Στην τελική ευθεία το ομόλογο της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής

Στην τελική ευθεία το ομόλογο της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατά το διάστημα από τις 16 έως τις 18 Οκτωβρίου θα «τρέξει» η δημόσια προσφορά για το νέο ομόλογο, επταετούς διάρκειας και ύψους 150 εκατ. ευρώ, που σχεδιάζει να εκδώσει η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο που δημοσιεύτηκε χθες, το ομόλογο είναι και το πρώτο ελληνικής εταιρείας, που έχει λάβει πιστοποίηση ως «πράσινο» ομόλογο από τον διεθνή φορέα Climate Bond Initiative, στοιχείο που αναμένεται να ενισχύσει την απήχησή του στη διεθνή επενδυτική κοινότητα.

Οπως προκύπτει από το ενημερωτικό δελτίο της εισηγμένης, θα εκδοθούν 150.000 άυλες, κοινές, ανώνυμες ομολογίες με ονομαστική αξία της καθεμιάς τα 1.000 ευρώ. Στόχος της εταιρείας είναι να διαθέσει τα κεφάλαια που θα αντλήσει για να αποπληρώσει πλήρως τον βραχυπρόθεσμο τραπεζικό δανεισμό της ύψους 60 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για το δάνειο που είχε λάβει το 2017 για την αποπληρωμή του τότε κοινού ομολογιακού δανείου. Επιπλέον, ποσό της τάξεως των 90 εκατ. ευρώ θα διατεθεί για να εξοφληθεί βραχυπρόθεσμος τραπεζικός δανεισμός που αξιοποιήθηκε για να αποπληρωθεί μέρος του τιμήματος που δόθηκε για την εξαγορά του αιολικού πάρκου Μπέαρκατ 1 στο Τέξας των ΗΠΑ. Επίσης, μέρος των κεφαλαίων αυτών θα δαπανηθεί για την κατασκευή 14 νέων αιολικών πάρκων στην Ελλάδα, συνολικής ισχύος 218 MW.

Στόχος της εταιρείας μέσω της έκδοσης του νέου αυτού ομολόγου είναι, όπως εύλογα αντιλαμβάνεται κανείς, η μείωση του χρηματοπιστωτικού της κόστους, συγκριτικά με το πρόσφατο παρελθόν, καθώς η παρούσα συγκυρία είναι σαφώς ευνοϊκότερη, κάτι που εκτιμάται ότι θα της επιτρέψει να εξασφαλίσει χαμηλότερο επιτόκιο. Με βάση το χρονοδιάγραμμα που ανακοινώθηκε, στις 15 Οκτωβρίου θα γίνει γνωστό το εύρος της απόδοσης του υπό έκδοση ομολόγου, ενώ στις 18 Οκτωβρίου θα γνωστοποιηθεί η τελική απόδοση της τιμής διάθεσης και του επιτοκίου. Στις 22 Οκτωβρίου θα ανακοινωθεί το τελικό αποτέλεσμα, ενώ την ίδια ημέρα θα γίνει η πιστοποίηση της καταβολής των αντληθέντων κεφαλαίων και της έκδοσης του ομολογιακού δανείου, ενώ θα παραδοθούν και οι ομολογίες στους επενδυτές. Στις 23 Οκτωβρίου θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση των ομολογιών. Συντονιστές, κύριοι ανάδοχοι και διαχειριστές του βιβλίου προσφορών είναι οι τράπεζες Πειραιώς και Αlpha Βank. Κύριοι ανάδοχοι της δημόσιας προσφοράς είναι οι Eurobank Ergasias και Εθνική Τράπεζα, ενώ ανάδοχοι της δημόσιας προσφοράς είναι η Optima Bank Α.Ε. και η Euroxx Χρηματιστηριακή ΑΕΠΕΥ. Σύμβουλος έκδοσης είναι η Τράπεζα Πειραιώς.

Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία ξεκίνησε πριν από λίγους μήνες νέα επένδυση 150 εκατ. ευρώ στην Εύβοια, όπου κατασκευάζει εννέα αιολικά πάρκα, συνολικής ισχύος 121 MW. Το εν λόγω έργο προβλέπεται να ολοκληρωθεί σταδιακά εντός του πρώτου εξαμήνου του 2020. Παράλληλα, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή εξασφάλισε, μέσω των πρόσφατων διαγωνισμών, επιπλέον έργα στην Κεντρική Ελλάδα, όπου θα αναπτυχθούν νέα αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 96,6 MW, προϋπολογισμού άνω των 104 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας, η κατασκευή των αιολικών πάρκων αναμένεται να ξεκινήσει τους επόμενους μήνες, ενώ η ολοκλήρωσή τους είναι προγραμματισμένη για την περίοδο 2021-2022.

Συνολικά, η εταιρεία λειτουργεί, κατασκευάζει ή έχει πλήρως αδειοδοτήσει 1.512 MW εγκαταστάσεων ΑΠΕ στην Ευρώπη και την Αμερική. Η συνολική εγκατεστημένη ισχύς του ομίλου ανέρχεται πλέον σε 1.390 MW. Συγκεκριμένα, ο όμιλος έχει εγκαταστήσει 607 MW στην Ελλάδα, 651 MW στις ΗΠΑ και 132 MW στη ΝΑ Ευρώπη. Επόμενος στόχος της εταιρείας είναι να προσεγγίσει το μέγεθος των 2.000 MW έργων ΑΠΕ σε λειτουργία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή