Στο τέλος ήρθε το θετικό πρόσημο στο Χρηματιστήριο

Στο τέλος ήρθε το θετικό πρόσημο στο Χρηματιστήριο

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις τελικές δημοπρασίες κατάφερε να «γράψει» θετικό πρόσημο το Χρηματιστήριο Αθηνών, ύστερα από μια συνεδρίαση έντονη μεταβλητότητας και νευρικότητας, με ανεβασμένη συναλλακτική, ωστόσο, δραστηριότητα και μικρή υποχώρηση στις τράπεζες μετά την άνοδο των τελευταίων ημερών.

Τα μικρά βήματα που κάνει το τελευταίο διάστημα ο Γενικός Δείκτης προς τον «στόχο» των 900 μονάδων –που αποτελούν τα πρόσφατα υψηλά– και η φάση συσσώρευσης που διανύει μαρτυρούν στάση αναμονής από την πλευρά των επενδυτών μέχρι την εμφάνιση ενός ισχυρού καταλύτη που θα «απελευθερώσει» την ανοδική τάση, η οποία διατηρείται στην αγορά, παρά το αρνητικό ξεκίνημα που είχε ο Οκτώβριος.

Οπως είναι λογικό, η σημερινή ετυμηγορία της S&P αναμένεται με αρκετό ενδιαφέρον τόσο από τους αναλυτές όσο και από τα διεθνή χαρτοφυλάκια, καθώς σε περίπτωση αναβάθμισης η Ελλάδα έρχεται όλο και πιο κοντά στην κατάκτηση της «επενδυτικής βαθμίδας», που αποτελεί «κλειδί» για τους επενδυτές.

Πάντως σημαντικό στήριγμα στο Χ.Α. ήταν για ακόμη μία φορά το ράλι των ελληνικών ομολόγων, με την απόδοση του 10ετούς να υποχωρεί στο νέο ιστορικό χαμηλό του 1,23%, με πτώση κοντά στο 5%, ενώ θετικά λειτούργησαν και τα σχόλια του Μάριο Ντράγκι για την πορεία που έχει σημειώσει η Ελλάδα το τελευταίο διάστημα.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,10%, στις 873,98 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 75,45 εκατ. ευρώ. O δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε οριακή άνοδο 0,18%, στις 2.167,65 μονάδες, ενώ στο -0,65% έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης και στις 1.230,70 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 0,33%, στις 850,67 μονάδες, με μόνη την Alpha Bank να κλείνει στα θετικά και στο +0,06%, ενώ απώλειες 1,19% σημείωσε η Εθνική Τράπεζα, στο -0,23% έκλεισε η Eurobank και στο +0,13% η Πειραιώς.

Η ελληνική αγορά συνεχίζει στο ίδιο μοτίβο αδυναμίας, σε αντιδιαστολή με την αγορά κρατικών ομολόγων, που γράφουν νέα ιστορικά χαμηλά αποδόσεων, σημειώνει ο Λουκάς Παπαϊωάννου, οικονομολόγος της Fast Finance. Πάρα το γεγονός ότι οι τραπεζικές μετοχές έχουν διασπάσει σημαντικά τεχνικά επίπεδα και δημιουργούν προσδοκίες για υψηλότερες αποτιμήσεις, η εικόνα της αγοράς για αυτούς που την παρακολουθούν επί καθημερινής βάσεως δημιουργεί δεύτερες σκέψεις, όπως επισημαίνει. Παρά τα σχεδόν καθημερινά θετικά μέτρα της κυβέρνησης για την τόνωση της οικονομίας και τις αναβαθμίσεις διαφόρων ξένων οίκων, αυτό δεν μεταφράζεται σε αύξηση όγκων και σε ενίσχυση του θετικού μομέντουμ στο Ελληνικό Χρηματιστήριο. Η προσπάθεια διάσπασης της ζώνης 875-880 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη αδυνατεί προς το παρόν να ευοδωθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή