Στρατηγικός επενδυτής της Pasal η σουηδική Sterner Stenhus

Στρατηγικός επενδυτής της Pasal η σουηδική Sterner Stenhus

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον «λευκό ιππότη» για την Pasal Development της οικογένειας Θεοδωρίδη αναμένεται να αποτελέσει ο σουηδικός όμιλος επενδύσεων ακινήτων Sterner Stenhus, υπό τη διοίκηση του κ. Ηλία Γεωργιάδη. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, o τελευταίος έχει έρθει σε συμφωνία με την οικογένεια Θεοδωρίδη και σχεδιάζει να αποκτήσει πέριξ του 50% της εισηγμένης εταιρείας ανάπτυξης ακινήτων, μέσω αύξησης κεφαλαίου που θα πραγματοποιηθεί τους επόμενους μήνες. Στο πλαίσιο αυτό, η Sterner Stenhus προτίθεται να καταβάλει 23 εκατ. ευρώ για την ολοκλήρωση της σχετικής συμφωνίας.

Οπως αναφέρει στην «Κ», ο κ. Γεωργιάδης, «θεωρούμε ότι η Pasal είναι μια εξαιρετική επενδυτική ευκαιρία και ένα εισηγμένο όχημα, το οποίο προσφέρει σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης». Αν και επί του παρόντος δεν έχει ολοκληρωθεί ένα πλήρες επιχειρηματικό πλάνο ανάπτυξης, η αρχική πρόθεση της Sterner Stenhus είναι να διατηρηθεί η παρουσία της Pasal ως εισηγμένης εταιρείας ανάπτυξης και διαχείρισης ακινήτων.

Τα επόμενα σχέδια

Η έμφαση θα δοθεί στην αξιοποίηση και ανάπτυξη του υφιστάμενου χαρτοφυλακίου ακινήτων της, μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας εξυγίανσης με τους πιστωτές, αλλά και τη μεταβίβαση του Athens Heart στον αμερικανικό όμιλο Hines, με αποτέλεσμα η εταιρεία να έχει πλέον μηδενικό τραπεζικό δανεισμό. Σε πρώτη φάση, στόχος των νέων επενδυτών είναι η περαιτέρω διείσδυση στον τομέα των logistics, όπου η Pasal διαθέτει το κτίριο των κεντρικών αποθηκών της αλυσίδας Σκλαβενίτης στην Ελευσίνα.

Η Sterner Stenhus έχει επεκτείνει σημαντικά την παρουσία στην ελληνική αγορά το τελευταίο διάστημα. Η πιο πρόσφατη κίνησή της αφορούσε την απόκτηση αντί ποσού 8,8 εκατ. ευρώ της εταιρείας JPA A.E., η οποία έχει στην κατοχή της τη σύμβαση διαχείρισης 10 σχολικών μονάδων στην Αττική. Πλέον, ο σουηδικός όμιλος θα είναι ο νέος ιδιοκτήτης και διαχειριστής των εν λόγω σχολείων, με τη σχετική σύμβαση να έχει υπολειπόμενη περίοδο μίσθωσης 22 ετών. Εν ολίγοις, για τις επόμενες δύο και πλέον δεκαετίες, το ελληνικό Δημόσιο θα καταβάλλει το σχετικό ενοίκιο στην JPA.

Οι μονάδες αφορούν το 51ο Γυμνάσιο Αθηνών (Ακαδημία Πλάτωνος), το 50ό Λύκειο Αθηνών (Σεπόλια), το 61ο Νηπιαγωγείο Αθηνών (Σεπόλια), το Μουσικό Γυμνάσιο και Λύκειο Αθηνών (Ακαδημία Πλάτωνος), το Ειδικό Σχολείο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Δήμου Νέου Ηρακλείου, το ΤΕΕ ΣΕΚ Δήμου Μεγάρων, το Δημοτικό Σχολείο – Νηπιαγωγείο Δήμου Ωρωπού, το Γυμνάσιο Δήμου Ωρωπού και το 42ο Λύκειο Αθηνών.

Πέραν της εν λόγω συμφωνίας, η Sterner Stenhus έχει επίσης εξαγοράσει το ιστορικό ξενοδοχείο «Ελλάς» στην πλ. Ομονοίας, όπως επίσης και δύο αποθηκευτικές εγκαταστάσεις στον Ασπρόπυργο. Πρόκειται για ακίνητα επιφανείας 14.000 τ.μ. (Friesland) και 7.500 τ.μ. (Goldair).

Ως εκ τούτου, εξελίσσεται σε έναν δυνατό «παίκτη» στην ελληνική αγορά ακινήτων, ελέγχοντας πλέον ένα διευρυμένο χαρτοφυλάκιο ακινήτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή