Οριακές απώλειες στο Χ.Α., νέα άνοδος τραπεζικών μετοχών

Οριακές απώλειες στο Χ.Α., νέα άνοδος τραπεζικών μετοχών

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηπιες τάσεις με οριακές απώλειες σημειώθηκαν στο Χρηματιστήριο Αθηνών ύστερα από έξι ανοδικές συνεδριάσεις και με τον τζίρο να συνεχίζει να κινείται σε αυξημένα επίπεδα, τη στιγμή που το κλίμα στις διεθνείς αγορές ήταν επιφυλακτικό μετά και τα νέα εμπόδια που εμφανίστηκαν στο… σίριαλ του Brexit. Η πλειονότητα των τραπεζικών μετοχών λειτούργησε ως σημαντικό στήριγμα στον Γενικό Δείκτη έναντι των πιέσεων που εμφανίστηκαν σε πολλά blue chips και κυρίως σε Coca-Cola (-1,97%), Βιοχάλκο (-1,59%), ΔΕΗ (-1,35%) και Ελλάκτωρ (-1,09%), με τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας να σημειώνει υψηλό 17 μηνών και τον τραπεζικό δείκτη υψηλό 14 μηνών.

Η αγορά, μετά και το θετικό σερί, αν και δεν κινήθηκε ούτε για λίγο στα θετικά, εμφάνισε πάντως σημαντικές αντιστάσεις κρατώντας τις 870 μονάδες, παρά τα αρνητικά μηνύματα στο εξωτερικό, περιμένοντας τον επόμενο καταλύτη που θα την οδηγήσει πιο κόντα στα φετινά υψηλά και τις 900 μονάδες. Αυτός δεν είναι άλλος από την πρώτη μετεκλογική αναβάθμιση της Ελλάδας από την S&P αύριο, την οποία αποτιμά η αγορά, όπως άλλωστε δείχνουν και οι καλές επιδόσεις της αγοράς ομολόγων, οι οποίες συνεχίστηκαν και χθες, με τις αποδόσεις των ελληνικών τίτλων να υποχωρούν περαιτέρω.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,04%, στις 873,13 μονάδες, ενώ ο τζίρος ανήλθε στα 75,96 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε απώλειες 0,24%, στις 2163,66 μονάδες, ενώ στο -0,60% έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης, στις 1238,79 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,69%, στις 853,47 μονάδες, και στα υψηλότερα επίπεδα από τον Αύγουστο του 2018, με την Εθνική Τράπεζα να κλείνει με κέρδη 1,95% και στα 2,9340 ευρώ (στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2018)· η Alpha Bank σημείωσε άνοδο 1,07%, η Τράπεζα Πειραιώς έκλεισε στο +0,59%, ενώ απώλειες 0,56% σημείωσε η Eurobank.

Το Ελληνικό Χρηματιστήριο συνεχίζει τη διαδικασία αργής συσσώρευσης, με τους αγοραστές να διατηρούν υπεροπλία έναντι των πωλητών και τον Γενικό Δείκτη να επιδιώκει την ανόρθωσή του, όπως σχολιάζει ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής επενδύσεων της «Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ». Πρόκειται για σκηνικό που προκύπτει από τη συνεπίδραση των θετικών σε γενικές γραμμές εξελίξεων στην ελληνική οικονομία, που ωστόσο συνυπάρχουν με τις μεγάλες αβεβαιότητες του εξωτερικού περιβάλλοντος, τόσο από την ανατροφοδότηση των χρόνιων «μαύρων κύκνων» όσο και από την τροφοδότησή του με νέους. Ετσι, η προοπτική για ένα ράλι προς το τέλος του έτους με στόχο την υπέρβαση των 900 μονάδων σε συνέχεια ακόμη δύο ανεπιτυχών προσπαθειών το προηγούμενο διάστημα είναι μεν πιθανή αλλά τελεί υπό την αίρεση της μείωσης των διαταρακτικών παραγόντων που επιβαρύνουν το εξωτερικό περιβάλλον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή