Καθυστερεί να «δέσει» στη μαρίνα Αλίμου η «Ακτωρ»

Καθυστερεί να «δέσει» στη μαρίνα Αλίμου η «Ακτωρ»

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αλλεπάλληλες, άτυπες παρατάσεις προς την «Ακτωρ Παραχωρήσεις» για την υπογραφή της σύμβασης και την καταβολή εκ μέρους της του τιμήματος των 57,5 εκατομμυρίων ευρώ, έχει οδηγηθεί η διαδικασία παραχώρησης του δικαιώματος χρήσης και εκμετάλλευσης της μαρίνας Αλίμου για περίοδο 40 ετών από το ΤΑΙΠΕΔ. Ειδικότερα, η «Ακτωρ Παραχωρήσεις» σύμφωνα με διασταυρωμένες πηγές ζήτησε και πήρε από το ΤΑΙΠΕΔ περισσότερες από δύο παρατάσεις για να οριστικοποιήσει το χρηματοδοτικό της σχήμα προκειμένου να ολοκληρωθεί το οικονομικό κλείσιμο της ιδιωτικοποίησης. Και αυτό διότι, όπως αναφέρεται, εκτός από το εφάπαξ τίμημα συζητεί κατά πληροφορίες με Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank και Eurobank και τη χρηματοδότηση των έργων ανάπτυξης (εμπορικές χρήσεις, ξενοδοχείο, υποδομές κ.λπ.) προϋπολογισμού άλλων 50 εκατομμυρίων. Οι εν λόγω τράπεζες φέρονται να χρειάζονται χρόνο για τη διαδικασία due dilligence του συγκεκριμένου επενδυτικού σχεδίου.

Υπενθυμίζεται πως η «Ακτωρ» ανακηρύχθηκε πλειοδότρια στα μέσα Απριλίου, αλλά σύμφωνα με τις σχετικές πληροφορίες ζήτησε χρόνο για να εξασφαλίσει τραπεζική ή και άλλη χρηματοδότηση. Αρχικά είχε συμφωνηθεί πως έως τα τέλη του καλοκαιριού το ζήτημα θα έκλεινε, αλλά όπως προκύπτει έχει λάβει νέα παράταση μέχρι και τα τέλη Νοεμβρίου. Σύμφωνα, πάντως, με πηγές εντός του κατασκευαστικού ομίλου, υφίσταται σχετική συμφωνία με τις τράπεζες, ωστόσο, λόγω του ό,τι αφορά μια σύμβαση παραχώρησης, απαιτούνται επιπλέον διαδικασίες, έως ότου εγκριθεί και τυπικά, γεγονός που έχει προξενήσει την εν λόγω καθυστέρηση. Συμπληρώνουν, δε, ότι το όλο ζήτημα θα έχει ολοκληρωθεί θετικά για την εταιρεία εντός του επόμενου μήνα και πως πολύ σύντομα θα έχουν υποβληθεί και όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, ώστε να εκδοθεί η απαιτούμενη ΚΥΑ (κοινή υπουργική απόφαση), που θα ανοίξει τον δρόμο για την έκδοση των οικοδομικών αδειών.

Με δεδομένο πως το ΤΑΙΠΕΔ έχει προϋπολογίσει το εφάπαξ τίμημα στα έσοδα του 2019, ακούγονται απόψεις εντός και εκτός του ΤΑΙΠΕΔ που εκτιμούν πως αν δεν κλείσει το θέμα της υπογραφής της σύμβασης τον Νοέμβριο, όπως φαίνεται να έχει δεσμευθεί η «Ακτωρ», πρέπει τότε άμεσα να περάσει η παραχώρηση στον δεύτερο πλειοδότη. Επειδή όμως μια τέτοια κίνηση ενδέχεται να δημιουργήσει νομικά ζητήματα, δεν μπορεί να αποκλεισθεί η αναζήτηση άλλων επιλογών όπως η επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού, εκτιμούν άλλες πλευρές.

Το εφάπαξ τίμημα που προσέφερε τον Απρίλιο η «Ακτωρ Παραχωρήσεις» ήταν 57,5 εκατ. και επικράτησε έτσι των άλλων δύο υποψηφίων δηλαδή της ΑΒΙΑΡΕΠΣ, συμφερόντων του ομίλου Γ. Γρύλου και της κοινοπραξίας Lamda-Dogus έπειτα από μια ηλεκτρονική πλειοδοτική διαδικασία, που διενεργήθηκε για πρώτη φορά σε διαγωνισμό παραχώρησης του ΤΑΙΠΕΔ με στόχο τη μεγιστοποίηση του τιμήματος.

Η συνολική αξία της συμφωνίας, σύμφωνα με όσα είχε επικοινωνήσει τότε το ΤΑΙΠΕΔ, υπερβαίνει τα 177 εκατ. ευρώ εάν συμπεριληφθεί τόσο το εφάπαξ καταβλητέο ποσό κατά την έναρξη της παραχώρησης όσο και η ετήσια αμοιβή παραχώρησης πλέον ποσοστού επί των ετήσιων ακαθάριστων εσόδων της μαρίνας για την επόμενη 40ετία. Ο παραχωρησιούχος δεσμεύεται να υλοποιήσει εντός της επόμενης πενταετίας επενδύσεις της τάξεως των 50 εκατ. ευρώ, μέσω των οποίων η μαρίνα Αλίμου θα εκσυγχρονισθεί και θα μετατραπεί σε έναν κορυφαίου επιπέδου τουριστικό λιμένα.

Σχολιάζοντας με ανακοίνωσή της την εξασφάλιση της παραχώρησης της μαρίνας, η διοίκηση της «Ακτωρ Παραχωρήσεις Α.Ε.», σημείωνε τότε πως «η εταιρεία έχει στόχο να αξιοποιήσει πλήρως τις δυνατότητες ανάπτυξης που δίδονται από το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, με χρήσεις τουρισμού, πολιτισμού και αναψυχής, γραφειακούς και εμπορικούς χώρους, χώρους ναυταθλητισμού και εστίασης, στις πέντε (5) ζώνες χρήσεων και λειτουργιών αυτής με τη μέγιστη επιτρεπόμενη εκμετάλλευση των 18.520 τ.μ., υλοποιώντας συνολικές επενδύσεις της τάξεως των 50 εκατ.».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή