινεντ, είχε προβεί σε μια δήλωση (στο πλαίσιο ενημέρωσης των αναλυτών για τις οικονομικές επιδόσεις της ομάδας της Βόρειας Αγγλίας) που μνημονεύεται συχνά πυκνά. Συγκεκριμένα είχε αναφέρει ότι «η Γιουνάιτεντ μπορεί να κάνει πράγματα στη μεταγραφική αγορά παικτών που δεν μπορεί να κάνει κανένας άλλος σύλλογος», θέλοντας με τον τρόπο αυτό να καταδείξει την οικονομική και εμπορική ισχύ της ομάδας. Κάτι παρόμοιο μοιάζει να επιδιώκει και η διοίκηση της Prodea Investments (πρώην Εθνική Πανγαία) αναφορικά με την αναπτυξιακή πολιτική της τα επόμενα χρόνια. Στο πλαίσιο του πρόσφατου 14ου Συνεδρίου Ελληνικών Επιχειρήσεων, η διοίκηση ενημέρωσε τους επενδυτές ότι η Prodea «αναζητεί ακίνητα που δεν μπορεί να αγοράσει καμία άλλη εταιρεία επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία», επισημαίνοντας την επιχειρούμενη δημιουργία ενός νέου επενδυτικού χαρτοφυλακίου ακινήτων αξίας άνω των 800 εκατ. ευρώ τα επόμενα χρόνια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή