Με κέρδη ολοκλήρωσε το Χρηματιστήριο τον Οκτώβριο

Με κέρδη ολοκλήρωσε το Χρηματιστήριο τον Οκτώβριο

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ράλι των ελληνικών ομολόγων αποτέλεσε για μία ακόμη φορά το «μεγάλο θέμα» της αγοράς, το οποίο και βοήθησε, σε συνδυασμό με το ευνοϊκό διεθνές κλίμα, στη σημαντική ανάκαμψη του Χρηματιστηρίου Αθηνών από τις ενδοσυνεδριακές απώλειες και στο κλείσιμο του Γενικού Δείκτη πάνω από τις 880 μονάδες, με ενίσχυση του τζίρου. Ετσι, ο μήνας έκλεισε με τον καλύτερο τρόπο τόσο για την αγορά ομολόγων όσο και για την αγορά ελληνικών μετοχών, η οποία βρέθηκε στα υψηλότερα επίπεδα από τις αρχές Αυγούστου.

Η μείωση των επιτοκίων από τη Fed, σε συνδυασμό με τη διατήρηση των προσδοκιών της αγοράς για τη συνέχιση της χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας, πάρα το «σήμα» Πάουελ για πιθανό «πάγωμα» των περαιτέρω μειώσεων, οδήγησε σε σημαντική βελτίωση του κλίματος στις αγορές ομολόγων διεθνώς, με τους ελληνικούς τίτλους να συνεχίζουν να καταγράφουν νέα ρεκόρ. Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου υποχώρησε στο 1,148% και σε ιστορικά χαμηλά, με το spread έναντι των γερμανικών τίτλων να διαμορφώνεται στις 156 μ.β., ενώ εντυπωσιακό ράλι κατέγραψε το 5ετές, με την απόδοσή του να υποχωρεί στο 0,382% για πρώτη φορά στην ιστορία.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., λίγο μετά τις 12.00 και κοντά στις 870 μονάδες, υπήρξε έντονη κινητοποίηση των αγοραστών ειδικά σε ΔΕΗ (+3,59%) και τράπεζες, φέρνοντας έτσι τον Γενικό Δείκτη πάνω από τις 880 μονάδες για πρώτη φορά από τις 2 Αυγούστου.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,78% στις 882,57 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 73,15 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 0,79%, ενώ στο +0,44% έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Ο τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 1,38% στις 886,24 μονάδες και στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούνιο του 2018, ενώ στο +2,09% έκλεισε η Πειραιώς, στο +1,65% η Alpha Bank, στο +1,06% η Eurobank και στο +1,03% η Εθνική, με τις τρεις τελευταίες να σημειώνουν νέα υψηλά 52 εβδομάδων.

Σε επίπεδο μήνα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στο +1,63%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 6,75%.

Η ελληνική κεφαλαιαγορά δεν έκανε τη μεγάλη ανοδική κίνηση τον Οκτώβριο, αλλά ενίσχυσε την καλή τεχνική εικόνα δεικτών και αρκετών τίτλων, δημιουργώντας προσδοκίες για έναν καλύτερο χρηματιστηριακό Νοέμβριο, όπως σημειώνει ο Λουκάς Παπαϊωάννου, οικονομολόγος της Fast Finance. Οι συνεχιζόμενες αναβαθμίσεις διεθνών οίκων δεν έχουν πείσει ακόμη τους εμπλεκομένους σε επιθυμητό βαθμό, αν και οι τραπεζικές μετοχές, έχοντας διασπάσει σημαντικά τεχνικά επίπεδα, δημιουργούν προσδοκίες για υψηλότερες αποτιμήσεις. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή