«Ηρακλής» και οίκοι ενίσχυσαν το Χ.Α.

«Ηρακλής» και οίκοι ενίσχυσαν το Χ.Α.

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η έγκριση του σχεδίου «Ηρακλής» από την Κομισιόν, η οποία συνοδεύτηκε την Παρασκευή από μπαράζ θετικών εκθέσεων των αναλυτών (Fitch, Morgan Stanley, HSBC, JP Morgan) και εκτιμήσεις ότι ανοίγει τον δρόμο για τις αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας, «ξύπνησε» το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο σκαρφάλωσε πάνω από τις 855 μονάδες με «έκρηξη» των τραπεζικών μετοχών καθώς και πολλών τίτλων της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Οπως μαρτυρεί η αντίδραση της αγοράς, καθώς και η ενίσχυση του τζίρου, τελικά το σχέδιο για τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών ήταν ο καταλύτης που ζητούσαν οι επενδυτές για να ξεκλειδώσουν τις διαθέσεις τους.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,99% στις 855,95 μονάδες και κοντά στα υψηλά ημέρας, ενώ ο τζίρος ανήλθε στα 73,19 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 2,16%, η μεσαία κεφαλαιοποίηση ενισχύθηκε κατά 1,59%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 4,42% στις 817,92 μονάδες. Ράλι της τάξης του 5,88% κατέγραψε η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, ενώ στο +5,30% έκλεισε η Πειραιώς, στο +4,55% η Alpha Bank και στο +3,02% η Eurobank.

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε κέρδη 3,84%, ενώ ο τραπεζικός σημείωσε άλμα 9,49%. Από την αρχή του έτους, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει κέρδη 39,56% και ο τραπεζικός είναι στο +86,05%.

Ο Ηρακλής (APS) και οι 12 άθλοι της μείωσης των προβληματικών δανείων άλλαξαν τη ροή των πραγμάτων στην εγχώρια αγορά και σε συνδυασμό με τη βελτίωση του κλίματος στις ξένες αγορές επανέφεραν τον Γενικό Δείκτη σε θετική εβδομαδιαία μεταβολή έπειτα από δύο συνεχόμενες εβδομάδες απωλειών, σχολιάζει ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Securities. Τα καλά νέα για τις τράπεζες αφορούν προς το παρόν τη χρονική στιγμή που κλείνει το θέμα, αφού υπάρχει ικανός χρόνος έως το τέλος του έτους ώστε να γίνουν οι πρώτες κινήσεις τιτλοποιήσεων, βελτιώνοντας την εικόνα των μη εξυπηρετούμενων εκθέσεων με τις οποίες θα αξιολογηθούν οι τράπεζες στα stress tests το καλοκαίρι του 2020. Ακόμα όμως και αν δεν γίνει χρήση του APS, δεν παύει να αποτελεί ένα διαθέσιμο εργαλείο, μια χρυσή εφεδρεία στις επιλογές που θα έχουν πρόσβαση οι τράπεζες με λογικό κόστος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή