Κέρδη 42,6 εκατ. η ElvalHalcor στο 9μηνο

Κέρδη 42,6 εκατ. η ElvalHalcor στο 9μηνο

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σταθερά έσοδα και κέρδη παρουσίασε η ElvalHalcor στο 9μηνο του 2019, παρά την αύξηση του όγκου πωλήσεων και τα μειωμένα χρηματοοικονομικά κόστη.

Ειδικότερα, η εταιρεία ανακοίνωσε για την περίοδο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2019 ενοποιημένα έσοδα ύψους 1,6 δισ. ευρώ, οριακά αυξημένα σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018. Από την άλλη πλευρά, τα λειτουργικά κέρδη EBITDA παρουσίασαν μικρή υποχώρηση κατά 4,5% στα 119 εκατ. ευρώ. Τα προσαρμοσμένα λειτουργικά κέρδη (a-EBITDA) όμως ανήλθαν σε 123,5 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 15,3%. Τέλος, τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας ανήλθαν σε 42,6 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας οριακή υποχώρηση από το 2018, όταν είχαν διαμορφωθεί σε 42,9 εκατ. ευρώ.  Η διοίκηση της εταιρείας έκανε λόγο για οργανική ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της, με τους όγκους πωλήσεων να αυξάνονται κατά 3,1%. Ωστόσο, η μείωση των τιμών των μετάλλων δεν επέτρεψε την αύξηση των εσόδων, ενώ πίεσαν (έστω και οριακά) την κερδοφορία. Σύμφωνα με τη διοίκηση της ElvalHalcor, οι μέσες τιμές του αλουμινίου, του χαλκού και του ψευδαργύρου ήταν μειωμένες κατά 11,1%, 3,4% και 8,4% αντίστοιχα.

Παράλληλα, το ενοποιημένο καθαρό χρηματοοικονομικό κόστος μειώθηκε κατά 21,3% στο εννεάμηνο του 2019 σε σύγκριση με το περυσινό αντίστοιχο διάστημα, ως αποτέλεσμα της μείωσης των περιθωρίων των επιτοκίων δανεισμού, η οποία επιτεύχθηκε μέσω της αναδιαπραγμάτευσης των όρων δανεισμού της μητρικής και των θυγατρικών. Η πορεία αυτή δεν αναμένεται να αλλάξει στο επόμενο τρίμηνο. Ωστόσο, από το 2020 η εταιρεία θα θέσει σε λειτουργία τη νέα μονάδα θερμού ελάστρου αλουμινίου, που θα βελτιώσει ουσιαστικά την παραγωγή προϊόντων αλουμινίου, ενώ θα επιτρέψει τη δημιουργία νέων προϊόντων. Η νέα μονάδα θα επιτρέψει την αύξηση της δυναμικότητας της παραγωγής αλουμινίου κατά περίπου 25%. Από 300.000 τόνους που είναι σήμερα η ετήσια παραγωγή προϊόντων αλουμινίου της ΕlvalHalcor, σταδιακά θα ανέλθει σε 400.000 . Η νέα μονάδα θα αρχίσει δοκιμαστικά την παραγωγή στις αρχές του 2020 και αναμένεται να συμβάλει παραγωγικά από το καλοκαίρι του επόμενου έτους και μετά. Η συνολική επένδυση ανέρχεται σε 150 εκατ. ευρώ και η μεγαλύτερη δαπάνη πραγματοποιήθηκε πέρυσι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή