Για παραβίαση των capital ​​​​​controls ​​​​​​​κατηγορείται η Πειραιώς το 2016

Για παραβίαση των capital ​​​​​controls ​​​​​​​κατηγορείται η Πειραιώς το 2016

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για παραβίαση των capital controls σε σειρά συναλλαγών με τον όμιλο Libra κατηγορούν οι εισαγγελικές αρχές κατά της διαφθοράς την Τράπεζα Πειραιώς, σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Financial Times. Η έρευνα της εισαγγελέως Ελένης Τουλουπάκη αφορά την Τράπεζα Πειραιώς και τον πρώην επικεφαλής της, Μιχάλη Σάλλα, ενώ σε αυτήν περιλαμβάνεται και σειρά συναλλαγών που σχετίζονται με τον όμιλο Libra, συμφερόντων της οικογένειας Λογοθέτη.

Σύμφωνα με το συγκεκριμένο δημοσίευμα, η έρευνα ξεκίνησε έπειτα από αναφορές της Τράπεζας της Ελλάδος, αλλά και της αρχής ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος, για μεταφορές κεφαλαίων το 2016 από την Τράπεζα Πειραιώς σε offshore εταιρείες στην Κύπρο, στους ιδιοκτήτες των οποίων περιλαμβάνονται ο ιδρυτής του ομίλου Libra Μιχάλης Λογοθέτης και άλλοι υπάλληλοι των εταιρειών. Oπως σημειώνει το ρεπορτάζ των FT, τόσο ο όμιλος Libra όσο και ο κ. Σάλλας αρνούνται κάθε εμπλοκή στην υπόθεση, ενώ οι δικηγόροι τους δηλώνουν ότι η εισαγγελική έρευνα είναι εσφαλμένη ζητώντας ταυτόχρονα την ακύρωσή της. Υπενθυμίζεται, σύμφωνα με τους FT, πως ο όμιλος Libra αποτέλεσε έναν από τους μεγαλύτερους δανειστές της Τράπεζας Πειραιώς, την οποία βοήθησε να ανακεφαλαιoποιηθεί.

Αυτό έγινε μέσω της αγοράς δανείων που θα ελάφρυναν τον ισολογισμό της τράπεζας, αλλά και μέσω της αγοράς νέων μετοχών, την ώρα που δεν υπήρχαν άλλοι ενδιαφερόμενοι. Η εφημερίδα σημειώνει ότι την υπόθεση ανέλαβε τον προηγούμενο μήνα ο ανακριτής Κων/νος Πρωτονοτάριος, ο οποίος θα εξετάσει περίπου 40 άτομα – κυρίως πρώην τραπεζίτες και διευθυντικά στελέχη της Πειραιώς καθώς και μέλη του Δ.Σ. του ομίλου Libra. Τυχόν ευρήματα θα τα παρουσιάσει σε ειδικό δικαστικό συμβούλιο, που θα αποφασίσει εάν θα παραπέμψει την υπόθεση στο δικαστήριο, αναφέρει δικαστική πηγή στους FT.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή