Αργά αλλά σταθερά υψηλότερα κινείται το Χρηματιστήριο

Αργά αλλά σταθερά υψηλότερα κινείται το Χρηματιστήριο

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με μικρά αλλά σταθερά βήματα, το Χρηματιστήριο Αθηνών καταφέρνει και κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος προς τον «στόχο» των πρόσφατων υψηλών των 900 μονάδων, με τον Οκτώβριο –που ξεκίνησε με αρνητικές διαθέσεις– να τείνει να εξελιχθεί σε θετικό μήνα για την αγορά. Αν και ο τζίρος παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, οι αναλυτές εκτιμούν πως μετά την έγκριση του «Ηρακλή» από την Κομισιόν, αν έλθει και η πρώτη μετεκλογική αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από την S&P την προσεχή Παρασκευή, τότε το Χ.Α. έχει όλα τα εφόδια να κλείσει τον δέκατο μήνα του έτους πολύ υψηλότερα από εκεί που τον ξεκίνησε. Ηδη έχει καλύψει σημαντικό μέρος του χαμένου εδάφους, έχοντας ανακάμψει από τα χαμηλά του μήνα και τις 822,80 μονάδες (στις 3/10) στις 867 μονάδες.

Στη χθεσινή συνεδρίαση, σημαντική στήριξη δόθηκε τόσο από τη συνέχιση της βελτίωσης στην αγορά ομολόγων όσο και από τη στροφή των αγοραστών στις τραπεζικές μετοχές αλλά και τις μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις, η οποία και αντιστάθμισε τις πιέσεις που άσκησαν στον Γενικό Δείκτη οι ήπιες ρευστοποιήσεις σε Ελλάκτωρ (-0,89%), Τέρνα Ενεργειακή (-0,81%), ΕΧΑΕ (-0,67%) και Coca-Cola (-0,63%).

Ετσι, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,53% στις 867,16 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 50,08 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 0,47% στις 2.156,54 μονάδες, ενώ ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 1,77%, στις 1.227,96 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 1,52% στις 836,94 μονάδες και στο υψηλότερο επίπεδο από τις 4 Ιουλίου, το οποίο ήταν και το υψηλό 52 εβδομάδων (837,74 μονάδες), με την Alpha Bank να κλείνει στο +1,50%, την Εθνική Τράπεζα στο +0,98%, τη Eurobank στο +1,70% και την Τράπεζα Πειραιώς στο +2,08%.

«Η εβδομάδα που ξεκίνησε, ουσιαστικά, περιμένει την αξιολόγηση της S&P και μετά δύο εβδομάδες και την έκθεση της DBRS. Θυμίζουμε πως απέχουμε 4 βαθμίδες για να γίνει η οικονομία και πρακτικά επενδύσιμη, ασχέτως αν η απόδοση στο 10ετές βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά», επισημαίνει ο Ηλίας Ζαχαράκης, διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance. «Κάθε αλλαγή στη βαθμολόγηση επιδρά θετικά και στο Χρηματιστήριο, και ειδικά στον τραπεζικό κλάδο, που εναγωνίως περιμένει και την “ηράκλεια λύση”. Μην ξεχνάμε, παράλληλα, πως η Ελλάδα έχει όλες τις πιθανότητες να ενταχθεί στο QE», προσθέτει.

Από την πλευρά της, η Λέων Δεπόλας ΑΧΕΠΕΥ εκτιμά πως αυτή την εβδομάδα ο Γενικός Δείκτης ενδέχεται να έχει μεγαλύτερη μεταβλητότητα και πιθανώς να κινηθεί εντός του εύρους των 840 με 890 μονάδων, ενώ μια αναβάθμιση από τον οίκο αξιολόγησης S&P, την Παρασκευή, θα δώσει μια καλή αφορμή για υψηλότερα επίπεδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή