Στην doValue η διαχείριση μη εξυπηρετούμενων της Alpha Bank Cyprus

Στην doValue η διαχείριση μη εξυπηρετούμενων της Alpha Bank Cyprus

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε σημαντική συμφωνία με την ιταλική εταιρεία doValue για τη ανάθεση της διαχείρισης κόκκινων δανείων ύψους 3,2 δισ. ευρώ, σε συνδυασμό με τη μεταφορά του προσωπικού που εργάζεται στη μονάδα καθυστερήσεων της Alpha Bank Cyprus, προχώρησε ο όμιλος της Alpha Bank στην Κύπρο. Οπως ανακοίνωσε η Alpha Bank, το χαρτοφυλάκιο των 3,2 δισ. ευρώ περιλαμβάνει μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) και ακίνητα περιουσιακά στοιχεία (REO) και, στο πλαίσιο της συμφωνίας, η doValue θα συστήσει μια εξειδικευμένη εταιρεία διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Κύπρο, στην οποία θα μεταβιβαστεί η υφιστάμενη δραστηριότητα της κυπριακής θυγατρικής. Η συμφωνία, η οποία ολοκληρώθηκε ύστερα από σχετική διαγωνιστική διαδικασία, κυοφορούνταν εδώ και καιρό και συνιστά το πρώτο μοντέλο carve out που υλοποιεί η Alpha Bank, δηλαδή την ανάθεση της διαχείρισης κόκκινων δανείων σε συνδυασμό με το προσωπικό της αντίστοιχης μονάδας. Το προσωπικό της τράπεζας στην Κύπρο αριθμεί 695 άτομα, αλλά ο ακριβής αριθμός των υπαλλήλων που θα μεταφερθούν στην εταιρεία που θα δημιουργηθεί θα προσδιοριστεί το προσεχές διάστημα.

H doValue, πρώην doBank και συνδεδεμένη εταιρεία του ομίλου Fortress, είναι κορυφαία εταιρεία διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων για λογαριασμό τραπεζών και επενδυτών στη Νότια Ευρώπη. Με παρουσία στην Ιταλία, στην Ισπανία, στην Πορτογαλία, στην Ελλάδα και στην Κύπρο, διαθέτει πάνω από 18 χρόνια εμπειρίας στον τομέα, διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους περίπου 140 δισ. ευρώ και απασχολεί πάνω από 2.200 εργαζομένους. Η συμφωνία με την Alpha Bank είναι τετραετής με δυνατότητα ανανέωσης, καθώς η τράπεζα προσβλέπει σε μακροχρόνια συνεργασία με τον ιταλικό όμιλο.

Το δανειακό χαρτοφυλάκιο της Alpha Bank Cyprus με βάση τα στοιχεία του α΄ εξαμήνου ανέρχεται σε 3,9 δισ. ευρώ και χαρακτηρίζεται από υψηλό βαθμό επισφαλειών. Συγκεκριμένα, ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) ανήλθε στο 78,9% και ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων στο 68,6%. Το χαρτοφυλάκιο της δραστηριότητας στην Κύπρο αποτελείται κατά 2 δισ. ευρώ από στεγαστικά δάνεια, κατά 1,7 δισ. ευρώ από επιχειρηματικά και κατά 251 εκατ. ευρώ από καταναλωτικά δάνεια.

Η συμφωνία αποτελεί μέρος του επιχειρησιακού σχεδίου του ομίλου για τη μείωση των NPEs και θα επιτρέψει στην Alpha Bank να επικεντρωθεί στην περαιτέρω ανάπτυξη των τραπεζικών δραστηριοτήτων της, με έμφαση στη διοχέτευση ρευστότητας και στη στήριξη της επιχειρηματικότητας στην κυπριακή αγορά. Σημειώνεται ότι η Alpha Bank Cyprus διαθέτει καταθέσεις 2,3 δισ. ευρώ και το αποτέλεσμα της τράπεζας στο τέλος του α΄ εξαμήνου υπήρξε ζημιογόνο κατά 19 εκατ. ευρώ, επηρεασμένο αρνητικά από το επίπεδο των προβλέψεων 40,7 εκατ. ευρώ, ως αποτέλεσμα αναδιαρθρώσεων επιχειρηματικών δανείων. Το δίκτυο της τράπεζας στην Κύπρο αριθμεί 22 καταστήματα.

Η συναλλαγή, που υπόκειται στην έγκριση της Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού της Κύπρου, αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του πρώτου τριμήνου του 2020 και η διαχείριση του χαρτοφυλακίου θα ξεκινήσει αμέσως μετά. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή