Ακόμη ένα «βήμα» για την κατασκευή του Elounda Hills

Ακόμη ένα «βήμα» για την κατασκευή του Elounda Hills

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο ΣτΕ για έλεγχο βρίσκεται πλέον το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, αναφορικά με τους όρους πολεοδόμησης της έκτασης των 675 στρεμμάτων στην Ελούντα της Κρήτης, όπου προωθείται τουριστική επένδυση, η οποία εκτιμάται ότι θα προσεγγίσει τα 600 εκατ. ευρώ. Οπως ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης, το Π.Δ. για το ειδικό σχέδιο χωρικής ανάπτυξης της εν λόγω στρατηγικής επένδυσης (ΕΣΧΑΣΕ) υπεγράφη από τους συναρμόδιους υπουργούς. Εφόσον δεν υπάρξει κάποιο ζήτημα από το ΣτΕ, θα ακολουθήσουν η υποβολή και η έγκριση της πολεοδομικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων και εν συνεχεία η έκδοση των απαιτούμενων οικοδομικών αδειών, πιθανώς σε 12 μήνες από σήμερα.

Η επένδυση προωθείται από τη Mirum Hellas, εταιρεία συμφερόντων του Ρώσου επενδυτή ακινήτων κ. Βιτάλι Μπορίσοφ. Εχει ενταχθεί στον νόμο περί fast-track, καθώς προβλέπει τη δημιουργία 600 νέων θέσεων εργασίας κατά τη διάρκεια της κατασκευής του έργου και άλλων 763 μόνιμων θέσεων εργασίας κατά τη λειτουργία του. Υπενθυμίζεται ότι το σύνθετο τουριστικό συγκρότημα της Mirum Hellas θα ονομάζεται Elounda Hills και, μεταξύ άλλων, θα περιλαμβάνει ξενοδοχειακές υποδομές πολυτελείας, εξοχικές βίλες και μαρίνα ελλιμενισμού σκαφών αναψυχής.

Στο τέλος Αυγούστου, το έργο έλαβε την έγκριση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Αγίου Νικολάου σε ό,τι αφορά τη μαρίνα, η οποία προβλέπεται να εκτείνεται σε 123 στρέμματα θαλάσσιας επιφάνειας, ενώ θα καταλαμβάνει χερσαία ζώνη 43 στρεμμάτων, με τη μέγιστη επιτρεπόμενη δόμηση να ανέρχεται σε 8.100 τ.μ. Μόνο το κόστος κατασκευής της εν λόγω εγκατάστασης εκτιμάται ότι θα προσεγγίσει τα 20 εκατ. ευρώ, καθώς συνολικά θα προσφέρονται 202 θέσεις ελλιμενισμού, ακόμα και των μεγαλύτερων σκαφών.

Η Mirum Hellas, συμφερόντων του κ. Μπορίσοφ, έχει μέχρι σήμερα δαπανήσει περί τα 70 εκατ. ευρώ προκειμένου να αποκτήσει δεκάδες οικόπεδα, διαμορφώνοντας ενιαία παραθαλάσσια έκταση της τάξεως των 1.000 στρεμμάτων και έξι περιφερειακές εκτάσεις συνολικής επιφάνειας άλλων 200 στρεμμάτων, επί των οποίων φιλοδοξεί να δημιουργήσει το Elounda Hills. Στο μεγάλο οικόπεδο δρομολογείται η ανάπτυξη πεντάστερης ξενοδοχειακής μονάδας, δυναμικότητας 200 κλινών, για την οποία ήδη διεξάγονται συζητήσεις ως προς τη λειτουργία της από τη Four Seasons ή τη Fairmont. Παράλληλα, εκτός από τη μαρίνα, το συγκρότημα θα πλαισιώνεται από εστιατόρια, αθλητικές εγκαταστάσεις, σπα και άλλες συνοδευτικές λειτουργίες, ενώ στις προθέσεις των επενδυτών είναι η ανάπτυξη ενός μικρού εμπορικού κέντρου για την εξυπηρέτηση των ενοίκων. Πέραν του ξενοδοχείου, στον πυρήνα της ανάπτυξης θα βρίσκονται και τουριστικές κατοικίες, οι οποίες θα πωλούνται σε τιμές από 250.000 ευρώ μέχρι 2 εκατ. ευρώ. Συνολικά, η επένδυση θα χαρακτηρίζεται από τη φιλικότητά της προς το περιβάλλον, δεδομένου ότι η κάλυψη της έκτασης θα περιορίζεται σε μόλις 0,2% του συνόλου του ακινήτου, το οποίο, με βάση τα σημερινά δεδομένα, μεταφράζεται σε μόλις 130.000-140.000 τ.μ. ανωδομής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή