Υψηλές επιδόσεις σημείωσε στο εννεάμηνο η Mytilineos

Υψηλές επιδόσεις σημείωσε στο εννεάμηνο η Mytilineos

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατακόρυφη αύξηση του τζίρου και περαιτέρω βελτίωση της κερδοφορίας κατέγραψε το εννεάμηνο του 2019 η Mytilineos συνεχίζοντας τις επιδόσεις του πρώτου εξαμήνου. Ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε στο εννεάμηνο σε 1.547,9 εκατ. ευρώ έναντι 1.084,5 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2018, σημειώνοντας αύξηση 42,7%. Τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (ΕΒΙΤDA) διαμορφώθηκαν σε 248 εκατ. ευρώ έναντι 218,2 εκατ. το εννεάμηνο του 2018, καταγράφοντας αύξηση 13,7%, ενώ αύξηση 2,5% σημείωσαν και τα καθαρά κέρδη τα οποία διαμορφώθηκαν σε 120,6 εκατ. ευρώ έναντι 117,7 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2018. Αντίστοιχα, τα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν σε 0,844 ευρώ έναντι 0,824 και ο καθαρός δανεισμός διαμορφώθηκε στα 449 εκατ. ευρώ.

Ο τομέας της μεταλλουργίας συνέχισε να καταγράφει ισχυρή επίδοση στο εννεάμηνο του 2019, παρά το αδύνατο περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί στις τιμές των εμπορευμάτων την τρέχουσα περίοδο, σε μεγάλο βαθμό λόγω των «εμπορικών πολέμων» που βρίσκονται σε εξέλιξη. Η Μytilineos κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου έχει διατηρήσει τη θέση της ανάμεσα στους πιο ανταγωνιστικούς παραγωγούς αλουμίνας και αλουμινίου παγκοσμίως και βρίσκεται στο ανταγωνιστικότερο 25% της παγκόσμιας παραγωγής. Στη διατήρηση αυτής της θέσης επικεντρώνεται το νέο πρόγραμμα μείωσης του κόστους και αύξησης της παραγωγικότητας που ξεκίνησε το τρίτο τρίμηνο, σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας.

Η ολοκλήρωση της εξαγοράς της ΕΠ.ΑΛ.ΜΕ. από τον Ιούνιο του 2019, μέσω της οποίας η Mytilineos επέκτεινε τις δραστηριότητές της και στην παραγωγή δευτερόχυτου αλουμινίου, αυξάνει τη συνολική ετήσια παραγωγή αλουμινίου κατά 37.000 τόνους/έτος σε 220.000 τόνους/έτος, ενώ μειώνει τη συνολική κατανάλωση ενέργειας κατά 19% βελτιώνοντας το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα. Με τις πρόσθετες επενδύσεις που έχει σχεδιάσει η εταιρεία, η συνολική παραγωγή προβλέπεται να αυξηθεί σε 250.000 τόνους/έτος μέχρι το 2022, ενώ η συνολική κατανάλωση ενέργειας αναμένεται να μειωθεί κατά 25%. Σημαντικές επιδόσεις είχε και ο τομέας ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, όπου η αύξηση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας κατά 3,4% και ο συνδυασμός χαμηλών τιμών φυσικού αερίου και υψηλών τιμών CO2  οδήγησαν σε αύξηση της παραγωγής των μονάδων φυσικού αερίου κατά 26,9% σε σχέση με το αντίστοιχο εννεάμηνο του 2019.

Η δυνατότητα προμήθειας φυσικού αερίου σε ιδιαίτερα ανταγωνιστικές τιμές, μέσω της αγοράς φορτίων LNG, είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση της παραγωγής της εταιρείας κατά 19,9% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018. Η εταιρεία έχει εισέλθει δυναμικά στη χονδρεμπορική αγορά φυσικού αερίου και εκτιμάται ότι το μερίδιό της επί των συνολικών εισαγωγών στην Ελλάδα θα υπερβεί το 35% το 2019, ενώ περίπου το 40% του χαρτοφυλακίου της προορίζεται για πωλήσεις σε τρίτους. Η εταιρεία εγκαινίασε στις 2 Οκτωβρίου την κατασκευή της νέας μονάδας φυσικού αερίου που θα έχει ισχύ 826 MW και η οποία αναμένεται να λειτουργήσει το τέταρτο τρίμηνο του 2021. Το εννεάμηνο του 2019 η εταιρεία ενίσχυσε και την παραγωγή της από ΑΠΕ. Σε επίπεδα ανάλογα με την αντίστοιχη περίοδο του 2018 διαμορφώθηκαν και οι οικονομικές επιδόσεις του τομέα ολοκληρωμένων έργων και υποδομών, με τη δραστηριότητα της METKA EGN στην κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων να εκτιμάται ότι το 2019 θα έχει τη μεγαλύτερη συνεισφορά στον κύκλο εργασιών του, καθώς προχωράει με εντατικούς ρυθμούς η εκτέλεση των συμβάσεων που ανελήφθησαν το προηγούμενο διάστημα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή