ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Εσοδα 330 εκατ. για την «Ακτωρ» στο Κατάρ

Εσοδα 330 εκατ. για την «Ακτωρ» στο Κατάρ

Ετήσια έσοδα ύψους 55 εκατ. ευρώ μόνο από τη διαχείριση υποδομών και εγκαταστάσεων στο Κατάρ εξασφάλισε για τα επόμενα τουλάχιστον έξι χρόνια η διοίκηση της «Ακτωρ». Η εταιρεία ανανέωσε για το εν λόγω διάστημα τη σύμβαση για την παροχή υπηρεσιών διαχείρισης εγκαταστάσεων (Facility Management) σε μία σειρά σημαντικών υποδομών του διεθνούς αερολιμένα Hamad της Ντόχα στο Κατάρ, ολοκληρώνοντας μια πολύμηνη και επίπονη διαδικασία διαπραγματεύσεων με την Qatar Airways.

Οπως σημείωναν, χθες, στελέχη του ομίλου, πέραν των οικονομικών ωφελειών, η εξασφάλιση της νέας ανανέωσης της εν λόγω σύμβασης ήταν πολύ σημαντική, τόσο λόγω της τεχνογνωσίας που προσφέρει στην «Ακτωρ» για μεταγενέστερες συμβάσεις είτε στο Κατάρ είτε σε άλλες χώρες του εξωτερικού, ή ακόμα και την Ελλάδα, όσο και για να διατηρηθεί η συνεργασία που υφίσταται χωρίς την είσοδο κάποιου νέου «παίκτη». Πρόκειται για τη δεύτερη διαδοχική ανανέωση της συγκεκριμένης σύμβασης, που εξασφαλίζεται μέσω της θυγατρικής εταιρείας Aktor Qatar WLL. Αντικείμενό της είναι η παροχή ολοκληρωμένων υποστηρικτικών υπηρεσιών συντήρησης (Soft & Hard Facility Management Services) στο συγκρότημα υπόστεγων συντήρησης αεροσκαφών, στις αποθήκες Duty Free, καθώς και στις εγκαταστάσεις πρόσβασης προσωπικού και ενοικίασης αυτοκινήτων του διεθνούς αερολιμένα Hamad της Ντόχα. Υπενθυμίζεται πως το συγκεκριμένο συγκρότημα υπόστεγων συντήρησης αεροσκαφών, επιφάνειας 168.000 τ.μ. έχει κατασκευαστεί από την ίδια την «Ακτωρ», αποτελώντας τον κεντρικό κόμβο συντήρησης του στόλου της Qatar Airways. Μπορεί να στεγάσει ταυτόχρονα μέχρι 14 αεροσκάφη, μεταξύ των οποίων και τα μεγαλύτερα του είδους. Το συγκρότημα συμπληρώνεται από δύο μικρότερα υπόστεγα, τα οποία καταλαμβάνουν μια επιφάνεια 30.000 τ.μ. και δύνανται να στεγάσουν έως και επτά αεροσκάφη ταυτόχρονα.

Η αξία της σύμβασης ανέρχεται σε 180 εκατ. ευρώ, τα οποία θα προστεθούν στα 517 εκατ. ευρώ της έτερης σύμβασης που εξασφάλισε στο Κατάρ πριν από λίγους μήνες ο ελληνικός κατασκευαστικός όμιλος. Ο λόγος για την ανάληψη της 20ετούς συντήρησης του δικτύου του μετρό (Doha Metro) και του τραμ (Lusail Tram) της Ντόχα, με την «Ακτωρ» να επιλέγεται ανάμεσα σε 41 καταξιωμένες εταιρείες του κλάδου και έξι εταιρείες λειτουργίας μετρό από όλο τον κόσμο, έπειτα από διεθνή διαγωνισμό που διήρκεσε περισσότερο από 2,5 χρόνια. Σημειωτέον ότι η Aktor Qatar WLL αποτελεί κοινοπρακτικό σχήμα με τοπική εταιρεία του Κατάρ (όπως είναι υποχρεωτικό εκ του νόμου) και συγκεκριμένα την Como Facilities Management Services, ωστόσο η «Ακτωρ» ηγείται αυτού.

Σύμφωνα με τον κ. Πάρι Καλλιτσάντση, επικεφαλής των έργων της «Ακτωρ» στη Μέση Ανατολή, αποτελεί στρατηγική στόχευση η διεκδίκηση συμβάσεων συντήρησης έργων, τα οποία έχει ήδη κατασκευάσει η «Ακτωρ». Η δραστηριότητα της διαχείρισης εγκαταστάσεων και έργων προσφέρει και υψηλότερο περιθώριο κέρδους, συγκριτικά με την κατασκευή, καθώς ανάλογα με την περίπτωση, αυτό μπορεί να διαμορφωθεί μεταξύ 8%-9% και μέχρι 11%-12%. Αντίστοιχα, με αφορμή τη νέα σύμβαση, ο διευθύνων σύμβουλος της «Ακτωρ», κ. Αλέξανδρος Εξάρχου σημείωσε ότι «η συγκεκριμένη ανανέωση έρχεται ως μια δεύτερη διαδοχική επιβράβευση των κορυφαίων ποιοτικά υπηρεσιών που η “Ακτωρ”  παρέχει στον διεθνή αερολιμένα της Ντόχα ήδη από το 2013, έχοντας δημιουργήσει μια ισχυρή σχέση εμπιστοσύνης με τον πελάτη».