Ράλι ομολόγων, χαμηλές πτήσεις στο Χ.Α.

Ράλι ομολόγων, χαμηλές πτήσεις στο Χ.Α.

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χιλιόμετρα… χωρίζουν τις επιδόσεις των ελληνικών ομολόγων με αυτές του Χρηματιστηρίου Αθηνών και η συνεδρίαση της Παρασκευής αποτελεί άλλη μία απόδειξη αυτού του… φαινομένου που κρατάει περίπου τρεις μήνες. Ενώ τα ομόλογα κεφαλαιοποιούν με ταχύτατους ρυθμούς τις εξελίξεις γύρω από την Ελλάδα, το Χ.Α. μοιάζει ατάραχο, συνεχίζοντας τις χαμηλές πτήσεις, αν και διατηρεί τα υψηλότερα κέρδη διεθνώς φέτος.

Ετσι, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,38% στις 862,58 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 42,61 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 0,52%, η μεσαία κεφαλαιοποίηση υποχώρησε κατά 0,71% και ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,60% στις 824,39 μονάδες. 

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,77% και ο τραπεζικός κλάδος σημείωσε κέρδη 0,79%.

Τα θετικά μηνύματα από τις επαφές του οικονομικού επιτελείου στην Ουάσιγκτον σε συνδυασμό με τις προθέσεις της κυβέρνησης να μη σταματήσει στον «Ηρακλή» αλλά να προωθήσει και άλλα σχέδια για τη μείωση των NPLs των τραπεζών, και το… άρωμα αναβαθμίσεων της ελληνικής οικονομίας που έφερε η έγκριση του APS από την Κομισιόν, οδήγησαν σε ισχυρό ράλι τα ελληνικά ομόλογα την Παρασκευή.

Η απόδοση του 10ετούς υποχώρησε στα όρια του 1,3% με πτώση της τάξης του 7,7%, ενώ ενδοσυνεδριακά βρέθηκε έως και το 1,296% για πρώτη φορά στην Ιστορία. Η απόδοση του 5ετούς υποχώρησε κατά 8% και στο 0,595%, ενώ ιστορικά χαμηλά κατέγραψαν και οι αποδόσεις στις υπόλοιπες διάρκειες. Αξίζει να σημειώσουμε πως στις 25 Οκτωβρίου αναμένεται η αξιολόγηση της Ελλάδας από την S&P, ενώ την 1η Νοεμβρίου ακολουθεί η DBRS. Υπενθυμίζεται πως η υψηλότερη βαθμολογία που έχει αυτή τη στιγμή η Ελλάδα είναι από την Fitch και την DBRS, και απέχει τρία σκαλοπάτια από την επενδυτική βαθμίδα, ενώ S&P και Moody’s τη «βαθμολογούν» κατά τέσσερα σκαλοπάτια χαμηλότερα.

Σε ό,τι αφορά το Χ.Α., σύμφωνα με τον Μάνο Χατζηδάκη της Beta Securities, το ταμπλό λόγω της περιορισμένης ρευστότητας δεν έχει τη δυναμική που είχε σε άλλες περιόδους και σε αυτό έχει συμβάλει κυρίως το γεωπολιτικό ρίσκο το οποίο μεταβάλλεται από μέρα σε μέρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή