ΣΕΒ: Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού λείπουν κομβικές αλλαγές που θα προσέδιδαν ισχυρή ανάπτυξη

ΣΕΒ: Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού λείπουν κομβικές αλλαγές που θα προσέδιδαν ισχυρή ανάπτυξη

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αντίθεσή του με τη μείωση των φορολογικών συντελεστών για τους χαμηλόμισθους και τους ελεύθερους επαγγελματίες, δηλώνει ο ΣΕΒ στο μηνιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων.

«Στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας καταγράφουν σχετικά μεγαλύτερες ελαφρύνσεις στα χαμηλότερα εισοδήματα των μισθωτών και συνταξιούχων απ' ό,τι στους άνω των 20.000 ευρώ (στελέχη επιχειρήσεων), και πολύ μεγαλύτερες ελαφρύνσεις στους ελεύθερους επαγγελματίες απ' ό,τι στους μισθωτούς», αναφέρει συγκεκριμένα ο Σύνδεσμος και προσθέτει: «Εάν όντως έτσι έχουν οι κλίμακες, τότε οι αλλαγές στη φορολογία των φυσικών προσώπων είναι προς τη λάθος κατεύθυνση, καθώς περιορίζουν την αναπτυξιακή διάσταση των παρεμβάσεων στη φορολογία:

Πρώτον, δεν δίνονται κίνητρα στα πιο παραγωγικά στελέχη από τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους (πέραν της γενικής μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1 π.μ. από τον Ιούλιο του 2020), και δεύτερον, τίθενται αντικίνητρα στην αναδιάρθρωση του εργατικού δυναμικού υπέρ της μισθωτής εργασίας, που συνδέεται με υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης παγκοσμίως.

Τέλος, εάν η μείωση του αφορολογήτου περιορίζεται, όπως καταγράφεται σε δημοσιεύματα του Τύπου, σε ποσά κάτω των 1.000 ευρώ ανά προστατευόμενο τέκνο, τότε τα μέτρα προστασίας της οικογένειας είναι κατώτερα των περιστάσεων».

Συνολικά, κατά τον ΣΕΒ, «στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2020 λείπουν οι κομβικές αλλαγές που θα προσέδιδαν ισχυρή αναπτυξιακή διάσταση».

Ο ΣΕΒ χαρακτηρίζει ως ιδιαίτερα θετική εξέλιξη τη νέα έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, με την επανέκδοση 10ετούς ομολόγου, από την οποία αντλήθηκε ποσό ύψους 1,5 δισ. ευρώ με ιστορικά χαμηλή απόδοση στο 1,5%.

Επιπρόσθετα, κατά την τελευταία δημοπρασία εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας, η Ελλάδα κατάφερε να αντλήσει 487,5 εκατ. ευρώ με αρνητικό επιτόκιο -0,02%, «γεγονός το οποίο επισφραγίζει την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επενδυτών», καταλήγει ο Σύνδεσμος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή