Ετοιμη η ρύθμιση για ταχεία εγκατάσταση μονάδων ΑΠΕ

Ετοιμη η ρύθμιση για ταχεία εγκατάσταση μονάδων ΑΠΕ

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πακέτο ρυθμίσεων για την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών θα συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο για τη ΔΕΗ που θα συζητηθεί στο υπουργικό συμβούλιο την επόμενη εβδομάδα. Οπως αποκάλυψε χθες, στο συνέδριο που διοργάνωσε το Energypress, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, το υπουργείο θα προωθήσει ρύθμιση που θα προβλέπει την εγκατάσταση μονάδων ΑΠΕ με ισχύ άνω των 250 MW εκτός της προβλεπόμενης από τον νόμο διαγωνιστικής διαδικασίας. Το μέτρο, όπως είπε ο υπουργός, λαμβάνεται προς αποφυγήν νόθευσης του ανταγωνισμού, αφού στις δημοπρασίες συμμετέχουν έργα χαμηλότερης ισχύος που δεν μπορούν να ανταγωνιστούν τα μεγάλα έργα αιολικών και φωτοβολταϊκών. Η εν λόγω ρύθμιση στηρίζεται στις εξαιρέσεις που προβλέπει η σχετική ευρωπαϊκή οδηγία και ενεργοποιείται κυρίως για να δώσει τη δυνατότητα στη ΔΕΗ να υλοποιήσει το mega project εγκατάστασης ΑΠΕ 2 GW μέχρι το 2030 αλλά και να ενισχύσει το ισχυρό ενδιαφέρον μεγάλων εταιρειών του εξωτερικού για επενδύσεις στην εγχώρια αγορά των ΑΠΕ.

Με την προτεινόμενη ρύθμιση δίνεται η δυνατότητα στους κατόχους σταθμών ΑΠΕ με ισχύ μεγαλύτερη των 250 MW να υποβάλουν αίτημα στη ΡΑΕ για υποβολή κοινοποίησης προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για μεμονωμένη ενίσχυση.

Με απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας δύναται να εξειδικεύεται το περιεχόμενο του αιτήματος, να ορίζεται ανώτατη τιμή αποζημίωσης της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας και να ρυθμίζεται κάθε άλλο σχετικό θέμα. Τα αιτήματα εξετάζονται από τη ΡΑΕ, η οποία γνωμοδοτεί στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την έναρξη ή μη της διαδικασίας ατομικής κοινοποίησης. Το υπουργείο στη συνέχεια κοινοποιεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το αίτημα για χορήγηση μεμονωμένης ενίσχυσης στον εν λόγω σταθμό ΑΠΕ και στην περίπτωση που η ενίσχυση κριθεί συμβατή, εκδίδεται απόφαση του υπουργού για τον προσδιορισμό της τιμής αποζημίωσης.

Με άλλη ρύθμιση που προωθείται, θα δίνεται η δυνατότητα σε μονάδες ΑΠΕ που δεν λαμβάνουν λειτουργική ενίσχυση να συμμετέχουν απευθείας στην αγορά. Μιλώντας για τη ΔΕΗ, ο υπουργός είπε ότι στόχος είναι μέσα στα επόμενα 4-5 χρόνια το χαρτοφυλάκιο των ΑΠΕ να αριθμεί 1 GW εγκατεστημένης ισχύος. Πρόκειται για νέα έργα που θα αναπτύξει είτε μόνη της είτε σε συμπράξεις με ιδιώτες. Ανακοίνωσε επίσης ότι θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση ο τρόπος κοστολόγησης των υβριδικών μονάδων και των συστημάτων αποθήκευσης. Ο υπουργός αναφέρθηκε επίσης στο ενδιαφέρον μεγάλης αμερικανικής εταιρείας για επενδύσεις στην Ελλάδα σε offshore αιολικά πάρκα, το όνομα της οποίας δεν αποκάλυψε, ενώ είπε ότι την περασμένη εβδομάδα είχε συνάντηση με τη νορβηγική Equinor, η οποία έχει ήδη ανακοινώσει επενδυτικό σχέδιο για την εγκατάσταση πλωτών ανεμογεννητριών στο Αιγαίο.

Το νομοσχέδιο για τη ΔΕΗ που θα συζητηθεί στο υπουργικό συμβούλιο την επόμενη εβδομάδα θα περιλαμβάνει ρυθμίσεις που θα αποδεσμεύουν αποφάσεις για προσλήψεις, αμοιβές και προμήθειες από το πλαίσιο που διέπει το Δημόσιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή