Η Sazka Group αύξησε στο 39,98% το ποσοστό της στον ΟΠΑΠ

Η Sazka Group αύξησε στο 39,98% το ποσοστό της στον ΟΠΑΠ

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αύξησε τη συμμετοχή του στον ΟΠΑΠ ο βασικός μέτοχος Sazka Group. Μέσω της προαιρετικής δημόσιας πρότασης για την απόκτηση μετοχών ΟΠΑΠ από τους μετόχους μειοψηφίας, η οποία έληξε την περασμένη Τρίτη, η συμμετοχή του ανήλθε από το 32,73% στο 39,98%. Ο τσεχικός όμιλος απέκτησε 23,3 εκατ. μετοχές ΟΠΑΠ ή το 7,25% του συνόλου των μετοχών. Με δεδομένο ότι η πρόταση περιλάμβανε τίμημα 9,12 ευρώ ανά μετοχή, η συνολική δαπάνη ανήλθε σε περίπου 213 εκατ. ευρώ.

Το αποτέλεσμα της δημόσιας πρότασης κρίνεται αναμενόμενο, με δεδομένο ότι η προτεινόμενη τιμή απόκτησης των μετοχών (9,12 ευρώ / μετοχή) ήταν χαμηλότερη του επιπέδου διαπραγμάτευσης της μετοχής στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Ωστόσο, 20 πρόσωπα / μέτοχοι ανταποκρίθηκαν στην πρόταση του τσεχικού ομίλου. Πρόκειται κυρίως για θεσμικούς επενδυτές, οι οποίοι πέτυχαν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να αποεπενδύσουν από τον ΟΠΑΠ, χωρίς να χρειαστεί να οδηγήσουν σε μείωση την τιμή της μετοχής της επιχείρησης.

Χθες η μετοχή έκλεισε στα 9,75 ευρώ, ενώ σε όλη τη διάρκεια ισχύος της προαιρετικής δημόσιας πρότασης (1.10.2019 έως 29.10.2019) η τιμή της μετοχής δεν έπεσε κάτω από τα 9,20 ευρώ.

Πάντως, ο προτείνων μέτοχος εξέφρασε την αισιοδοξία του μετά το πέρας ισχύος της δημόσιας πρότασης να επιδιώξει στο μέλλον εκ νέου την αύξηση της συμμετοχής στην ελληνική επιχείρηση. «Είμαστε ικανοποιημένοι που μας δόθηκε η δυνατότητα να αυξήσουμε σημαντικά τη συμμετοχή μας στον ΟΠΑΠ μέσω της δημόσιας πρότασης», ανέφερε σε γραπτή δήλωση που διανεμήθηκε χθες ο ιδρυτής και πρόεδρος της Sazka Group, Κάρελ Κόμαρεκ. «Απώτερος στόχος μας», πρόσθεσε, «είναι να αποκτήσουμε, σε βάθος χρόνου, πλειοψηφικό ποσοστό συμμετοχής στον ΟΠΑΠ. Προσβλέπουμε να συνεχίσουμε να επενδύουμε στον ΟΠΑΠ, σε συνεργασία με όσους μετόχους επέλεξαν να μην διαθέσουν τις μετοχές τους».

Σημειώνεται ότι η αρχική πρόταση προέβλεπε την απόκτηση του συνόλου των μειοψηφιών του ΟΠΑΠ, δηλαδή την απόκτηση περίπου 216,3 εκατ. μετοχών, οι οποίες αντιστοιχούν σε 67,27% του συνόλου των μετοχών ΟΠΑΠ. Αν συνέβαινε αυτό, τότε η Sazka Group θα έπρεπε να καταβάλει περίπου 2 δισ. ευρώ.

Η καταβολή του προσφερόμενου ανταλλάγματος στους μετόχους που αποδέχθηκαν την πρόταση θα ξεκινήσει την ερχόμενη Τρίτη 5 Νοεμβρίου. Η Alpha Τράπεζα Α.Ε. θα καταβάλει το αντάλλαγμα σε κάθε μέτοχο, ενώ από το προσφερόμενο αντάλλαγμα θα αφαιρεθούν τα δικαιώματα εκκαθάρισης της εξωχρηματιστηριακής μεταβίβασης (0,08%) και άλλοι φόροι που αντιστοιχούν στο 0,2%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή