Περιορίστηκαν στο τέλος οι απώλειες στο Χρηματιστήριο

Περιορίστηκαν στο τέλος οι απώλειες στο Χρηματιστήριο

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν και το Χρηματιστήριο δέχθηκε ισχυρές πιέσεις από τους πωλητές έως και τα μέσα περίπου της συνεδρίασης, όταν επιδεινώθηκε και το κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να χάνει ενδοσυνεδριακά και τη στήριξη των 820 μονάδων, ενεργοποιήθηκαν κάποιες άμυνες από τους αγοραστές, περιορίζοντας έτσι τις απώλειες της αγοράς. Γεγονός, ωστόσο, παραμένει ότι ο τζίρος, έστω και αν κινήθηκε σε υψηλότερα επίπεδα από τη Δευτέρα, συνεχίζει να είναι υποτονικός, με συνέπεια το Χ.Α. να είναι ευάλωτο στις διακυμάνσεις, αδυνατώντας να «κεφαλαιοποιήσει» τις πολύ θετικές εξελίξεις που συμβαίνουν στην οικονομία, όπως η πολύ επιτυχημένη νέα έξοδος στις αγορές με το «άνοιγμα» της έκδοσης του 10ετούς, με το ελληνικό Δημόσιο να «πετυχαίνει» ιστορικό χαμηλό κόστος δανεισμού.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,66% στις 824,06 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά «προσγειώθηκε» έως και τις 818,9 μονάδες, με απώλειες της τάξεως του 1,28%, και ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 66,63 εκατ. ευρώ (με σημαντικό ποσοστό να οφείλεται στη Eurobank, 10,56 εκατ. τεμάχια). Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 0,51% στις 2.051,92 μονάδες και ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης σημείωσε «βουτιά» 3,03% στις 1.163,65 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 2% στις 740,21 μονάδες, με την Πειραιώς να κλείνει στο -3,38%, την Alpha Bank στο -2,94%, την Εθνική στο -2,2% και τη Eurobank στο -0,36%. Από τα υπόλοιπα blue chips, τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχθηκαν οι ΔΕΗ (-3,66%), Βιοχάλκο (-3,12%) και Ελλάκτωρ (-2,01%).

Η νέα έξοδος της Ελλάδας στις αγορές σε συνδυασμό με την κατάθεση του, έστω ελαφρώς επεκτατικού, προϋπολογισμού για το 2020, που προβλέπει επέκταση δαπανών και μείωση εσόδων (το αντίθετο, δηλαδή, από αυτό που γινόταν μέχρι το 2019), την κινητικότητα για τα κόκκινα δάνεια, τα εγκαίνια επενδυτικού σχεδίου 300 εκατ. ευρώ από τον όμιλο Μυτιληναίου και την υποβολή δύο προσφορών από αμερικανικούς κολοσσούς για το καζίνο του Ελληνικού συνιστούν αδιαμφισβήτητα θετικές εξελίξεις για την ελληνική οικονομία και αποτελούν θετικούς καταλύτες για το Χρηματιστήριο, σημειώνει ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ. Ωστόσο, όπως τονίζει, συμβαίνει το αντίθετο και είναι δικαιολογημένο, καθώς το διεθνές περιβάλλον συνεχίζει να επιδεινώνεται. Ο γεωπολιτικός κίνδυνος έχει οδηγήσει σε συναλλακτική αφυδάτωση το ελληνικό Χρηματιστήριο, ενώ την ίδια ώρα οι «μαύροι κύκνοι» του διεθνούς περιβάλλοντος επιδεινώνουν το διεθνές εμπόριο και φέρνουν την είσοδο της παγκόσμιας οικονομίας προς την ύφεση. Τα χαμηλά συναλλακτικά δεδομένα αφήνουν ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για το αναδυόμενο ελληνικό Χρηματιστήριο, που συνεχίζει να επιζητεί την ψήφο εμπιστοσύνης νέων επενδυτικών κεφαλαίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή