Μία στις δύο αλλοδαπές επιχειρήσεις στην Ελλάδα έχει την έδρα της στην Κύπρο

Μία στις δύο αλλοδαπές επιχειρήσεις στην Ελλάδα έχει την έδρα της στην Κύπρο

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην Κύπρο βρίσκεται η έδρα σχεδόν του 40% των αλλοδαπών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και όχι σε κάποια οικονομική υπερδύναμη, όπως ίσως θα ανέμενε κανείς.

Τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) για τις αλλοδαπές επιχειρήσεις που βρίσκονται στην Ελλάδα και έχουν ποσοστό συμμετοχής στο μετοχικό τους κεφάλαιο από μετόχους που εδρεύουν στην αλλοδαπή άνω του 50% επιβεβαιώνουν αυτό που αποτελεί κοινό μυστικό, τη μεταφορά έδρας στην Κύπρο πολλών ελληνικών επιχειρήσεων για φορολογικούς λόγους, φαινόμενο που έλαβε μεγάλες διαστάσεις στα χρόνια της κρίσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες η ΕΛΣΤΑΤ, το 2017 δραστηριοποιήθηκαν στην Ελλάδα 2.618 αλλοδαπές συνδεόμενες επιχειρήσεις στους τομείς της βιομηχανίας, των κατασκευών, του εμπορίου και των υπηρεσιών (εκτός των προσωπικών). Αν και οι επιχειρήσεις αυτές αποτελούν μόλις το 0,4% του συνολικού αριθμού των επιχειρήσεων στην Ελλάδα, ο συνολικός κύκλος εργασιών τους ανήλθε στα 37,5 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 15,1% του συνολικού κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων. Η αξία παραγωγής και η ακαθάριστη προστιθέμενη αξία για τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις ανήλθαν στα 21,9 (14,5% του συνόλου) και 8,2 δισ. ευρώ (16,5% του συνόλου) αντιστοίχως. Οι πέντε κυριότερες χώρες, στις οποίες εδρεύουν οι λεγόμενες τελικές ελέγχουσες θεσμικές μονάδες, είναι η Κύπρος με ποσοστό 38,7% (1.012 επιχειρήσεις), το Ηνωμένο Βασίλειο με ποσοστό 7,6% (200 επιχειρήσεις), η Γερμανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής με ίδιο ποσοστό 6,2% (162 επιχειρήσεις στην κάθε μία) και η Ολλανδία με ποσοστό 6,1% (160 επιχειρήσεις).

Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι ο τζίρος που πραγματοποιούν αυτές οι 1.012 επιχειρήσεις με έδρα την Κύπρο είναι μικρότερος από αυτόν των 160 επιχειρήσεων που έχουν έδρα στην Ολλανδία και πρόκειται στην ουσία για θυγατρικές στην Ελλάδα μεγάλων πολυεθνικών ομίλων. Ο τζίρος στην πρώτη περίπτωση είναι 4,2 δισ. ευρώ και στη δεύτερη 6,1 δισ. ευρώ.

Ο τομέας που παρουσίασε το μεγαλύτερο πλήθος εταιρειών ήταν το εμπόριο με 930 επιχειρήσεις, ήτοι 35,5% του συνόλου των αλλοδαπών συνδεόμενων επιχειρήσεων. Στον κλάδο των επαγγελματικών επιστημονικών και τεχνικών δραστηριοτήτων δραστηριοποιήθηκαν 297 επιχειρήσεις (δηλαδή 11,3%) και στον κλάδο διαχείρισης ακίνητης περιουσίας δραστηριοποιήθηκαν 276 (ή 10,5% του συνόλου).

Στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο εμπόριο το 2017απασχολήθηκαν 58.853 άτομα (39,3% του συνόλου) και στη μεταποίηση 28.684 άτομα (19,1% του συνόλου).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή