Πώς θα κινηθεί η προσωρινή διοίκηση της Creta Farms

Πώς θα κινηθεί η προσωρινή διοίκηση της Creta Farms

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H αίτηση υπαγωγής της Creta Farms στο άρθρο 106α του πτωχευτικού κώδικα, προκειμένου να προστατευθεί από τους πιστωτές της και κυρίως από τους προμηθευτές, αναμένεται να είναι η πρώτη ενέργεια της προσωρινής διοίκησης, η οποία, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, θα τοποθετηθεί τις επόμενες ημέρες στην εταιρεία. Χθες συζητήθηκε το αίτημα των τεσσάρων συστημικών τραπεζών για τον διορισμό προσωρινής, «υπηρεσιακής» διοίκησης στην αλλαντοβιομηχανία και η σχετική απόφαση, η οποία μέχρι χθες το βράδυ δεν είχε εκδοθεί, αναμένεται σήμερα ή το αργότερο αύριο Παρασκευή.

Κατά τη συζήτηση του αιτήματος των τραπεζών, η πλευρά του Εμ. Δομαζάκη ζήτησε να συμμετάσχουν στην προσωρινή διοίκηση και τέσσερα μέλη του παλαιού διοικητικού συμβουλίου –αυτού που ελέγχεται από τον ίδιο–, πρόταση που μάλλον απορρίφθηκε από το δικαστήριο. Η πλευρά του Κ. Δομαζάκη τάχθηκε υπέρ της άποψης των τραπεζών (δηλαδή υπέρ της τοποθέτησης τριών ανεξάρτητων προσώπων), επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι στην περίπτωση που τοποθετηθούν μέλη και της παλαιάς διοίκησης, δύο από αυτά να έχουν προταθεί από τον Κ. Δομαζάκη.

Οι άλλες σημαντικές εργασίες που καλείται να φέρει εις πέρας η προσωρινή διοίκηση είναι η πληρωμή κάποιων βασικών υποχρεώσεων, συμπεριλαμβανομένης και της μισθοδοσίας του προσωπικού, η ολοκλήρωση της υπογραφής σύμβασης ενεχύρου για τα σήματα της εταιρείας, τα οποία αποτελούν βασικό περιουσιακό στοιχείο της, και η προετοιμασία για την είσοδο του στρατηγικού επενδυτή. Αν και όταν βρεθεί αυτός και επέλθει συμφωνία, η προσωρινή διοίκηση είναι αυτή που θα πρέπει να συγκαλέσει γενική συνέλευση των μετόχων. Αμφίβολο δε παραμένει εάν η τοποθέτηση προσωρινής διοίκησης θα «ξεκλειδώσει» και την ενδιάμεση χρηματοδότηση της Creta Farms από τις τράπεζες και τι ύψους τελικά θα είναι αυτή. Τον Ιούλιο, σύμφωνα με στοιχεία που βρίσκονται στη διάθεση της «Κ», οι συνολικές υποχρεώσεις της Creta Farms υπολογίζονταν σε 154,83 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 94,21 εκατ. ευρώ ήταν δανειακές υποχρεώσεις και 14,35 εκατ. ευρώ εμπορικές υποχρεώσεις.

Συγχρόνως, συνεχίζεται η εξέταση από τους ενδιαφερόμενους επενδυτές των στοιχείων της Creta Farms, στοιχεία, όμως, που κρίνονται εξαιρετικά ανεπαρκή. Ακριβώς λόγω αυτού του γεγονότος αρκετοί εκ των υποψηφίων αγοραστών έχουν υποβάλει πρόσθετα ερωτήματα και διευκρινίσεις, προκειμένου να διαμορφώσουν μια όσο το δυνατόν πιο σαφή εικόνα για την εταιρεία και έτσι να καταφέρουν να καταρτίσουν τη δεσμευτική τους προσφορά. Θεωρούν δε βέβαιο ότι θα δοθεί παράταση στην περίοδο που έχει ορισθεί για την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών και η οποία κανονικά λήγει στα τέλη Οκτωβρίου.

Χθες, εξάλλου, αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του Χρηματιστηρίου Αθηνών μερικές ακόμη ανακοινώσεις για τις μεταβολές στα δικαιώματα ψήφου, όπως αυτές διαμορφώνονται μετά τις συμβάσεις εκχώρησης δικαιωμάτων ψήφου που υπεγράφησαν το προηγούμενο διάστημα από τους αδελφούς Δομαζάκη. Με βάση τις ανακοινώσεις που αναρτήθηκαν, έως χθες, τα δικαιώματα ψήφου άνω του 5% στην Creta Farms διαμορφώθηκαν ως εξής: Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων 25,36%, Εθνική Τράπεζα 12,17%, Δομαζάκης Κωνσταντίνος 12,16%, Δομαζάκης Εμμανουήλ 9,98%, Αlpha Bank 7,93% και Τράπεζα Πειραιώς 5,315%.

Από τις ανακοινώσεις προκύπτει, πάντως, μια ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια, ενδεικτική των λανθασμένων χειρισμών από όλα σχεδόν τα εμπλεκόμενα μέρη στην υπόθεση Creta Farms: αν και κάποιες από τις συμβάσεις εκχώρησης δικαιωμάτων ψήφου έχουν υπογραφεί ήδη από τις 27 Σεπτεμβρίου, επιδόθηκαν στο Ελληνικό Κεντρικό Αποθετήριο Τίτλων μόλις προχθές. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή